Boleh Ke Scan Untuk Kepastian Dan Langkah Berjaga2?

Kalau ikutkan apps ni, kandungan sy dah 3weeks. Sbb sy letak tarikh pertama last period. Kalau sy nk g scan untuk Kepastian boleh ke mommy2 semua? Upt putih sy test petang smlm lepas baca panduan test upt untuk siang hari kat fb. Yg biru sy test pagi tadi, kencing pertama lepas bangun tidur. Sy last period hari nikah. Tanda2 macam breast sensitif, cepat semput even makan skali pon, rasa nak kentut selalu, loya tekak, perut rasa kembung, asyik nak tidur je dan krem betis dah ada. Mohon pendapat mommy2 semua. Jgn kecam yaa ? First baby ?

Boleh Ke Scan Untuk Kepastian Dan Langkah Berjaga2?
23 Balas

Kalau pegi clinic pon scan masih tak nampak . Better take prevention jek dulu . Jage mkn , and beli jek asid folic kt farmasi . Asid folic boleh jek mkn dlu even tk pregnant . Sy pon nk msok 6minggu tk pegi klinik lg . Cuma elak buat kerja berat2, mkn asid folic jage mkn dan bnyk rehat.

4y ago

Baik. T. Kasih ya

Masa sy tahu mengandung 3w sy tungu 5w pergi kk check urine. Selepas doc kata sah hamil ia bagi tarikh utk datang kk o&g utk buka buku pink masa tu 8w.. Scan,check darah, urine semua kena buat masa tu baru 1st time tengok kantung doc scan.

Kalau boleh scan bila dah masuk 8weeks ke atas. Sebab nanti lagi senang dah boleh nampak kantung, janin and heartbeat. Kot awal2 scan, kalau tak nampak kita pulak risau kan. Takpe jangan buat kerja berat2. Banyakkan rehat 😊

4y ago

Tq 🥰

better tunggu minggu keempat baru nampak kalau scan sis .. n nanti try UPT lagi untuk double confirm .. tahniah ya moga ada sinar utk dpat baby cepat ♥️♥️

4y ago

Haah. Period sy dalam awal bulan ni. Klau hujung mggu depan tak datang juga, InshaAllah ada 😁ada lg tu UPT untuk test minggu depan pula. Btw, terima kasih ya 🥰

Bettr g clinic..t dpt vitmn tuk kuat kn rahim..sy pun 3 weeks pastu 2 hri kne bleeding trus g...nie dh ke 5weeks...n tngh tuggu lg 2 weeks tuk scn...

4y ago

Haah..

Maaf tp minggu3 ni embryo blm lekat dlm rahim.. takut kehamilan kimia. Better tunggu smpi delay period n Repeat test... Nk scan atas 5w

Awal lagi nak scan .. blom nmpk lagi klo nak scan .. apa2 pon jaga kandungan tu elok2.. baru2 lagi kena jaga baik2..

Xperlu scan. Blh g wt appoinment utk bukak buku pink. Elok scan ats 10mggu. Kdg scan 6mggu pn x nmpk sgt.

3w xnmpk lg.. tggu 8 ke 9w bru g scan.. trs nmpk n dgr degup jntg skli... 5w pn blm tentu nmpk lg sbb kecik..

Terang jugak upt wpun baru 3w. Tunggu 5 minggu ke atas kalau nak scan. Sekarang memang xkan nampak pape lg.