HB Low

Hai sy dh pregnant 21w..masa 1st check up hb 9.3..sy dh mkn ubat obimin,iberet,iron semua muntah..sekarang sy try mkn ubat Maltofer 1 hari sebiji dan mkn mknn mcm sayur buah..check up paling latest hb makin turun 7.3?lg 2 minggu check up doktor kata kalau hb still low terpaksa kena cocok..ade x mommies yg kena mcm sy?apelagi sy perlu buat utk naikkan hb?

38 Balas

sy hari tu hb asyik drop. pastu ikut nasihat nurse, mkn ubat awal pg sblum breakfast masa perut kosong. lps mkn ubat jarakkan. breakfast lps sejam mcm tu. bykan minum/ mkn mknn yg byk vitamin C mcm sunkist/jambu batu. dan hr² mkn ikan cencaru. sayur hijau pun bykkan ambil. jgn ambik atau kurangkan mknn/minuman yg kurangkan penyerapan zat besi mcm kopi, teh, coklat. susu nak minum kena jarakkan dr mkn ubat td. mmg leceh, tp bila dah buat hr² akan jd habit. tips dia:bykan pengambilan mknn/minuman yg ada zat besi + vitamin c. boleh google apa yg kena dgn selera. harap² sis jumpa la diet yg bleh bantu naikkan hb tu.

Sory to say ya sis,baik awak jangan dirasa sngat ubat tu.kalau kita rasa sngat ubat tu buatkan kita muntah.sya pun macam tu kalau sya rasakan ubat tu setiap kali nak minum ubat je muntah.sbelum telan ubat minum dulu sikit air bagi basah mulut. Lepas tu masuk je ubat tu smpai dalam baru minum air masak tu slow2 jangan sekali teguk. Lepas minum jangan fikir sangat ubat tu buat macam biasa.Klau rasa nak muntah minum sikit air lagi,minum ubat tu sbelum tidur sis.ni pendapat sya je.sya buat macam tu smpai skarang ok je.kalau kita ikutkan perasaan muntah tu, mesti nak muntah je.

Dah try makan ubat sebelum tidur.. Sy hari tu hb pun turun, sehari sebelum check up dari pagi smpai esoknya makan yg berkhasiat dan bykan rehat, cth sarapan pagi mkn biskut dgn susu, tghari bykan mkan sayur peria katak ulam ikan.. Mkn mlm pulak sebelum jam 8.30 sbb sy sering lapar watu mlm.. Esok sebelum subuh makan biskut dgn air suam.. Pagi makn biskut je insakallah time ambik darah semua ok

Amalkan minum air rebusan buah kering.... Beli yg da siap pack... Senang. Tinggal rebus je... Ikthiar ye.. Sy minum.. ALHAMDULILLAH... Serasi.. Hb naik, paras gula stabil, sembelit pon tak ada... Lau mummy nak ikhtiar cuba.. Mummy contact seller ni.. Sy beli dgn dia.. 0133463882..

Sy sblm ni bl preggy je mesti HB drop anemia then bl kenal Set Tambah Darah Shaklee alhamdulillah HB ok je. Penyerapan zat besi sgt pntg. Mesti ambil bcomplex + vitalea + vit c shaklee. Maklum jela kadg2 xlalu nk telan ubat dr klinik. Mkn vit its working for me. Try la

4y ago

saya pun amalkn set ibu hamil dr shaklee...alhandulillah hb saya sentiasa 12..msa ank ke 2 mgndung sya amik iron tablet klinik saja n minum bersama air limau..mmg hb cntik

ye sma la sis, sy pun mcm tu, time 25week hb sngt rendah, then ada orng bgtau mnum ubat iron tablet tu dngn air limau sirap, sya balik ruma sy try then mnggu dpn pegi hsptl tkejut sy hb sy naik mndadak dr 7.0 pegi 12.3👍sis try buat tu inshaAllah mnatau bekesan😊

4y ago

mcm mna mmy hb dh ok?

Puan cb la mkn mknan yg boleh tinggikan hb...mcm sy mkn mcm2 tp hb ttp low. Akhirnya pakar buat ujian darah dan disahkan pembawa thalassemia @ beta thalassemia trait. Skrg sy mkn iberet.semua sy ikut nasihat Dr jer. Sblom ni 9.1 br ni check naik la jd 10

sis boleh jgak cuba pati delima jenama Fars stp pg dan malam...sy alami perkara sama dr first pregnancy..yg second pom sama gak..dan alhamdulillah..cantik ja..byk jgak makan buah hijau sis..mak sy pesan nk bby sihat minum air kelapa muda stp hari

Sama mcm sy la sis... Susah sgt nk naik... Asyik turun je... Klau x turun pun bacaan still gitu je x naik2.. Last2 buat blood test positif thalasemia carrier... Tu yg ssah naik tu... Nurse pun dh penat bebel npe x naik2

Makan zincofer masa perut kosong..tp mmg akan rase mual n nk muntah ckit..mcm sy ada anak kecil..sll 4/5pagi mmg time die nk susu..jd sy akan mkn ubat n sambung tdo..jd xdla mntah ..tp mmg hb akan naik..