TTC 1year 4 months

Saya dah kahwin 1 tahun 4 bulan. Semalam waktu berkumpul ramai2 keluarga, saya rasa sedih sangat. Yang paling sedih bila mak mertua saya tanya mak saya keturunan saya ni memang susah nak lekat ke. Lepastu mak saya cakap saya sorang je yang pelik. Lepastu gelak2. Kakak2 saya semua kahwin cepat lekat. Bila saya dengar ayat tu pedih sangat hati saya. Bukan saya dan suami tak pernah usaha, kami dah macam2 usaha and berdoa setiap hari. Lagi sedih bila ibu kita sendiri yang kita expect untuk diorang memahami kita turns out be the someone yang hurting us. Salah ke kalau saya terasa hati dengan mak dan mak mertua saya? Jodoh ajal dan zuriat semua rezeki Allah. Saya selama ni kuatkan hati yakin Allah tangguhkan rezeki zuriat saya bersebab. Tapi bila jadi macam ni, saya pun dah tak yakin dengan rezeki Allah. Tolong bagi kata semangat pada saya. Saya rasa saya sekarang dititik terendah saya. Saya rasa sedih, hina dan rasa jadi anak yang tak berguna.

22 Balas

Saya faham perasaan awak. Saya sendiri ttc 4yrs ni pun terasa setiap kali cakap pasal anak. parents saya akan ngomel "bilalah nak dapat cucu". Macam kena tik4m dgn pisau je hati ni 😢 Family Mertua saya okay je maybe sebab anak2 buah saya pun ramai sangat. Jadinya tak terasa mana. Family saya ni, kami berempat je inc parents. Jadinya, saya +ve. Maybe diorg sunyi. Tengok adikberadik lain dah bercucu. Beberapa pesan saya nak sampaikan : 1. Boleh terasa hati tapi jgn terlalu larut dlm kesakitan tu. 2. Bincang dgn husb tentang perasaan awk. Hari2 wajib PILLOW TALK. Dengar luahan hati masing2. Jgn simpan. Bila meluah, kita akan lega. 3. Pergilah healing honeymoon berdua. Low budget pun takpalah. Awak berdua je. Nikmatilah masa berdua sebelum ada anak. Enjoy the day! 4. Jauhi berkumpul. If terpaksa & diorang bercakap pasal kita, sindiran halus tu harus kita bagi. Selitkanlah mutiara kata walaupun sebenarnya kita tgh menahan air mata. Jgn duduk lama2 kat situ. Buat je hal lain time2 ada berkumpul. Biarlah org nk ckp kita sombong asalkan hati tak sakit. Saya sendiri merasa perit bila orang bercakap pasal saya & zuriat. 5. Pergilah awak dgn husb jumpa pakar o&g. Cari tahu kenapa awak still tak preg. Jgn jadi mcm saya. Tangguh2 dan masih bercakap "zuriat tu rezeki Allah bagi" sedangkan usaha apa pun saya tak buat masa tu. Tahun ke3 ttc baru saya berani open step pegi klinik nak cek kesuburan dan barulah saya tahu saya pcos. 6. Kita sbg muslim, kita tahu kuasa doa 🥰 Jangan pernah giveup. DIA tahu waktu yang tepat. Amalkan doa mohon zuriat. Al fatihah 41x lepas solat maghrib. Istighfar byk2. Niatkan "jika kerana dosa yg lalu penghalang utk ku punyai zuriat, maka ampunkan aku." Ini yang saya sering buat. 7. Paling penting, JANGAN STRESS. Jaga pemakanan, lifestyle ubah dari tak sihat kpd lifestyle sihat. Diet/bersenam. Saya kongsi nasihat ni sebab saya laluinya selama 4 tahun ni 🤗 Saya baru je buat hsg bulan 5/2023. Tiada tiub sumbat. Rahim pun cantik. Tedt upt +ve preg 12/6/23 dan keguguran bulan yang sama 19/6/23 (6w). Allah bg saya merasa indahnya tengok upt double line ☺️ Saya sedih sgt2. 4 tahun saya menanti. Macam2 sindiran saya terima. Tapi saya tahu, Allah bagi waktu yang paling terbaik menurut DIA bukan menurut saya 🤗 Sekarang upt saya masih samar dan saya berharap lagi seminggu test upt akan makin terang. Moga preg kalini betul2 menjadi. Doakan saya juga 🤲🏼❤️

9mo ago

Aamiin ya rabbal alamiin. Mrs As, terima kasih doanya 🤲🏼❤️

terasa hari dgn mak sendiri? lepas tu mesti tak best kan nk hadap mak? pastu taknak jumpa mak langsung ke? how if bila ada anak sendiri dia buat macam tu kat awak? tak guna pn nak terasa sis, tak aman hidup kita sendiri jugak.. mentua sis tu, sila bgtau husband suruh dia settle, mak sis tu gi la luah sendiri, tak mampu mulut luah dengan msg tp jaga kata². itu mak tu bab yakin dgn Allah; takde anak pun rezeki jgk sis. banyak rezeki yg org nak anak tp belum dapat anak ni ada berbanding org yg ada anak. ujian besar pd sis maybe nak anak tp belum dapat, ada org yg org duk kata best rezeki anak tu, sebenarnya ujian besar bg dia ada seorang anak.. lagi ujian kalau dia taknak anak tp cepat senang dapat anak. ujian besar sis.. lagi² kalau hari meragam tu allahu mengujiii sangat pasal mulut org ni memang kita takleh tutup, takde anak pesen tkde anak, ada anak nti pun nak bunyi2 jgk,. nak compare lah sibuk itu ini lah.. penat kita kalau layan mulut org.. pekakkan telinga je mampu.

