Sesi Tanya Pakar bersama Cik Kee Joey, Pakar Psikologi, Ripple Community

Tidak dinafikan bahawa bekerja sambil menguruskan hal rumah tangga kadang kala boleh menyebabkan stres dan tekanan. Adakah anda ibu bapa yang bekerja? Bagaimana cara nak kurangkan stres di tempat kerja supaya boleh ceria apabila berada dengan yang tersayang? Pernahkan anda terfikir kenapa duduk di rumah pun boleh stres? Tahukah anda apa punca stres? Stres atau tekanan boleh datang dari diri sendiri kerana ia adalah "faktor dalaman" yang seringkali dipengaruhi oleh perwatakan seseorang itu. Hal ini harus di ambil berat kerana jika kita tidak tahu cara menguruskan dan mengatasinya, ia boleh memudaratkan diri kita sendiri. Jika anda mempunyai semua persoalan atau berada di dalam situasi tersebut, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar kami pada kali ini. Tanya soalan anda tentang isu pengurusan stress di rumah dan tempat kerja untuk ibu bapa yang bekerja dan cara untuk mengatasinya bersama Cik Kee Joey, Pakar Psikologi, Ripple Community pada 21 April, hari Khamis, jam 12 tengahari. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Kee Joey, Pakar Psikologi, Ripple Community
11 Balas

Hi doktor, saya fully housewife dan mempunyai seorang anak yg berusia 7m. Saya korbankan career demi anak saya . Tak dinafikan jadi house wife ni agak meletihkan tetapi sejak2 ini saya semakim stress dan emotional.. terlebih dahulu, saya minta maaf sebab soalan ini agak keterlaluan dan saya cuma nak ambil pandangan dari doktor. 1. Sebelum saya kawen, saya pernah jadi situasi macam ni, saya dapat ilusi/bisikan atau pun out of dream but real macam nak b*n*h anak saya 🥺. saya takut sangat2 doktor. Kadang sya dengar suara suruh buat macam2 dekat anak saya.. hari2 jadi dan makin teruk dari sebelum ni tapi saya lawan semua tu. Saya pernah bagitau hal ini dekat suami saya dan feedback cakap saya ikutkan perasaan. 2. Saya mula takut nak berhadapan dengan orang dan tak suka berjumpa dgan masyarakat. Saya dah mula Introvert. Saya selalu dapat rasakan yang masyarakat akan pandang buruk dekat saya, cakap belakang even family sndri padahal tak ada. Adakah ini sebahgian effect dari meroyan? adakah saya sakit? adakah saya terlalu penat? apa perlu saya buat? adakah saya perlu rawatan? saya hilang rasa nak buat apa yg saya suka. saya tak ada masa untuk buat apa yg saya suka. Saya harap doktor dapat membantu saya. terima kasih

2y ago

Hi Anonymous, thank you for reaching out to me! I can see that anak anda adalah salah satu orang yang paling penting di dunia anda. Oleh itu, saya percaya bahawa anda tidak mempunyai niat untuk membahayakan sesiapa sahaja. Apabila kita stres, badan kita akan keluarkan stres hormon yang akan mengurangkan serotonin dalam otak kita. Apabila kita kekurangan serotonin, kita akan mengalami gejala-gejala depresi dan anxieti. Anda boleh membuat saringan ini : http://apps1.kdh.moh.gov.my/dass21/?msclkid=af4fbb63c17611ecbf453997a5bb768f. Jika scores anda adalah tinggi, anda perlu mendapatkan one on one consultation dengan mental health professionals. Sementara itu, anda boleh cuba menguruskan tekanan dengan latihan relaksasi seperti : Deep Breathing/ Penafasan Dalam ( https://www.youtube.com/watch?v=acUZdGd_3Dg) dan Progressive Muscle Relaxation (https://www.youtube.com/watch?v=ihO02wUzgkc). Thank you and hope this helps, reach out should you have more queries!

