baby songsang

Ada apa2 cara yg ok x, yg boleh buat baby bpusing duduk dlm keadaan yg betul kepala dbwh? Now i da 36 weeks but still x bpusing lg...berat baby 2.8

81 Balas

baby sy dulu pun duk songsang..sy selalu sujud lama2..setiap kali solat dlm 5min plg sikit..pstu pg2 selalu duk dlm cat position tu ,duk cmtu dlm 10min..buat setiap ari..sebelum tido ,tinggikan bahagian punggung,duk dlm keadaan tu dlm 10min..selain tu bykkan solat hajat,solat dhuha dan berdoa..in shaa Allah baby duk dlm keadaan betul..

5y ago

Ye..tq dear...boleh la try nti,mudah2 an bjaya hndaknya, Aamiin😊

Baby sya dlu pun songsang , doc kesan seawal usia kandungan 3bln .. Btw mak ayah sya slalu pesan , usap perut kita pelan² .. Ckp ngn baby , pujuk dia tuk pusing .. Dn itu yg sya buat stiap bngun tdur dn waktu nk lena mlm .. Syukur alhamdulillah 37weeks doc scan baby da pusing .. Xpayah nk urut ka apa #PengalamanSaya

saya tak tahu macam mana nak bagi kedudukan baby normal . cuma apa apa pun stay strong . both bersalin normal atau oprate dua dua ada kelebihan sendiri . mak saya yang pernah rasa dua dua , dia cakap bersalin operate rasa lagi senang dari normal . just get ready mental dan fizikal . goodluck , dah tak lama dah tu .

5y ago

betul tu..dh tak lama dh ni. tgh prepare mentally. fikir asalkan baby selamat dh la. tq! :)

Sy pn masa scan 28week baby songsang..doc ckp msg ada ruang baby pusing..36week doc kk akn scan lg tgk songsang..skrg mind set kena ready czer atau normal its okay as long as semua selamat..xde la down sgt if kena emergency czer..semoga dprmudahkn urusan kita 😊

Nnek sy bg ptua bila baby songsang .. tekan(jgn kuat sgt pengang prlahan dan pusing perlahan ) pusat ikut arah jam dan slwat dan kita bawa bawa baby ckp ..minta dia mudahkan kita minta dia putar kan balik bukan syirik yerr sis tpi kita ibu bleh ckp brkomunikasi dgn baby ..innshaAllah sis

Kalau xde mslh pp type 3 or 4.. in shaa Allah leh berubah lg kedudukan bby..mcm sy ritu sbb de pp type 3.. terpkse buat operation pd mggu ke 34 peknen.... bby pn melintang... Ms dkt dewan bedah doc akn pusingkn bby buat ecv selepas bg epidural...😅✌sblm pembedahan d jln kn..

5y ago

Most wlcme😉😘✌

saya ada kwn mcm sis..takde cara nak pusing dia sebab nanti banyak kesan..kalau salah pusing air ketuban pecah & baby boleh lemas dan banyak lagi kesan dia..its okay sis..kalau songsang memang perlu ceaser tapi sis jgn berhenti berdoa..doktor memang takkan pusing dia..

5y ago

ye..

mummy kita sama. sy pun dah 30w & kedudukan baby songsang padahal scan sblum ni kpala baby kat bawa dah. doktor pakar ckp kdaan ini normal sbb baby masih blh berpusing & doktor akan repeat scan 36w nnt jadi x perlu risau mummy. fikir positif & doa yg baik2 😊

Sy sdh alami ECV, first kena ikut aturan doktor. Jgn sesekali berurut bidan kg. Bnyk kn berdoa dan sentiasa mbuat persiapan ttg apa pun berlaku. Syukur... hr tu bt ECV, berjaya dan beranak normal. Bnyk kn minum air agar air dlm ketuban cukup untuk proses ECV..

cari air tawar bidan kg...sy ank 1st songsang 38w...bidan jamah perut dia ckp bby dh penuh so dia bg i tawar.. dgn izin allah bby pusing dok betul...sy terus stop minum.. tp g nex checkup dio songsang blk😂... dh dtakdirkan nk kua ikt jendela...