Hb low klinik by zincofer tp bila mkn je muntah sedangkan sy xde alahan muntah2 semasa pregnant skrg

Baru2 ni sy check up kk dan sy dikenalpasti hb low.. nurse bg sy ubat zincofer.. tp sy xboleh nk mkn ubat tu muntah2.. ada x alternatif lain makan mknn yg kaya zat besi dan xperlu mkn ubat.. hb sy reading 10.9 haritu.. min 11 kan ckit je lg 😞..

8 Balas

Sama. Mmc xsesuai dengan sy. Muntah semua xboleh makan. Sampai kena gastrik lagi. Nurse ad pesan kalau Sesuai boleh tukar. Tp nk tgu next apt lmbat lg so sy beli je dekat farmasi yg selalu makan sebelom ni (dari ank 1-3) jenama ganilia. Alhamdulillah serasi.

Sama saya...2 hari makan memang muntah nak makan apa-apa pun jadi tak selera...jadi saya g bagitahu nurse...nurse kata tak boleh makan stop...jadi saya beli sendiri iberet kat farmasi.. Alhamdulillah ok

try mkn waktu mlm sebelum tido inshaAllah okay. sbb mcm sy awal awal makan muntah muntah sampai luka saluran pemakanan sbb asek muntah lepas mkn ubat tu. sis try mkn waktu mlm then tido inshaAllah okay.

3y ago

betul🤣,sya pn mkn mlm,time perut dh kosong ,,pastu tido ..klu mkn time mlm tpi perut Ade mknn pon x blh nnti muntah jugak ,better biarkn 1/2 jam kosong perut..

sama saya sis .. sya dlm sbulan kebih nak bersalin baru hb cntik .. sya x mkn ubat pon . dpt zincofer jugaa ... sya bnyak makan sayur .kerang . kupang. hati ayam .. tapi xde lah hari2 ..

sy hb low..9 je...mkn ubat kk xjalan..docter Suh beli ubat dekat farmasi, MALTOPER PERISA COKLAT...alhmdlh skrg dh ok..n tak muntah2 pun,n xad rsa pening pun..

sama..Saya pun sekarang 13week doc bagi Zincofer..Bila makan,jadi loya,berpeluh2 lepastuu badan rasa nak demam..Mungkin xrasi agakny Zincofer tuu..

nasihat dari nurse...dia ckp bykkan mkn mknn yg merah mcm daging lembu,hati hati,bayam merah,jambu merah.

try obimin