Hi doc. Anak prtma sy bru brumur 1 tahun 2 bulan, sy mengandung sejak anak sy bru brumur 9 bulan. Sy mmg ambil perancang tp ttap termengandung juga. Sy mula2 okay je tp lama2 kelamaan sy rsa stress sbb bila trfikirkan anak yg bru 1 tahun, sy ksihankn anak sy 😢dlm masa yg sama sy pnat urus anak dgn prut sy yg semakin membesar ini skrg dh 7 bulan dan yg paling sy rsa brsalah bila anak sy nk mnyusu bdn sy rsa marah dn akan cubit anak sy 😭😭sy bkn tknk mnyusu kn tp sy dah tak rsa selesa mcm dlu 😢 bagaimana kah sy nk hilangkan rsa stress itu spya tk mnyakiktan sy dan anak sy. 😢🙏

2y ago

Semasa kehamilan, tahap hormon sentiasa berubah untuk menyokong kehamilan sehingga penghantaran. Dengan hormon yang berubah secara berterusan selama sembilan bulan, emosi dan fizikal badan anda akan berubah juga. Oleh itu, ketidak stabilan emosi adalah keadaan yang biasa dan boleh diuruskan. Anda boleh cuba menguruskan tekanan dengan latihan relaksasi seperti : Deep Breathing/ Penafasan Dalam ( https://www.youtube.com/watch?v=acUZdGd_3Dg) dan Progressive Muscle Relaxation (https://www.youtube.com/watch?v=ihO02wUzgkc). Sokongan sosial dan bantuan dari keluarga juga amat penting pada masa ini as you are only one human after all. I strongly believe that it takes a village to raise a child', bebanan ini tidak perlu dipikul oleh anda seorang sahaja. Jika anda rasa keadaan and emosi tidak ada perubahan dan jadi lebih teruk, sila dapatkan one to one consultation dari mental health professionals.Thank you and hope this helps, do reach out if you have more questions!

1. Bagaimanakah mengendalikan stress terhadap sesuatu yg tidak dijangka? Situasi: 1. Dapat keputusan minum air gula yang mengkelasifikasikan saya sebagai ibu hamil ada GDM. Saya rasa stress bila tahu keputusan tu. 2. Saya dikategorikan GDM on diet controlled. 3 minggu lepas, bacaan gula saya naik, saya mula panik sebab memikirkan yang bukan-bukan. Sekarang saya GDM on medication dan dijadualkan untuk induce labor. Saya cuba bertenang tapi dalam masa yg sama ada rasa takut menghadapinya. Sudikan menasihati saya. Terima kasih

2y ago

😍 Terima kasih Cik Kee Joey

hai cik kee joey dan salam sejahtera soalan saya sebagai seorang suri rumah tangga sepenuh masa bagaimana caranya untuk kita mengatasi masalah jika kita kadangkala mengalami burnout especially bila anak makin membesar dan lasak kadang kita tidak ada masa untuk diri sendiri..tanpa kita sedar kita akan alami burnout bila tiada rehat yang secukupnya. itu sahaja soalan dari saya dan saya dahului dengan ucapan terima kasih. n have a nice day 🌹😉✌🏻

2y ago

❤️

Hye doktor salam sejahtera saya ibu mengandung 34minggu hari 5. saya juga pesakit MDD. pagi ini saya baru nak tenang kan diri di depan rumah iaitu luar rumah saya cuba tenangkan fikiran yg stress kerana saya fully housewife tidak berkerja saya nak minta tips doktor kerana saya duduk di depan rumah pon situasi tidak menenangkan. dengan masalah anjing liar berkeliaran dan juga bunyi bising kenderaan

2y ago

terima kasih doktor atas penjelasan

Hi Cik Kee Joey, saya ada permasalahan yang hampir dirasai setiap hari, penat di tempat kerja, bila balik rumah sambung pula buat kerja rumah, makin bertambah-tambah penatnya, bila dah penat saya jadi kurang nak beramah mesra dengan suami, kadang suami bergurau saya terlebih sentap, saya rasa ini semua kerana penat, macam mana nak atasi? Terima kasih sudi jawab soalan saya.

