Assalamualaikum..Tolong doakan saya dapat zuriat. 🙏

Mohon doa kalian doakan saya dapat zuriat. Bila period down sangat dan selalu menangis. Kawan² & family yg baru kawin cepat je lekat. Kadang rasa diri ni x bguna jadi perempuan. Kucing saya pun dah 2 kali beranak. Yg tambah saya terasa hati diorang cakap terlajak tapi kenapa bukan sy yg dpt sedangkan saya nak sgt. Saya x penah cemburu tapi saya sedih kenapa belum rezeki saya..Allah kuatkanlah diri ini 😔

42 Balas

saya tau puan peritkan bila kita mengharapkan sesuatu yang belum ada pada kita , saya pun pernah ttc 6tahun puan .. saya faham perasaan puan macam mana , saya mula2 kawin tuh tak terasa lagi nak ada anak sebab fikir awal lagi nak ada pastu tahun ke tahun saya tengok saudara mara semua yang kawin awal terus mengandung kadang ada juga terasa dengan kata2 sepupu , ada yang anggap mengandung ni ibarat perlumbaan sampai sepupu saya cakap , yay saya menang awak kalah saya ngandung dulu haa macam tuh , sedih saya menahan kesakitan dalam hati .. pastu ada yang mulut celopar yang cakap saya mandul padahal saya dah pergi cek klinik jumpa pakar macam2 saya ikhtiar takda doc yang cakap saya mandul tapi saya simpan rasa sakit tuh dalam hati , orang2 sekeliling selalu bertanya pada saya bila nak ada anak .. soalan2 macam ni saya sensitif mula2 lama2 saya redha bila orang tanya saya jawap pergi tanya tuhan 😂 , saya selalu menangis sorang2 kadang tak tahan saya nangis depan suami cakap dengan suami saya tak mampu nak berikan zuriat pada dia , tapi alhamdullilah suami saya seorang yang memahami dia pujuk saya dia cakap takpa yang pasti ada rezeki kita cuma lambat je , saya mula belajar redha dengan apa yang ditakdirkan dalam diri saya , setiap hari saya berdoa tak putus2 , lama2 saya boleh terima jika saya belum ada rezeki untuk pregnant .. saya selalu cakap pada diri saya mungkin ada sebab kenapa Allah belum bagi saya rezeki nak ada zuriat , mungkin saya belum sempurna jadi seorang isteri/ibu kepada anak2 saya nanti .. saya belajar redha dalam setiap perkara , apa yang orang mengata saya hadap dan saya enjoy waktu bersama2 dengan suami jalan2 ke apa2 lah aktiviti mungkin Allah nak bagi saya senang2 dulu dengan suami , merasa bahagia dengan suami secukupnya .. tahun 2020 saya dikurniakan rezeki zuriat yang pertama kali itu pun saya taktau saya pregnant .. itupun suami yang paksa suruh cek upt 3pagi saya cek upt tuh naik double line masuk bilik tunjuk kat suami happy betul kami masa tuh 😂 kelakar suami dia ikut bangun sekali , kami happy dengan keluar air mata masa tuh saya lah yang paling banyak nangis .. itupun saya tak puas hati tau saya beli upt test banyak2 sampai ke clear blue digital saya beli haha lawaklah .. makin clear dia punya line tak sabar nak buka buku pink , scan2 usia baby dah 14w2d terkejut saya ☺️ alhamdullillah patutlah masa tuh saya pening kepala lah pastu kerap lapar saya ingatkan nafsu makan saya sendiri .. Itulah berkat kesabaran saya selama bertahun saya hadap mulut orang berbagai2 , Allah kurniakan saya zuriat yang saya sendiri pun taktau dalam rahim saya dah ada baby ,kuasa Allah hebat sungguh kan .. sekarang ni saya pregnant anak kedua alhamdullilah senang lekat .. saya harap puan ambillah iktibar dalam situasi saya , setiap wanita dalam dunia ni Allah akan kurniakan rezeki untuk kita merasa menjadi seorang ibu , sedangkan ada kes kan perempuan dia takda rahim tapi boleh mengandung itulah kebesaranNya yang kita sendiri pun taktau .. teruskan puan berdoa jangan putus asa dalam doa , redha dalam setiap perancangan saya yakin suatu hari Allah akan mendengar dan makbulkan doa puan , Amin ..

