hb low

Hb saya low 9.5.. Doc bg ubt zincofer,tp lps sy makan ubat tu jd pening & mual. Appointment doc bulan dpn,boleh ke saya tukar obimin sementara waktu ni.

25 Balas

Tips naikkan hb.. 1. Boleh cuba tukar Zincofer ke Maltofer(kena beli kat farmasi.. Rasa horlicks). 2. Cara makan zincofer. Makan malam tidak lewat dari 9.30 malam.. Selepas sejam makan malam, makan jambu batu (1/2 biji @ sebiji). Sejam lepas makan jambu batu @ sebelum tdo, makan zincofer. Sy pon xboleh makan zincofer sbb mabuk, muntah. Jadi, sy kan makan at least 2jam sebelum tdo (perut saya kosong). Tapi sebab nak naikkan hb, sy akan makan jambu batu sejam sebelum makan zincofer. Sangat2 membantu, sgt2 menaikkan hb. Boleh cuba cara ini.. 😁

Obimin x spesifik utk naikkan hb sis. Dia multivitamin. dos iron dia pn rendah je. Blh try maltofer@iberet. Lepastu cara makan kene betul. Kene amek dgn makanan tggi vitamin C..so bykkan mkn buah n sayur. InshaAllah naik hb sis nnti. Blh google jgk mknan yg blh tggi kan iron mcm bayam,hati ayam,kerang,guava etc. Elakkan mkn bersama makanan@minuman yg ada kafein tggi mcm kopi/tea/coklat. Kafein ni dia blh halang penyerapan iron masuk dlm badan.

Sy bukak buku hb 8.8 n kencing kotor..mmg risau...pastu sy beli jus mamariam..makan hati ayam bayam hari2 dlm masa dua mggu nk cek up...hari cek up naik 11.1 hb sy...smlm sy cek up teruskan jus mamariam tp x makan bayam hati ayam...hb naik jgk 13.3 da skrg...jus mamariam hb naik dan kencing pn tak kotor..recommended...

4y ago

Ok☺

Try maltofer.. sblm ni semua ubt tmbh darah sy da mkn kecuali obimin sbb doc x suggest pon.byk2 ubt tmbh darah maltofer la yg pling sedap.. kemam2 gitu je mcm mkn coklat.lps abis kemam sy mnum pati delima gulsan.. sbb doc suggest klu nk lg cpt penyerapan ubt tu blh mnum dgn jus.. hb naik gak la skit2 wlupun x byk.

Sy selang2kan ubat. Setakat ni ada tiga jenis ubat sy ambil.. zincofer, obimin n iberet. Nurse kk bagi obimin n zincofer. And dia tau sy jenis makan selang2. Zincofer mmg sy pun susa amik, jadi sy amik mlm. Kalau iberet n obimin sy mkn siang tp satu jenis je utk satu hari. So far hb tak pernah trun bwh 11 lg .

kalau di bandar kamu ada emart , boleh minum air chocolate emart ni sis . Ada iron , kalsium dll . Boleh pakai tambah darah juga . Saya suda minum ni dari hb 11.7 naik ke 12.7 after 2 minggu macam tu . Boleh cuba . Mana tahu berkesan dekat kamu . tapi memang berkesan dekat saya la

Sy dapt zincofer juga, mmg mual n kadang2 smpai muntah....dh mintak doc tukar obimin....sbb awal2 hamil sy makan obimin...tp doc x bg, dia cakap hb sy dh ok....so sy telan lh juga...sy telan sebelum tdo dgn air sunquik tnpa gula...

Makan zincofer dgn pure sunquick sebelum tidur. Side effect zincofer memang mcm tu. And try minym jus delima. My experience ad sekali tu drop truk hb 10.6 then minum jus delima beli online this brand Alhamdulillah 11.6 latest check up

Try la obimin..doc mmg bg obimin sampai skrg sy makan tu je tak tukar..sy mse mule bukak buku, hb 12.5.. mantain hb sy..pernah dapat smpai 14..skrg 6 bulan hb 12.3

Sis try minum air peel fresh delima+manggis 2 hari sebelum checkup. In syaa allah naik hb sis kalo sis bukan jenis hb low yg cepat rase pening.