bengkak susu

Sakitnya bila kena bengkak susu ni.. susu badan belum ada sangat.. Mcm mna ya?? ada cuba urut,picit guna tangan.. pump.. still setitik je..

19 Balas

Saya rasa bukan susu kurang, tapi saluran susu byk tersumbat kt dalam, tu yg jadi bengkak. Kalau pam pun takkan membantu sbb saluran tersumbat.. Check puting ada tak lubang2 susu yg tersumbat. Maksudnya ada tompok2 putih. Saya dlu tak tahan sangat, saya rendam jarum peniti dlm air panas utk matikan kuman, saya korek lubang susu kt puting yg mana yg ada bintik putih besar tu. Lepas korek satu bintik tu keluar je, terus susu mengalir laju dan saya bagi baby hisap. Baby hisap kuat dan lagi better dari pam, cepat lega. Lagi satu tak perlu topup fm sis. Kalau susu kurang, tak mungkin boleh jadi bengkak susu betul tak. Ni dia keluar sikit sbb saluran tersumbat, bukan sebab susu kurang..

5y ago

Ohh faham2..9 hari baru.. Normal sangat2 kalau umur baru 9 hari picit susu keluar sikit sbb perut baby kecik, sekali minum sikit je. . Sbb tu x digalakkan perah/pam susu masa dlm pantang kecuali bila ada keperluan mcm kalau baby dlm ward.. Skrg baby dh okay ke? Kalau dh okay continue direct feeding je.. Utk newborn, kena susukan baby 1-2jam sekali or on demand..maksudnya ikut bila2 yg baby bg tanda nak susu.. Sbb susu ibu ni mudah hadam, jadi baby mudah lapar mmg takkan kenyang lama & akan kerap nangis mintak susu