2y ago

Hello R Ney, thank you for reaching out to me! Sebelum saya teruskan dengan candangan saya, boleh tak R Ney berkongsi schedule harian anda? Nampaknya mungkin rutin R Ney tidak memberi anda masa untuk berehat langsung. Hope to hear back from you, thank you!

Hai Cik Joey, Bagaimana cara menguruskan perasaan yang mudah terasa hati dengan perkara yang remeh bagi orang lain? Selain menyibukkan diri dengan aktiviti yang berfaedah dan cuba terlalu memikirkan terlampau dalam terhadap perkara tersebut. Minta Cik Joey terangkan situasi tersebut. Terima kasih

2y ago

Anda boleh cuba menguruskan tekan dengan Leaves on Stream Anda boleh cuba menguruskan tekanan dengan berlatih melepaskan (defuse/unhook) pemikiran negatif anda, seperti Leaves on Stream (https://www.youtube.com/watch?v=r1C8hwj5LXw) dan Sushi Train Metaphor (https://www.youtube.com/watch?v=tzUoXJVI0wo). Thank you and hope this helps! Let me know if you have any questions.

hi doktor,saya fully housewife dan mempunyai seorang anak yang berusia 11m.saya tak dinafikan jadi housewife ni agk meletihkan.tpi akhir2 ini saya semakin stress dan emotional...kadang tu smpai tak boleh kawal emosi tambah anak meragam...macam mana nak atasi ya doc??

2y ago

Hello Anonymous, thank you for reaching out to me! Ia adalah baik bahawa anda sedar tentang anda semakin stress dan emotional. Saya mengalakkan anda membuat Care Giver Self Assessment sebagai satu objective screening. Jika scores anda tinggi and menunjukkan anda mengalami stres yang tinggi, anda boleh dapatkan one to one consultation dari mental health professionals. Sementara itu, anda boleh cuba amalkan gaya hidup yang lebih sihat dan menguruskan tekanan dengan latihan relaksasi. Gaya hidup yang sihat menrangkumi - exercise selama 30 minutes se hari, makan diet yang seimbang (kurangkan sugar dan refined carbs, lebihkan omega 3 fatty acids dan gelak mengambil nicotine/alcohol. Self care adalah penting, anda juga boleh melakukan aktiviti yang berfaedah yang boleh meningkatkan pleasure dan harga diri anda, seperti hobi anda atau belajar tentang sesuatu yang baru. Deep Breathing/ Penafasan Dalam ( https://www.youtube.com/watch?v=acUZdGd_3Dg) dan Progressive Muscle Relaxation (https://w

Hi Cik Kee Joey. saya selalu ada masalah sakit dada, pening kepala, dan kadangkala sesak nafas apabila saya stress. Bagaimanakah cara untuk saya rawat kesan dari masalah stress saya ini ye?

2y ago

Hello Dayyah, thank you for reaching out to me! Sebelum saya teruskan dengan candangan saya, diminta Dayyah berkongsi lebih banyak informasi tentang triggers stres anda. Hope to hear back from you, thank you!

Assalamualaikum..saya dah memasuki 39minggu..tp blom ada tanda tanda tuk bersalin..mcmn ya..risau jgk saya nii..

2y ago

Hello Anonymous, I can see that anda sangat risau tentang proses untuk bersalin. Sila hubungi doctor anda untuk mendapatkan informasi yang lebih tepat tentang keadaan anda. Apabila kita mengalami stres, kita akan mempunyai pemikiran negatif yang boleh menjadikan simptoms anxieti atau kerisauan yang terlampau. Sementara itu, anda boleh cuba menguruskan tekanan dengan latihan relaksasi seperti : Deep Breathing/ Penafasan Dalam ( https://www.youtube.com/watch?v=acUZdGd_3Dg) dan Progressive Muscle Relaxation (https://www.youtube.com/watch?v=ihO02wUzgkc). Thank you and hope this helps, reach out should you have more queries!