9mo ago

betul juga, hari anak serba tak kena rasa nak diamkan je dia. astaghfirullalaziim

sy pun ttc 1y6m..bila jumpa mak2 sedara mesti tanya bila lagi ni..tp sy tak amik hati pun.sy jawab je,doakan ye inshaAllah. lagi sedih jugak bila mak sendiri mcm nilai anak dia ni rezeki lambat,rezeki hidup tak meningkat,zuriat pun lambat,kerjaya suami pun biasa2 je,banding plak yg lain. bagi sy bersyukur sgt dah ada rumah tmpat berlindung,makan semua ckup seadanya kmi bdua. Mertua plak lately ni ada cucu baru..menantu dilayan molek.nangis la jgk sy dlm bilik air kdg2 terkenang ujian ttcian ni. Suami sy alhamdulillah support sy..hnya kami je yg faham perasaan tu.walaupun sy tahu suami sy suka sgt budak2.bila lg main dgn ank buah dia..ya Allahhh..izinkan kami dikurniakan zuriat yg soleh solehah yg terbaik disisiMu pd tahun 2023 ini. aminnn🤲 #ttc 2x gugur

saya pernh ddk tempat awak saya ttc4 tahun saya nikah awal dari biras saya... bulan 5 biras saya nikah bulan 12 tapi biras saya mengandung lebih awal dari saya... sedih niee tak tahu nak kata... saya cuti keja balik ddk rumah mak mertua biras saya xbuat apa pun... Semua saya buat sbb dia mengandung... sedih wktu tu tak dilayan... tempat luahan perasaan saya cuma suami saya... pernh org mai pegang perut tanya mak mentua saya niee ke menantu yg mengandung... saya niee dgn malu sedih tahan jee air mata... dah ddk dekat pasar ikan... insyaallah akan ada rezeki semua ttc selagi kita ada rahim

Sya pun mcm sis 3 tahun ttc..sya dulu kahwin baru lah adik dan ipar2x sya. adik Sya ipar2x saya semua senang saja lekat.. mak mertua pun sebelum ipar kahwin daa ckp. cepat2x lah buat nnti ta dulu lagi ipar2x kau..siapa tk kecil hati bila d ckp mcm tu..hanya mampu tersenyum dan sabar.. menangis pun d hadapan suami..suami hanya ckp jngn lah layan drng tu abaikan. rezeki semua d tangan tuhan. bukan tangan kita. tapi ni soal hati. Sya faham apa perasaan sis..kita sama2x lalui pasa ni 🥺🥺

kdg2 kita jd lambat lekat sbb hormon tak stabil. kena kawal stress, jaga waktu tdo, jaga pemakanan & lifestyle. kalau perlu jumpa doktor utk consultation pergi lh. pergi dgn suami. nk anak kena ada kerjasama dua2 pihak. insyaAllah bila sampai waktu yg tepat Allah akan hadiahkan awk anugerah tak ternilai. sementara tu usaha dulu mana yg termampu. mulut2 jahat tu abaikan & jarakkan diri dari diorg. demi elak stress & hormon lbh terganggu

faham perasaan tu..saya pernah ada ditempat puan tapi yakinlah satu hari nanti pasti ada..yang penting check doc..cari apa masalah kita..selain tu boleh berubat ustaz.tapi 1tahun 4bulan masih baru..saya tahun kelima baru ada rezeki anak..sekarang ada rezeki preg no 2..yakinlah..pasti ada satu hari nanti..emosi pun tak elok untuk hormon kita puan.semoga diberikan kesihatan yang baik dan dikurniakan zuriat.

saya nak masuk 4thn tapi saya memilih untuk diam atau pindah tempat dari perbualan tu.. kalau dorang kata kurang adab saya akan jawap perkataan yg menyakitkan hati orang pun termasuk org xberadap juga.. xkesah org tua kita ke sapa ke.. bukan kita nk tangguh ada anak, dah bukan rezeki.. suami saya sendiri pon tnya mcm tu saya lawan or suruh nikah lain ceraikan je saya.. sebab hati saya dah mati

Ermm sya fahamm. Saya dulu kena perli dgn mertua konon ckp dgn mertua besar dh anak si polan tu dia jawab mmg la lps tu ‘kau bila lagi’. Uishh sng dia tnya mcm tu kan. Tapi saya tak henti ikhtiar,diet if Alhamdulillah tahun keempat saya pregnant, skrg baby pun mmbesar dgn sihat Inshaallah Jgn putus asa, usaha , mintak doa org keliling, jgn terlalu push, yakin dgn Allah

sy Pon Sama...terasa dgn mak mertua sy..sbb adik ipar sy baru bersalin pastu semua tnya termasuk kakak ipar sy,adik ipar sy bila nak lekat,bila nak Ada anak,hmm sy kdg2 mcm down sgt2..pastu nsb Baik la husband selalu tegur mak dia...ckp rezeki,anak,jodoh ajal maut ni semua Allah yg tentukan..sape Kita nak melawn takdir...jadi sbrla insha'Allah Ada rezeki xkemana....