Susu bengkak tapi bila perah sikit ja keluar

Ibu2 mohon advice, kalau susu bengkak, bukan seluruh susu bengkak, ada bahagian sikit ja bengkak, bila pump susu tak keluar, bila perah guna tangan, 2 3 pancutan saja keluar lepas tu tak keluar lagi dah, sakitnya ya allah... pls advice yg ada pengalaman mcm ni, sya tuam guna tuala suam, basuh guna air suam pun sama juga, sya cuci juga puting ni, apa penyebabnya ya...

3 Balas

mungkin sebab bahagian puting dah tesumbat. cube tuam dengan air suam pastu sikat. sambil2 tu picit dekat bahagian diameter puting tu. kalau still tak boleh better refer hospital terus. kite same tapi saye kalau picit or pump hanya 1 jalan je. at last kene operate😔

4y ago

kenapa sampai kena operate ya sis? sy haritu kena bgkak yg tahap sy terus demam sebab dh x tahan sakit . pam memang keluar xsampai ½oz . penyudah sy paksa anak minum jgk kat puting yg bengkak tu even sakit gilerr giler (sbb ad biji wane putih kat puting.. bila sentuh sakit sgt2 😭😭😭)

mgkin da block/ sumbat sbb tu bengkak. awak kena urut masa pump. kalau x pandai, panggil bidan yg pandai urut. lg 1 isu mgkin corong pump x sesuai dgn size puting. kena ukur diameter puting dan dpt kan corong sesuai size puting.

ada kemungkinan size corong yg salah sbb tu bila pump hnya keluar sikit..urut dan kerapkn bf baby utk lancarkan aliran susu, ada 1 video di youtube cara urutan utk kurangkn bengkak susu