Sedih dengan diri sendiri

Aku rasa kosong. Nak mngadu takut org x faham. Org lain mcm senang dpt anak. Kenapa aku takk??? Pernah miscarriage sekali tp org lain pun lps gugur senang je lekat balik. Kenapa aku takk?? Nak letak kesalahan ni pada siapa? Yg aku tau kebanyakan akan letak salah pada perempuan. Diorang x fikir pun perempuan tu dah sehabis usaha. Stress sangat sangat. Lbih2 lg bila kawan2 yg baru kawin pun dah lekat. Aku dah kawal makan kawal pergerakan kawal aktiviti but I got nothing. Skrg stress aku bertambah bila berat pun dah naik sbb aku x berani nak buat aktvt lasak kononnya TTC. Sangat sangat sedih dan kecewa ??

42 Balas

Hai sis. I feel you. Dulu masa saya gugur, semua orang kata cepat lekat balek ni. Tapi tak pun. Lebih setahun jugak baru lekat semula. Sis jangan stress yea, btw saya selalu pujuk diri saya bercakap n berdoa pada Allah. Ya Allah kurniakan aku n suamiku rezeki zuriat, jika dengan adanya rezeki zuriat menambahkan lagi ketakwaanku padaMu maka Engkau kurniakanlah. Jika tidak, maka aku redha Ya Allah. Saya selalu cakap & doa camtu, lepas solat 5 waktu takpun masa tengah tengok anak anak orang lain. Bila saya buat camtu, lama lama jadi redha. Saya faham, Allah ada perancangan terbaik saya dan suami. Saya usaha jugak dengan beberapa kali berurut dengan makcik yang berbeza. Alhamdulillah jumpa 1 makcik yang serasi dengan dea. Saya usaha dengan berpuasa, eat healthy. Folic acid tak pernah tinggal, masa baby dance saya enjoy je dengan suami tak fikir anak. Kurangkan junk food, fast food n so on. Sis sabar yea. Selagi mana ada rahim, selagi tu kita boleh mengandung inshaAllah. Sekurang kurangnya sis tahu sis boleh mengandung. Lagi satu tips, selepas waktu subur, saya akan kurangkan pergerakan lasak lasak contoh turun tangga pun slow slow. Jalan pun tak laju buat sementara waktu sebelum sampai waktu period. Sebab setahu saya masa baby mula membentuk, dea sangat halus seperti sebesar biji bijan gitu. Semoga ada rezeki sis dan suami satu hari nt. Saya doakan.

Sy fhm perasaan sis. Bezanya sy x gugur sy luar rahim. Lebih perit sy blom ada ank lg tp tiub sebelah kiri dah pun dibuang. So sy bergantung dgn tiup belah kanan sahaja nk hamil. Doc kata x de masalah tp usaha kne lebih dr org laen. Habis pantang, sampai wktu yg sesuai sy usaha tuk dptkn zuriat. Namun shingga ke ari nie masih blom ada rezeki. Masalah bertambah bila period sy on off. X tetap. So susah nk usaha hamil. Jd sy x tggu trus rujuk pd doc untuk buat rawatan yg sesuai. Now sy dah cycle yg kedua. Yg pertama negative. Kita memang akan stress bila kita teringin sgt tp x dpt. Di tmbh tgk kwn2 bru je kawen lekat, mulut org lg bila nk dpt ank and mcm2 soalan. Fisrt sekali usaha sis. Jgn tanggu. And then doa byk2 pd Allah. Sy pegang satu je. Allah akan beri pd wktu yg sesuai bila dia tahu kita dah layak nk pegang tanggungjwb untuk jd ibubapa. Kdg kita rasa kita dah sedia hakikatnya belum. Allah lebih tahu. Dan Kita jgn lupa nikmat serta rezeki laen yg Allah hadirkn dlm rumah tgga. Mcm sy, ank x de tp Alhamdulillah kesihatan baik, dpt suami baik bertanggungjwb, setia, cukup makan pakai, ada kerja ada kerjaya ada duit. Ada org laen kdg ank ramai, duit x de, ada masalah dgn suami. Jgn putus asa sis. Kita sama2 doa. Selagi ada rahim, selagi tuh InsyaAllah sis.

4y ago

Sama2 x de masalah

Dulu sy mcm sis jgk.. sy 2 kli gugur...kwin dh 5 thn...bila tgk kwn prgnnt tmbh yg bru kwin...Tuhan je thu perasaan tu...gugur kali 2 buat sy rs down sgt2...mcm2 usaha sy buat...dgn period xbtul...last sy fkr dn muhasabah dri ada sbb Allah uji kita....Allah lg tahu wktu yg sesuai utk kita dikurniakn zuriat..sy blaja utk redha tawakal doa tak henti2..bila tgk kwn prgnnt...sy buang jauh2 perasaan ngtif tu...dlm hti sy yakin dgn kuasa Allah...dn sy tumpg hppy kwn yg bru lekat..bila perut diorg dh bsr...sy rjin pegang perut kwn skerja smbil sy ckp kt bby dlm prut tu doakn aunty plk yerk syg...hehehe... dlm sy xsngka elok kwn sy bslin...sy bru je lekt skrg bru 8weeks..hrp2 bby sht dn kuat...sy doakn sis trus kuat dn positif...enjoy puas2 ngn husbnd k..pergi bcuti sama2...honeymoon puas2...bkn semua org dpt pluang ni...

