bengkak susu

Sakitnya bila kena bengkak susu ni.. susu badan belum ada sangat.. Mcm mna ya?? ada cuba urut,picit guna tangan.. pump.. still setitik je..

19 Balas

Saya selalu kena. Punca byk. 1. Cara susuan y salah (bagi susu baring tgh tido 🤣) 2. Overdose milkbooster 3. Kebersihan puting x jaga (ada ketulan susu kering tersumbat) 4. Kekerapan susu x cukup (ni berlaku bila sya bawa anak berjalan n kita byk driving) Saya mmg selalu kene jadi dh tau cara nk handle. Kdg2 pump pun x kuar sgt jd sy x bape nk pump sgt sbb x bape nk jadi tuk saya. 1. Check apa punca bengkak susu 2. Pasti puting bersih dari susu selepas susu. Lap dgn kain suam 3. Mandi air suam, hala kat breast. Buat urutan n check puting ada x tanda2 putih. Saya npk je ni sy berus dgn berus baby 🤣 bgi ketulan tu hilang 4. Check bengkak tu lebih ke arah mana, satu tmpt saje atau hampir seluruh sbb ada beza - kalo saya check n tekan2 ada 1 bahagian je y makin lama makin keras, mana nyer tersumbat kat saluran puting - kalo tekan2 keras hampir keseluruhan n x makin ngeras, bengkak susu biasa. Jadi saya paksa anak saya isap byk2. Malam tu pas anak susu n tido, insya allah akan rasa kurang. Jadi time ni baru pump sampai abis.

4y ago

breast rsa mcm berat tp susu foremilk je sikit.. kena picit..n bg bby hsp

Saya rasa bukan susu kurang, tapi saluran susu byk tersumbat kt dalam, tu yg jadi bengkak. Kalau pam pun takkan membantu sbb saluran tersumbat.. Check puting ada tak lubang2 susu yg tersumbat. Maksudnya ada tompok2 putih. Saya dlu tak tahan sangat, saya rendam jarum peniti dlm air panas utk matikan kuman, saya korek lubang susu kt puting yg mana yg ada bintik putih besar tu. Lepas korek satu bintik tu keluar je, terus susu mengalir laju dan saya bagi baby hisap. Baby hisap kuat dan lagi better dari pam, cepat lega. Lagi satu tak perlu topup fm sis. Kalau susu kurang, tak mungkin boleh jadi bengkak susu betul tak. Ni dia keluar sikit sbb saluran tersumbat, bukan sebab susu kurang..

4y ago

Ohh faham2..9 hari baru.. Normal sangat2 kalau umur baru 9 hari picit susu keluar sikit sbb perut baby kecik, sekali minum sikit je. . Sbb tu x digalakkan perah/pam susu masa dlm pantang kecuali bila ada keperluan mcm kalau baby dlm ward.. Skrg baby dh okay ke? Kalau dh okay continue direct feeding je.. Utk newborn, kena susukan baby 1-2jam sekali or on demand..maksudnya ikut bila2 yg baby bg tanda nak susu.. Sbb susu ibu ni mudah hadam, jadi baby mudah lapar mmg takkan kenyang lama & akan kerap nangis mintak susu

Kerap Tuam dgn tuala panas ..kemudian urut .. Saya dh lalui ,sampai dmm² ..buang dlu ..baru bg baby minum .. Satu lg dr pengalaman Saya sendiri .. klo tgh bengkak susu ,kurangkan minum air suam / Milo /susu ... Sbb klo Saya minum ,susu akn btambah bengkak .. Bersihkan puting susu .. kerap tuam,Dan Masa urut breast tu ,sis blh rasa area yg Ada ketul²,,kekdg mmg sakit sgt area yg bketul tu .. urut lembut kemudian tekan breast supaya air susu kluar .. buat sampai hilang bengkak

4y ago

nth la sis...susu sy foremilk.. sikit je.. cuma nk kluar kan lebih tu je.. lambat skit

Saya dlu pnh kena bengkak susu ,kebetulan masa tu anak Saya admit wad sbb kuning .. kt wad tu plk Ada paip pancuran tu ,Ada air panas ..mmg cantiklah😂.. Saya Mandi lama jgk lah ,air suam tu Saya halakan ke dada ,bila dh agak lama sikit ,Saya urut / picit klua air susu,..Mana bahagian yg rasa berketul² tu yg sakit ,Saya picit sampai kluar susu pekat warna kuning ,mcm nk jd nanah pn Ada .. Bila dh picit hbs kluar susu beku tu barulah lega

4y ago

skg tgh pantang . xboleh nk mnd lama..

Hurm..selain dr tuam..sis kena byk minum air suam tuk bykkn susu... In shaa Allah susu akn byk 😉✌even dlm pantang ada kata kne minum air skit je..tp sbnrnye kalau kita nyusu bdn tuk bby kne byk minum air suam..bkn air mineral tw..kne suam2 sikit airnye ..tu yg mil sy ajar... Sbb nti kalau kurang minum air bdn kita cpt hydration nti nk produce susu lmbt n xde susu tuk bby

4y ago

ya sis..

Utk elakkan bengkak susu lagi, sis jgn pam dlu. Kerapkan menyusu je. Sbb bila kita dh menyusukan baby then pam pun buat jugak, otak kita akan bagi signal pd breast utk hasilkan susu lebih byk sbb dia igt kita menyusukan 2 org baby. So bila lagi byk susu terhasil tp saluran yg tersumbat tu masih blm lega, jadi makin teruk bengkak tu nnt.

Saya pon penah kena.. Letak kobis lagi menjadi2 sakit nya.. Mak suruh kerap kan pam je, dalam 3 kali pam setiap 2 jam alhamdulillah lega.. Kalau ikut petua memang banyak, tapi selagi susu x keluar selagi tu la akan sakit.. Biar keluar sikit2 pon, janji susu tu keluar, kena rajin pam atau direct pada baby..

4y ago

skg urut guna tgn je...n tuam kain pns.. susu blm ada sgt

Satu lg petua ..yg ni Masa arwah mak Saya jaga Masa Saya dlm pantang .. ambik daun kacang panjang ,cuci bersih ..ramas sampai keluar air hijau ,sapu kt breast ..tp sblm tu kena lapik tuala dlu kt bwh breast .. sapu breast dgn air daun kacang hijau td tu ..nti air susu turun sendiri ..

Nurse ajar saya , towel good morning tu basahkan dgn air sejuk, balutkan breast. Agak 10 Minit lepas tu, balutkan dengan towel yg basahkan dgn air panas pulak. Saya ambik ice pack ja, lepas tu Mandi air suam, tumpukan siram kat tempat yg bengkak Susu tu. Menjadi jugak 😂

4y ago

sy tuam nan kain panas je..

Sy pun prnh kena, nak demam rasa.hehe.cuma time pantang anak laki ja x bengkak x smpt nak bengkak anak kuat susu.no 1 & 3 anak prpmn lepas 3 hari bersalin start la bengkak tu, sy cuma tuam air panas.sbb klu sy hari ke 3 baru susu nk kluar banyak.

4y ago

oo yke.. ok sis.. Tq ya bg tips☺