Sesi Tanya Pakar bersama Cik Kee Joey, Pakar Psikologi, Ripple Community

Tidak dinafikan bahawa bekerja sambil menguruskan hal rumah tangga kadang kala boleh menyebabkan stres dan tekanan. Adakah anda ibu bapa yang bekerja? Bagaimana cara nak kurangkan stres di tempat kerja supaya boleh ceria apabila berada dengan yang tersayang? Pernahkan anda terfikir kenapa duduk di rumah pun boleh stres? Tahukah anda apa punca stres? Stres atau tekanan boleh datang dari diri sendiri kerana ia adalah "faktor dalaman" yang seringkali dipengaruhi oleh perwatakan seseorang itu. Hal ini harus di ambil berat kerana jika kita tidak tahu cara menguruskan dan mengatasinya, ia boleh memudaratkan diri kita sendiri. Jika anda mempunyai semua persoalan atau berada di dalam situasi tersebut, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar kami pada kali ini. Tanya soalan anda tentang isu pengurusan stress di rumah dan tempat kerja untuk ibu bapa yang bekerja dan cara untuk mengatasinya bersama Cik Kee Joey, Pakar Psikologi, Ripple Community pada 21 April, hari Khamis, jam 12 tengahari. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Kee Joey, Pakar Psikologi, Ripple Community
11 Balas

Hai Cik Joey, Bagaimana cara menguruskan perasaan yang mudah terasa hati dengan perkara yang remeh bagi orang lain? Selain menyibukkan diri dengan aktiviti yang berfaedah dan cuba terlalu memikirkan terlampau dalam terhadap perkara tersebut. Minta Cik Joey terangkan situasi tersebut. Terima kasih

2y ago

Anda boleh cuba menguruskan tekan dengan Leaves on Stream Anda boleh cuba menguruskan tekanan dengan berlatih melepaskan (defuse/unhook) pemikiran negatif anda, seperti Leaves on Stream (https://www.youtube.com/watch?v=r1C8hwj5LXw) dan Sushi Train Metaphor (https://www.youtube.com/watch?v=tzUoXJVI0wo). Thank you and hope this helps! Let me know if you have any questions.