Sy pernah rasa juga. Smpai ckap dekat husband sy bagi dia kahwin lain kalau dia nak anak. Sy tak mampu bagi. Tapi dia marah sy 😂 dia ckap jgn risau rezeki kita ada. Cuma lambat je. Kita dah usaha selebihnyaa serah pada Allah. Dia ckap dia takpernah cemburu pun bila org keliling dia, kawan dia baru kahwin dah ada anak. Setiap kali org tanye, husband yg jawab. Dia ckap “in shaa Allah, doakan kitorang dpat baby. Skrg nih kitorang nak enjoy berdua. Belum puas nak dating, ada anak nanti susah nak spendtime sesame” pastuh org lain pulak yg iyekan ape dia ckap. Sesekali sy nangis sebab teringin nak rasa ada baby dlm perut, baby nangis. Husband ckap “nak nangis, nangis je puas puas. Dah penat nangis nanti bangun balik. Pastuh pikir je. Allah nak bagi masa berdua lama. Untuk kumpul harta sesame, spend time sesame” start dari situ tiap kali sy stress, sy akan pikir ada hikmah knape kami belum dikurniakan anak. Mungkin kewangan kami, mungkin masa kami yg kerap bz. Dia nak kami spendtime berdua, bahagiakan dua dua belah family pepuas dulu. Bila dah smpai masa, mesti ada rezeki anak. Tuh jelah sy pikir 😂 siapa yg membaca ni, doakan sy dan semua ttcrian diberi rezeki zuriat yee 😇😘

2y ago

In shaa Allah, Aamiin. Terima kasih yg mendoakan 🥰 semoga doa berbalik pada kalian 😘 dan semoga yg masih menunggu dikurniakan zuriat juga. Big hug 🥰

sy fhm perasaan puan,sy ttc menunggu hmpir 10 tahun,sy prnh hmpir depression,hmpir nk cerai sbb x tahan dengar saudara2 brcakap,pling x tahan bila suami menangis teresak2 tengah mlm,org kata dia mandul,baru 2 tahun usia prkahwinan kmi,sy pn pernah kna ckp mandul,seolah2 rezeki ank ni kita yg control,sakit hati kmi tahan,kmi sabar,sy stop ziarah rumah org bila ada mjlis ke kenduri kecil pn sy x dtg,sy serah pd Allah saja dn yakin yg terbaik selalu dtg lambat,selagi ada rahim peluang untk ada anak msih terbuka luas,prcya Allah akn bagi tepat pd masanya,kmi start ignore mulut2 org jahat tu,perbaiki hubungan dgn tuhan,jd puan sabar lah ye,sy pernah dlm doa sy minta kalau sy tidak ditakdirkn punya zuriat d dunia ni tolonglah jadikn sy isteri yg redha dn sabar dgn ujian ni,minta Allah bg kekuatan tanpa batas,betul Allah beri tepat pd masanya,sy skrg tgh pregnant msuk 3rd trimester dn masih rasa tak prcya blh pregnant,in sha Allah sy doakan puan dn semua yg masih berjuang untuk hamil dipermudahkn urusan n jgn berhenti brharap pd Allah,terus usaha dn brdoa ye

Sy bertahun kahwin baru ada rezeki.. Cemburu bila tengok kawan² yang kahwin lambat dari sy semua dah ada anak.. 1 hari tu, ada hamba allah jentik hati sy pasal zuriat.. Sy doa sungguh² dekat allah supaya rezekikan kami anak, sy tak nak takde anak dekat dunia.. Tapi dalam masa sama sy redha pasal rezeki anak.. Cuma dengan izin allah jer sy boleh ada anak.. Sampai sy doa sy sanggup terima apa alahan sekali pun asalkan ada anak.. Sebulan lepas tu sy baru tahu rupanya sy pregnant dah sebulan lebih.. Maka bermulalah alahan sy, dari hari pertama sy tahu sy pregnant sampai masuk 5 bulan.. Alhamdulillah sekarang dah nak masuk 9 bulan.. Awk kena banyak² ikhlas pasal anak.. Jangan persoalkan rezeki anak, sebab kita akan dapat anak bila betul² dah tiba masanya.. Kalau kucing awk dah 2 kali beranak, kucing sy dah 5 kali beranak and anak² dia pun dah beranak baru sy ada rezeki anak.. Percaya jer dengan takdir allah.. Apa² enjoy masa dengan husb 💕💕

saya pernah rasa mcm tuuuu adik saya kahwin beberapa bulan selepas saya, tp next year adik saya pregnant dulu drpd saya balik kampung semua ingat saya yg pregnant sedih nya rasaaa lepastu kucing saya pulak beranak ya Allahhh jeles tgok kucing tapi lama2 saya belajar redha tak payah ambil tahu sgt pasal org pregnant saya tenangkan fikiran saya rela melabur ajak husband bercuti lepastu, saya pertama kalinya kirim doa dekat kawan yang pergi menunaikan umrah dalam masa yg sama, saya minta doa drpd anak2 murid saya sebulan lepas tu, saya lewat period ingtkan sebab hormon delay lagi sbb pernah jadi sebelum ni check2 rupanya pregnant ya Allah x tahu masa tu perasaan mcm mana sis sabar ye, lepas ni giliran sis pulak yg pasti jangan stress2, tenangkan fikiran nanti hormon x stabil sis happy2 dengan husband dulu create memories banyak2 nanti dah ada anak beza rasanya dengan zaman sebelum ada anak... 🥰

