HB LOW

Sy dah preggy 23week HB makin drop dri 10.5,10.8 smpai 9.5...2minggu skali kena check up...ubt klinik sy xboleh mkn jd pening dan muntah...sape² leh suggest x nk mkn ubt apa bg HB naik?

37 Balas

Saya kongsi sedikit tips dari saya ya..moga bermanfaat🥰 Saya telan ubat kk bagi selepas subuh minum dengan air sunquick tanpa gula (saya bancuh sejuk2 air sunquick tu sebab x nak bagi rasa ubat sangat) lepas telan saya akan lelap sekejap, kadang2 saya buat kerja rumah sikit2 sebab kekadang awal pagi sangat x rasa lapar, start lapar around 8-9am, kalau lapar saya kunyah buah oren/jambu batu (jambu tu boleh belah 4 - amek 1 bahagian kunyah waktu pagi, 1 bahagian tengahari, 1 bahagian malam, 1 bahagian lagi tengah malam if tetiba lapar) saya sarankan selalu adakan stock buah jambu batu dalam peti ais, habis je restock. Kalau2 rasa lapar, kunyah je jambu Tunggu 2-3 jam ubat resap, if telan ubat jam 7pg, boleh makan pukul 9, if telan pukul 8, sarapan/makan benda berat jam 10pg Awal2 trimester banyakan minum air masak, pelbagaikan buah dan sayuran yang tinggi dgn iron, zat besi dan vit C. Tips lainnya, saya pengamal susu kambing sejak kecil, jadinya apa2 susu kambing jenis serbuk tanpa gula dgn campuran kurma, madu, delima, ginko giloba, gum arabic dll saya akan minum sebelum tidur..minum suam2 buatkan tidur bertambah okay..kadang tu saya terlepas makan ubat waktu pagi..saya akan makan ubat sebelum tidur, tapi pastikan last makan malam around 8-9..selebihnya saya kunyah2 buah/oat Saya amalkan tips ni start HB drop 11.9 ketika usia kandungan 21weeks.. Alhamdulillah HB makin naik..sekarang kandungan saya 33weeks 5days 1st checkup (10weeks) HB 13.4 2nd checkup (18weeks) HB 12.8 3rd checkup (21weeks) HB 11.9 4th checkup (25weeks) HB 12.8 5th checkup (29weeks) HB 13.0 6th checkup (33weeks-latest) HB 13.2 Saya doakan, Semoga urusan sis sentiasa dipermudahkan dan keadaan ibu serta anak dalam keadaan sihat selalu❤️

4y ago

cantiknya hb sis..saya xpna dpt hb bgtu

tapi saya xserasi dgn ubat tambah drh lah sis,dh cuba semua,last2 dokter sarankan jgn mkn ubt tmbh drh cuma consume mkn mknn yg boleh supply kn zat, mcm sis ckp lah buah jambu batu tu smue...saya pon dh cuba minum dgn sunquick sjuk tanpa gula,sama ada di pagi hari atau seblm tidur,dua2 buat kan saya muntah2 non stop sampai kdg2 berdarah...last2 tu jela cdngan dokter,, now slain buah n syur hjau, sy amal kan pati delima...alhmdulillah lah..risau jugak sbnrnya, sbb xmkn ubat tmbah drh ni,risau bby xckup zat

sy pun sama, pregnant cukup 22w harini. td pergi check up, hb drop 10.4. nurse sampai kata sy tak sayang anak, anak sy boleh mati dlm perut, nangis teruk sy dlm tandas sebelum jumpa doc. bukannya sy tak usaha, ubat pun dah tukar banyak kali, ikan bilis dgn bayam hari2 sy makan. sy amik iberet skrg ni. sy down sgt dengar nurse tu cakap mcm tu td 😔 ada sesiapa yg ada cadangan lain tak apa nak makan utk naikkan hb? pati delima sy tak berani makan sbb takut gula tinggi.

4y ago

kurma jnis apa ya?

sis cuba beehenti minun air berkafein...sye pun x mkn ubt klinik..tpy hb alhamdullilah ok lagi setakat nie..sye bnyak mkn makan yg bersayur hijau...dan selalu amalkan buah jambu batu....setiap kali nk dkt check up...msty beli buah jambu batu..lpz tu bnyak mkn lauk2 dari nasi...mcm air masam2 sye kurang mkn..takowt dia potong darah kyta...hnya hati btl2 teringin jew sye mkn...alhamdullilah hb sye ok..now dah nk masuk 28weeks..

sama mcm sy hb asyik low je..xbopeh nk mkn ubt nnty terus muntah.Sy bg tau nurse xboleh mkn ubt skrng ni sy dh hantar balik zincofer kat kk.Sy amalkan makann tinggi zat besi.(Kerang buat cha kuew teow😋,bayam,kangkung,ikan bilis,daging,jambu batu,semua jenis limau kekakcang)..Alhmdulillah hb 11 ke atas je.Skrng ni dh 37 weeks hb low dh xde dah hehe..

Sis blh cuba makan buah delima takpun ikan bilis goreng(yg ni tips dari jm yg pencen, mkg btul2 jdi).. n saya pun xboleh telan ubat kk.. saya beli maltofer, rasa mcm coklat2.. sedap, just kemam2 je.. takpun obimin.. sblm tu sis blh cuba bgthu jm yg jaga sis nnti dorang akan bgi ubat lain..

Same la hb low...32weeks Mild Anemia Saya kene Jumpe pakar permakanan.. Dia cakap lebihkan makan makanan beriron atau acid folic..buah-buahan Makan ubat teratur..Saya mkn iberet + vitamin C (air sunquick atau limau suam ) Harap Naik la HB 2minggu check up plak...😣

sis consume susu mamadil .. molek untuk hb .. saya mse tu mkn iberet , tapi dh stop mse kndungan 8 bulan .. klau saya mcm xingt mkn iberet , hb akn turun .. pstu saya try susu mamadil , alhamdulillah kulit jdi cmey pastu hb pun comeyy .. 11 ke ats sokmo

Kalau sya pun dlu mkn ubat klinik mmg muntah tapi tak lama dlm shari dua ja pastu okay.. sya pun dlu darah low dari 10 trun smpai 9.. sya just mkn ubat dri klinik dan slalu mkn daging.. alhamdulilah skrg bacaan darah pun dah ok cantik bacaan 13 hihi..

ubat klinik mkn ubat apa? klau tak sesuai kena inform dkat doc nanti dorang tukar ubat. utk elak rasa pening or mual elok makan sebelum tido. cara pemakanan utk HB low boleh tgk dalam buku pink ada tulis. waktu tido mlm pun kena jaga elok.