ikhtiar hamil

hi mommy2 semua boleh mommy2 share tips utk ikhtiar hamil? terasa sayu hati bila period selalu dtg ontime. suami selalu pegang2 perut sbb nmpk simptom2 pregnant. tapi bila test negative & period.. boleh mommy2 bantu. terima kasih yaa. jgn kecam yaa.

21 Balas

TTC must do! 1. Track your cycle 2. Pinpoint your fertile window 3. Use OPK (to trace ovulation) 4. Track BBT (to double confirm ovulation) 5. Must BD once u get positive OPK! until the day it turn negative. **after peak opk , it will turn -ve. which mean, it already yr ovulation day. Food/Supplement to Support Ovulation & Implantation. (Daily unless stated) 1. Folic Acid/Prenatal Supplement 2. Pomegranate Juice 3. Green Tea 4. Raspberry Tea Leaf (after ovulation until BFP only) 5. Evening Primrose Oil ( CD1 til 1day before ovulation occur) 6. Omega 3 Optional 1. Pineapple Core (1-7dpo) 2. Milk or calcium D3 supplement (daily) p/s: everything that i stated, please do your own research for more clear information or clarification) I just simplify the note for everyone reference.😁 Sending baby dust to all TTC-ians. Keep Strong and every cycle is new hope🙃

Sy ttc 7thn...tahun ke 5 preggy tp baby meninggal dlm perut (4 bulan) skg tgh 🤰rezeki ke dua... alhamdulillah semoga sihat² je baby dlm kandungan smpi bersalin nanti 🤲🏻 (masih terkesan & fobia kehilangan anak) 1st step mmg kena gi medical check/ check kesuburan (suami & isteri dua² gi buat) Klu ada masalah follow up smpi ok (smpi sehabis baik) Lepas tu bru la boleh cuba / mkn segala madu or vitamin² segala jenis jus ikhtiar 😅..Sbb sblm nk try apa² kita kena tau punca (takot ada benda menghalang utk ttc) Lepas² da check kesuburan tu bole la start reserch ikhtiar vitamin² or perubatan islam... Semoga diberi ketabahan... jgn stress or terlalu pk...happy² je sambil ttc...bnyk² doa jugak (solat sunat duha hajat doa² zuriat) klu berkemampuan gi umrah or ada keluarga terdekat/kawan² yg gi umrah...kirim doa kt mereka...insyallah

Saya pernah keguguran dulu. Orang kata selepas gugur akan mudah lekat. Tapi tengok orang jugak. Dan Alhamdulillah hampir setahun lepas tu saya pregnant. Saya tak ada tips sangat sebab tak pasti mana satu yang menjadi. Yang paling penting sekali kena redha & jangan fikir negative. Ingat Allah akan bagi kita rezeki anak bila kita betul2 dah bersedia. Dan yang saya ingat sebelum saya pregnant, saya memang amalkan folic asid setiap hari tak pernah miss. Saya ada pergi mengurut satu badan dan urut naikkan rahim. Ada satu lagi tips saya baca, cuba bersama suami pada waktu pagi sebab waktu tu sperma tengah aktif. Tapi semuanya rezeki sis. Inshaallah. Banyakkan bersabar dan jaga hati yea sis. Semoga tahun ni sis dikurniakan zuriat. ❤️🌹

cadangan saya : - 1. buat pemeriksaan kesihatan dalaman. 2. makan makanan berkhasiat. 3. cubaan saya dengan suami makan pil Himalaya speman + kapikachu ( rujuk pakar dorang speman untuk membuatkan pancutan air mani akan lebih jauh dari biasa dan kapikachu untuk perbanyakkan air perempuan dan mudah sperma nak berenang ) #sorryayattaksopan. saya dan suami 3 bulan pil ni. 4. cuba berurut. sebulan sekali selama 3 bulan berturut. 5. jangan pk sangat bab pregnant atau anak sebab kalau stress pon takot payah nak lekat. sbb masa ni saya asik pk mmg tak penah yang lekat. 3 bulan sebelum pregnant mmg redha malas nak pk. masa ni saya TTC 1y 6m baru dapat anak yang pertama.

sis cuba amalkan air rebusan buah zuriat.. suami isteri kena amalkan..boleh tgk khasiat buah zuriat dkt google.. ni salah satu iktiar org arab dulu utk hamil.. buah ni asal dari mekah so dtg dri tempat yg suci..moga Allah bantu iktiar sis utk hamil.. sambil amal sambil bykkan doa.. saya amalkan masa khwen 1 mnggu.. sebulan lebih dh mengandung..alhamdulillah rezeki Allah bg..yg penting kena displin masa amalkan mnum air tu.. dan doa jgn putus..

sy ttc 4tahun..tahun ke4 bulan puasa Allah bgi 2line...tips dia sy buat kelapa bakar dri awal tahun 9kali , turun kan berat dgn buat IF turun 12kg, sedekah jumaat, solat hajat, mintk org doa kan...spe2 je sy mintk doa kan..org buat umrah kirim doa...mintk redha mak sbb ayah dah xde..pastu sy doa...nk sgt bgi mak n mak metua cucu dri rahim ni..atas rezeki jgk Allah bgi...kta jgn putus asa yaa...lmbt atau cpt pasti Allah bgi..

Saya TTC 2 tahun, sebulan sebelum pregnant sy dan husband ada consume supleement himalaya (speman, kapikachu, sharavari). Plannya kalau tak pregnant jugak mmg nak pegi check kesuburan, alhamdulillah lepas sebulan terus double line. Skrg saya dah 24weeks. Before pregnant jugak banyak sedekah, tulis nota doakan zuriat.. minta kucing2 tolong doakan jugak sambil sedekah makanan.

sy 3 thun ttc.. tak pikir sgt pun.. husb pn faham.. tp mmg rjin bdoa n sedekah tiap hari niat nk ada zuriat.. Alhamdulillah Allah makbul kn🥰 .. niat mmg nk cek kesuburan..blm sempat pegi Alhamdulillah prgnt.. smoga awk dikurniakan buah hati x lma lagi.. Aamiin 🥰

2y ago

semoga masliah binti ladjamil dikurniakan zuriat bulan ni.. Aamiin3 Ya Rabbal Alamin 🤲

klau period regular better sis pegi klinik pakar sakit puan,dia blh check dgn detail,takut mslh lain..mcm sy hritu,period regular,stiap bln dtg,tp ada mslh ksuburan,xpernah jmpa lgsung hri subur klau buat opk test..tp lps sthun lps usaha,ikhtiar,doa sbar,bru la ada rezeki lekat..

sy ikhtiar dgn air buat dri doa pusat perubatan mujahidin , dkt tiktok ada akaun dia, asid folic brand ganilia, sblm bersama test opk , kalau suami ada merokok mintak dia stop dulu dlm sejam sblm bersama . suami pon mkn asid folic brand appeton .

2y ago

sy doakan puan dikurniakan zuriat pd bulan ni .. aamiin