Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Aqmar Suraya Sulaiman, Obstetrik dan Ginekologi (O&G) Pantai Hospital

'Apakah kesan sampingan jika saya tidak dapat mengawal emosi ataupun stres sewaktu kehamilan? Adakah ubat penenang selamat untuk ibu hamil dalam mengawal emosi ataupun stres? Siapakah yang patut saya jumpa/luahkan jika saya mengalami stres sewaktu hamil? Adakah emosi tidak stabil sewaktu trimester ketiga kehamilan suatu perkara yang biasa?' Tanya segala persoalan anda berkaitan dengan pengendalian stres dan emosi sewaktu hamil secara terus kepada pakar kami daripada Pantai Hospital Kuala Lumpur iaitu Dr. Aqmar Suraya Sulaiman, Pakar Obstetrik dan Ginekologi (O&G) pada 7 April 2021, Rabu, jam 3 petang. *NOTA : Sebarang persoalan diluar daripada waktu serta topik yang ditetapkan akan dibuang atau tidak akan dijawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Aqmar Suraya Sulaiman, Obstetrik dan Ginekologi (O&G) Pantai Hospital
49 Balas

hai doktor,sya nak tanya bulan 5 sya tak datang haid dan sya dah check test mengandung tapi naik satu line saja,dan bulan 6 sya datang haid 12 hari bulan sampai sekarang tapi sikit2 warna macam merah tak teran kadang2 jadi warna coklat,adakah haid sya normal kalau datang bulan sampai bebelas hari? sya dh ada anak seorang dan ingin mengandung lagi,sebelum berkhawin priod sya dtang teratur tapi selepas berkhawin priod sya jadi gelong kadang 3 4 bulan tak datang,bila sya check test upt tapi tak hamil sya ada jumpa doktor pakar,doktor kata normal mungkin hormon dan doktor ada bagi ubat untuk sya,dan slepas itu sya mkan ubat doktor bagi pun priod sya sama saja tetap teratur kdang 2 bulan tak datang haid,kalau datang haid pun sikit kadang satu bulan 4-8 hari,sya pun stop tak makan ubat doktor lagi,dan sya slepas brapa bulan kmudian sya disahkan hamil 3 minggu,dan slepas bersalin,priod sya dtang 1 bulan sampai 2 kali,kadang 4 hari satu bulan,sekarang ni datang sampai 13 hari haid,adakah priod sya normal? kalau priod sya macam ini boleh ke sya mengandung lagi? harap doktor balas,trima kasih..

assalam dr. aqmar.. Saya nak tnya skrg sy dh masuk 6 bulan.. normal ke kalau sy selalu Rasa stress dan cepat sedih.. kadang2 tu rasa murung ja mcm nk berkurung dlm bilik ja.. bnyk faktor yg membuatkan sy Jdi mcmtu.. adakah sy patut jumpa kaunseling.. atau Hanya pendam perasaan sy.. seterusnya.. utk 21 weeks ni, boleh ke sy scan 5D untuk tahu jantina bayi.. tq doktor

3y ago

Sebenarnya normal sebab perubahan hormon. Sebaiknya Puan jumpa kaunselor dan jangan pendamkan. Untuk 21 minggu ni, 3D atau 4D scan dah cukup.

im 8weeks pregnant mom...alhamdulillah...baby sihat...dah nmpk and ade degup.jntung...tp sy sering berpikiran negativ ttg kndungn sy...sy slalu brpikir,adakah kndungan sy akn sihat sehingga ia lahir??sy amat tkut bile melihat kwm sy sendri yg kehilangan bayi ketika usia 4 buln...dn mcm2 sy pkir...pe hrus sy lakukan??

3y ago

jangan terlalu banyak fikirkan perkara yang negatif. Maintain happy lifestyle. Be happy and healthy.

Doctor, sepanjang saya mengandung saya selalu stress disebabkan suami lebih pentingkan main game.. saya selalu ditinggalkan keseorangan di rumah kerana suami keluar main game.. saya ada tegur tapi dia buat tak endah je.. perlu ke saya cerita kpd adik beradik suami supaya diorang dapat tegur sikap suami saya tu?

3y ago

Berapa umur suami Puan ni? Masih main game! Tapi tak apa, cuba bincang baik-baik dan buat apa yang Puan rasa paling sesuai yang boleh diterima oleh suami. Cabaran hamil ni macam-macam. Sabar ya?

Assalammualaikum doc , sya nak tnya ... Anak sulung dan kedua sekali saja sya insert ubat hos bagi tapi masuk anak no 3 keputihan sya makin menjadi² dan gatai² .. Dah 2x insert ubat hos tetap sama jugak ... Baby plk kerap mengeras , dah pergi ke hospital , doc ckp normal sbb baby sihat dan aktif ....

3y ago

Soalan saya ttg keputihan

macam mana nak manage dengan kerja office yg overload dan uruskan rumahtangga, dengan keadaan first time pregnant, sebenarnya usia dah dewasa, already 27th this year... walaupun I'm ready to be mama, tapi perasaan stress dan risau tetap ada...how to overcome?

3y ago

sebaiknya puan merancang di mana tumpuan Puan terhadap isu yang lebih utama. Sebaiknya cuba berbincang dengan majikan. Kadang-kadang doktor Puan juga boleh tuliskan surat sokongan. Setiap pengalaman hamil tu berbeza. Mungkin Puan stres dalam bab ni. Orang lain stres benda lain. Apa-apa pun, sebaiknya Puan duduk berbincang dengan semua pihak berkenaan. Husband's support is also important.

Hai dr. Sy baru 9w2d. Sejak2 ni sy asyik berfikir dan rasa takut. Adakah seseorang yg ada penyakit vaginismus boleh bersalin normal? Sy takut trauma dan akan menyebabkan vaginismus tu dtg semula. Atau perlu minta czer semasa bersalin nanti?

3y ago

Hi, maaf kami terlepas pandang soalan Puan. Puan boleh cuba untuk bersalin secara normal tetapi saya galakkan Puan ambil epidural supaya lebih selesa dan tidak terlalu trauma. Apa-apa pun, Puan perlu berbincang dengan O&G Puan ya?

Salam Dr Aqmar, Bagaimana ibu mengandung ingin mengawal diri daripada ‘overthinking’ dengan permasalahan yang dihadapi? Adakah penyakit sering ‘overthinking’ juga berkait rapat dengan masalah mental? Sekian. Terima kasih Dr.

3y ago

Sebaiknya jangan overthink. Pengalaman hamil ni sepatutnya pengalaman yang manis. Cuba banyakkan aktiviti yang boleh menggembirakan. Jangan risau, insya-Allah semuanya okay.

Salam dr aqmar, kalau sy sebelum ni precious pregnancy. Try to conceive 9years.. End up bersalin haritu emergency czer, nak try conceive utk yg 2nd,jika x sampai setahun lg adakah besar kemungkinan sy akan d czer lg utk 2nd bby?

3y ago

Tq doktor

Salam Dr Aqmar. How many weeks of pregnancy that i can feel Baby kicks? And I'm turning 16weeks soon, is that the right time to scan 5D for details scan and gender? Tq... 😁 #turning16weeks

3y ago

Thanks for info ☺️❤️