HB LOW

Sy dah preggy 23week HB makin drop dri 10.5,10.8 smpai 9.5...2minggu skali kena check up...ubt klinik sy xboleh mkn jd pening dan muntah...sape² leh suggest x nk mkn ubt apa bg HB naik?

37 Balas

Saya kongsi sedikit tips dari saya ya..moga bermanfaat🥰 Saya telan ubat kk bagi selepas subuh minum dengan air sunquick tanpa gula (saya bancuh sejuk2 air sunquick tu sebab x nak bagi rasa ubat sangat) lepas telan saya akan lelap sekejap, kadang2 saya buat kerja rumah sikit2 sebab kekadang awal pagi sangat x rasa lapar, start lapar around 8-9am, kalau lapar saya kunyah buah oren/jambu batu (jambu tu boleh belah 4 - amek 1 bahagian kunyah waktu pagi, 1 bahagian tengahari, 1 bahagian malam, 1 bahagian lagi tengah malam if tetiba lapar) saya sarankan selalu adakan stock buah jambu batu dalam peti ais, habis je restock. Kalau2 rasa lapar, kunyah je jambu Tunggu 2-3 jam ubat resap, if telan ubat jam 7pg, boleh makan pukul 9, if telan pukul 8, sarapan/makan benda berat jam 10pg Awal2 trimester banyakan minum air masak, pelbagaikan buah dan sayuran yang tinggi dgn iron, zat besi dan vit C. Tips lainnya, saya pengamal susu kambing sejak kecil, jadinya apa2 susu kambing jenis serbuk tanpa gula dgn campuran kurma, madu, delima, ginko giloba, gum arabic dll saya akan minum sebelum tidur..minum suam2 buatkan tidur bertambah okay..kadang tu saya terlepas makan ubat waktu pagi..saya akan makan ubat sebelum tidur, tapi pastikan last makan malam around 8-9..selebihnya saya kunyah2 buah/oat Saya amalkan tips ni start HB drop 11.9 ketika usia kandungan 21weeks.. Alhamdulillah HB makin naik..sekarang kandungan saya 33weeks 5days 1st checkup (10weeks) HB 13.4 2nd checkup (18weeks) HB 12.8 3rd checkup (21weeks) HB 11.9 4th checkup (25weeks) HB 12.8 5th checkup (29weeks) HB 13.0 6th checkup (33weeks-latest) HB 13.2 Saya doakan, Semoga urusan sis sentiasa dipermudahkan dan keadaan ibu serta anak dalam keadaan sihat selalu❤️

4y ago

cantiknya hb sis..saya xpna dpt hb bgtu