Faham perasaan tu... sy ttc 5years. Hujung thn 2020 ni akan masuk thn ke 6... Lama kan? Tapi ada lg yg lebih lama... so sy positifkan diri, ada lg yg lebih lama menanti dr sy.. mereka kuat xkan aku tak... ermm sy penah MC gak masa kandung 7w bulan 10 thn lepas. Masa tu pregnant naturally.. masa on clomid thn 2017 xberjaya pregnant.. iui xbuat lg. Rasa nak consume balik treatment infertility thn ni. Sebenarnya jgn STRESS.. stress tu punca segala penyakit. Ttc ni mmg kna enjoy happy je ngn husband. Xpyh peduli ckp org.. mmg sakit hati tp tulaaa abaikan je.. sy doakan kita yg masih ttc ni kuat hadapi saat getir nih.. kita insan terpilih 💕 sabar je mampu. Mudah2an kesabaran kita tu ada ganjarannya nanti. Aamiin yra 😘

Sabbar ya sis.. Sy faham. Sy pun alami perkara sama. Sy pernah gugur 3 kali.sedih dan trauma hanya Allah yg tahu.. Skrg sdg ttc semula. Pernah rasa nk bunuh diri. Sbb terlalu sedih. Pk cmne nk p kenduri. Jumpa sedara nanti tnya mcm2. Tp Allah suh sabar. Sabar.. Smpai satu masa kita cuba redha ALLAH itu maha mengetahui. Da hikmah Allah sembunyikan dulu. Sentiasa mohon pertolongan Allah utk beri jalan keluar. Jgn bersedih. Fitrah manusia inginkan anak. Tapi Allah itu baik. Yakinlah. Allah tidak menjadikan sesuatu itu dgn sia-sia.

assalamualaikum semua..sy bukan lah ttc tapi sy cuma nak berkongsi info saja..sis boleh try consume susu kambing mymila..sb rasa dia tak hamis n boleh diminum..n banyak feedback positive dari ttc..sis boleh tgk di ig susukambingmymila..kalau org tanya sy berkenaan susu mmg sy akan suggest ni sebab sy sendiri pernah cuba susu kambing lain..mmg xlalu.. or sis boleh contact no ni +601164355071..semoga perkongsian saya ni ada kebaikan buat sis semua

Di sbbkn stress pn bley jd tk lekat,sis tk ley stress2,fkr baik2 mybe bkn rzki sis lg,mngkin apa yg sy ckp ny sis akn kta bkn kena dkt sy,sy sndri pn pnh rasa apa yg sis rasa,sy 2 tahun nk dpt ank mcm2 sy mkn,pnh skali org ckp sy mandul😢rasa mcm tknk hdup ja,down sgt2,sy pnh suruh suami sy kawen lain andai sy tk pregnant jgk,tp alhamdullilah brkat brdoa sy di kurniakn jgk zuriat..ank ny urusan allah bkn manusia,brdoa pda allah insyaallah sis

Sabar je sis..sy ada baca usaha utk hamil sunnah Nabi 1. Sis n suami kena puasa 3 hari berturut2..masa nk berbuka tu doa dan niat semoga Allah kurniakan zuriat yg soleh dan solehah. 2. Minum air kelapa muda bakar,letak serai,lada hitam 5-6 biji..kemudian bakar. Nak minum tu doa dan niat yg sama..minum sebiji seminggu. 3. Berserah pada takdir..ada hikmah kenapa Allah belum kurniakan sis zuriat..percaya pd takdir..Allah maha mengetahui

sis jangn sedih2 bila kita sedih emosi kita tk stabil bila nk mengandung kita perlu positif tk bole stress tkle down tkle moody ... anggap jela awak belum terpilih lgi untuk kandungkan zuriat ... Allah pasti akan bagi bila tiba masanya nnti buat masa skrg tkde anak lgi spend la masa dengn suami bnyk2 sis jalan2 honeymoon ke bila da ada anak time tu la sis rasa susahnye nk cari masa berdua2an 🤭🤭 .. apa2 pun keep positive yaa 😘

Saya faham sis... sy pon rasa yg sama.... tp lepas join apps ni...baru rasa ada kawan2 yg memahami dan senasib.... bkn kita sorang yg bermasalah.... boleh mengadu d sini sis... jgn stress2... bersenam x salah.... bagus utk kuatkan rahim sblm mengandung...dokter pon sarankan sy bersenam.... tp sentiasa chk upt kalau lewat period.... supaya x terlebih aktif..kot2 kalau mengandung ke kan... Take care ye sis... doa yg baik2...