HB LOW

Sy dah preggy 23week HB makin drop dri 10.5,10.8 smpai 9.5...2minggu skali kena check up...ubt klinik sy xboleh mkn jd pening dan muntah...sape² leh suggest x nk mkn ubt apa bg HB naik?

37 Balas

Saya pun hb low during 2nd trimester. Jadi doc tukar ubat from iberet to zincofer mkn 2 kali sehari. Dan saya amalkan makan jambu batu dan juga jus jambu batu setiap hari. Skrg dah nak bersalin, thank God hb maintain since then.

sy suggest kan byk mkn ikan bilis.. nurse yg jaga sy suruh mkn bilis byk utk hb ok.. first check up hb sy 12.8 lpas 1 bln jdi 13.4 sbb stiap ari sy mkn ikan bilis.. sy xde selera nk mkn lauk lain.. blh mkn ikan bilis nga bubur jer..

ubt yg kk bg smua mmg akn bg kesan muntah mual pening pitam..sesetengah je kebal. kta kne mkn ubat tu dgn buah oren atau air oren sbnrnya. cpt larut nti ubt tu. sunquick oren pun bole.tp jgn boh gula.

sy minum jus jambu batu peel fresh dgn makan buah jambu batu tu.. pastu tiap hari mkn zincofer sblm tdo.. elakkan mnuman berkafein.. byk mkn sayur.. alhmdulillah hb sy dh makin naik.. try la 😊

Ubat klinik bagi kat saya semua tak boleh telan muntah teruk jadi nurse suh saya beli ubat maltofer di farmasi alpro ..sebab ubat tu ada rasa coklat terus saya makan okeyy..

Kalau muntah bgtau misi nnti diorang akan try tukar ubat Selain tu kalau rasa takboleh makan ubat banyakkan la makan makanan yang tambah darah Kerang ke sayur hijau

kalau x serasi ubat KK..beli dekat farmasi atau klinik swasta..Dorg Ada yg jenis berperisa..smbil tu ambil mkanan yg kaya dgn vitamin n utk tambahkan darah..

sis beli la produk nie alhamdulilah saya dulu pon hb low amalkan makan produk ibu megandung nie pagi dan malam sebelum tido alhmdulilah hb naik

Boleh try makan buah delima, sebiji bulat tu makan sorg.. Atau minum jus supplement.. Atau makan ubat sangobion atau iberet...

banyakkan makan kurma , kerang dan sayur bayam. saya makan tu. walaupun ubat saya makan juga. hb pun cantik tak pernah turun.