bengkak susu

Sakitnya bila kena bengkak susu ni.. susu badan belum ada sangat.. Mcm mna ya?? ada cuba urut,picit guna tangan.. pump.. still setitik je..

19 Balas

Saya selalu kena. Punca byk. 1. Cara susuan y salah (bagi susu baring tgh tido 🤣) 2. Overdose milkbooster 3. Kebersihan puting x jaga (ada ketulan susu kering tersumbat) 4. Kekerapan susu x cukup (ni berlaku bila sya bawa anak berjalan n kita byk driving) Saya mmg selalu kene jadi dh tau cara nk handle. Kdg2 pump pun x kuar sgt jd sy x bape nk pump sgt sbb x bape nk jadi tuk saya. 1. Check apa punca bengkak susu 2. Pasti puting bersih dari susu selepas susu. Lap dgn kain suam 3. Mandi air suam, hala kat breast. Buat urutan n check puting ada x tanda2 putih. Saya npk je ni sy berus dgn berus baby 🤣 bgi ketulan tu hilang 4. Check bengkak tu lebih ke arah mana, satu tmpt saje atau hampir seluruh sbb ada beza - kalo saya check n tekan2 ada 1 bahagian je y makin lama makin keras, mana nyer tersumbat kat saluran puting - kalo tekan2 keras hampir keseluruhan n x makin ngeras, bengkak susu biasa. Jadi saya paksa anak saya isap byk2. Malam tu pas anak susu n tido, insya allah akan rasa kurang. Jadi time ni baru pump sampai abis.

5y ago

breast rsa mcm berat tp susu foremilk je sikit.. kena picit..n bg bby hsp