Sy pernah rasa mcm ni.. Sampai satu tahap sampai xboleh terima.. After years, tuhan makbulkn, br sy pregnnt tahun ni.. Ni some tips yg boleh sy share.. Just sharing kpd sis.. Semoga doa sis dimakbulkn.. Sbb rezeki, jodoh, ajal maut di tgn Tuhan. 1) Percaya- mesti percaya tuhan akan makbulkan.. Tak cepat, tak lambat, tepat pada masa.. Yg ni sy ambil masa juga untuk tenang kan hati.. Lama2 nanti, perasaan marah dan xboleh terima tu akan hilang.. InsyaAllah 2)Hutang dgn tuhan dan sedekah- semak hutang kita dgn tuhan.. Ganti puasa, bykkan berdoa, dan bykkan sedekah sampai kita rasa sedekah tu iklas je kita bagi.. 3) usaha & tawakal- jaga pemakanan, jumpa doktor kalau ada masalah... Bila dah buat semua usaha tu.. InsyAllah.. Tuhan makbulkan.. Sy doakan ada rezeki sis nanti...insyaAllah.. Positive tau

Rezeki, maut, dan respect...3 factor ni tuhan rahsiakan dari manusia. Perlu bersabar dan jgn bandingkan dgn yg lain. Sis hv faith n berdoa byk. Tiba masa insha allah alhamdulillah. Kerap mencuba sewaktu subur dan tawakal .. jgn kecewa, segala apa yg berlaku ada masanye dan ada sebabnye tertentu utk bersabar. I wish all the best to be momy soon. Moga allah rahmati sis peluang menjadi ibu soon..amin if u think u need to check up or ur partner can try consultant .. atau nak tunggu lagi blh juga..sbb kadang ada yg lambat dan ada yg cepat. Mgkn ada masa lg, yg penting stay positive healthy n happy n everythg will take place on its correct time.

Sis jgn lupa eat healthy n bersenam selalu ye. Hormon bdn akn lebih stabil. I pon tggu 8 years nk dpt anak. So last year pkp i start eat healthy, n bersenam hari2 even xde la intense mana pon. Jalan or jogging je. Stgh jam or satu jam. Tgk la thp kerajinan hahaha tp mmg ari2 exercise utk keluar peluh. Eat healthy plak means byk sayur n buah. Buah Avocado, pomegranate mmg sye amalkan ari2 sbg snacking. Dua perkara tu i mmg konsisten buat dlm 3 bulan alhamdullillah ada rezeki pregnant. Sye doakan sis murah rezeki n dipermudahkan mendapat zuriat ye. Jgn stress2. Allah akan bagi bila tiba masanya😇😉

2y ago

thank you for the tips, sekarang ni pun saya nak start eat healthy & exercise btw taniahhh 🥳👏🏻

jgn stress. pernah ajak husband pegi check? sometimes bukan sbb kite ade mslh, tpi sbb sperm husband yg abnormal. selalu org salah kan perempuan bila x boleh mengandung tpi org jrg nak suruh laki pg check up. insyaallah nnti ade rezeki awak satu hari nnti. just enjoy life before ade anak dulu. jgn stress2. ade je org yg dh kawin 20 thun bru dpt anak. my mom 10y kawin bru dpt i. selagi u ade rahim, ade peluang utk pregnant. dont worry. He knows what is the best for us. byk kan berdoa, mintak dgn Dia. mana tau nnti Dia bagi u twin terus after this.

2y ago

btol tu sis mcm sy dh buang sebelah kiri tpi rezeki anak allah yg tentukan lps setahun mgandung lgi manusia bkn tuhan bleh tentukan rezeki ajal maut kita so buat xtau jer ape org nak kata bkn depa dok kat tmpt kita pon

sabar yea sis. saya mencuba 4 tahun. Alhamdulillah tahun ni rezeki saya mengandung. sis teruskan berdoa ya. yakin dengan Allah. yakin dengan kekuasaan Allah. jaga makan tu penting. masa saya nekad utk dapat zuriat, saya terus tggalkan coffee sedangkan saya ni penggemar coffee. saya and suami amalkan makan taugeh. makan sayur lebih dalam diet harian. ingat yea , usaha utk dapat zuriat bukan pada isteri je, suami pon perlu jaga makan sekali. kalau suami tu merokok, kene advise and bincang dgn dia elok2 supaya kurang kan rokok tu sbb nak ikhtiar dapat zuriat.