Bayi Tidak Tidur Malam

Macam mana ye nk bg baby tidur mlm ? Dari pkul 2 pagi smpai pkul 8 pagi dia x nk tidur2 .. Dh brp kli menyusu , tukar pampers pn msih xnk tidur .. Asyik menangis je .. Baby 2minggu

24 Balas

mcm sy dlu lepas maghrb bwk ank baring dkt bilik smbil buka dan dgr ayat suci Al-Quran(ni sy amalkn stiap hari siang malam 24jam on dgr bacaan Al-Quran ) dlm ms yg sm pasang lmpu tp lampu yg samar2 tak berapa nk terang jd bby xkn tido dlm gelap..smbil tu nyusukan bby sampai bby tido.. ulang lakukan setiap hri..jd dia akn tahu oh waktu ni dah mlm waktu tido..kemudian dlm ms sm try set jam stiap berapa jam bgun utk susukan ank..mcm newborn stiap 1jam atau 2 jam wktu dia mnyusu.... bila dia gerak bnyi kita blh agak ms tu dia nk kita mmg ada dkt sblh dia sntiasa atau nk mnyusu..jgn tggu dia nngis lm br bg susu...jd bila dia tw rutin dia mcmne dia akan biasa dia akn tdo dgn lena smpai pg...jd kita pun xstress bila dia dh tw waktu bila dia mnyusu dan bila dia perlu tido..sbb kita dh ajar rutin harian tido dia.pukul berapa..kita sndri kena setkan ank tido pkul brp ms bby... mcm siang pun mcmtu juga..bila ank tido kita cpt2 tido sm dgn bby jd kita xkn rs penat dan xrs xckup rehat sbb dh dpt rehat secukupnya .mg dpmudah segala urusan puan di sana.. aamiin ...

saya bukan professional tapi nak bagi tips juga berdasarkan pengetahuan, 1) baby nb tak dapat kenal pasti lagi siang/malam. ibu bapa kenal train baby mula dari baru lahir. cth: bagi suasana gelap 2) kenyangkan bayi (susu) walaupun baby mmg akan kerap bangun utk susu semula. 3) bedung utk bayi rasa selesa. sebab dalam perut kan keadaan sempit, bila di luar dia perluakan suasana seperti dalam perut 4) keadaan yg selesa (tak panas dan tak terlalu sejuk) 5) cek perut sama ada kembung (boleh sapu minyak telon) 6) pasang white noise

2y ago

ank sy berjaga malam sis .smpai rasa sedih pun asa

Saya masa baby lahir kerap ja tidur . Cukup sebulan malam pula kerap berjaga . Lepas subuh dengar ja azan dia auto tidur sampai pukul 11 , so sebelum dia tidur saya siap bg susu tukar pampers . Cukup time dia jaga sendiri untuk mandi kemudian sambung hobby tidur dia 😂 . Masa dia berjaga sembang jela apa2 pun walaupun kita ni mengantuk , layankan jaa janji dia tak merap menangis . Kdg over feeding juga punca baby menangis tak selesa , kembung perut . Check badan baby sama .

sy mse bby bru lahir mmg die kerap tidur..msok sebulan tidur siang kuat mlm bjga kdg dri mlm smpai pagi bjaga..pnah skli tu siang malm die xtdo..msok 2 bulan mula2 brjaga jgk mlm..lme2 die ubah cara tdo die..siang tido sejam or 2 jam yg laen die maen,,mlm start kui 7mlm spai kui 6 die tdo tp 2 kli berjaga sbb slin pampers n nk susu..harap die xberubah da la cara tdur die lpas nie..

7mo ago

die ubah sendiri atau sis ada train baby ke

Ank sy baby high demand.. Dari pantang smpai 4bln akan nagis mlm hari.. Sy jadi xckp tido.. Nasib house wife.. Siang boleh tido skli ngn baby huhu sbbnya xckp tido mlm hari.. Dh tukar pampers.. Bg susu, urut Perut dgn minyak tp still ngis mlm hari.. Dh jumpa ustaz mcm2.. Last2 stop dgn sdri nagis.. Itu lah pengorbanan seorang ibu.. Nk pregnant balik rasa trauma plk

anak sya pun mcm ni dr lahir smpi laa 2bulan bru tido dia tertib waktu malam.. sblm masuk 2bulan , mmg malam berjaga smpi ke pagi. lps tue nak di badan saja xnak baring ats tilam/katil. sya smpi tido sambil duduk , 🥲 . nasib baik sya mmg fulltime-housewife , bila siang best plak tido baby.. sya pun curi2 masa siang tue utk rehat slps berjaga d mlm hari..

anak sy 1st 2 month XDA masalah tido....sekali dah masuk 3rd month smpai la 1 year old malam X tido langsung....X pernah tido malam...I pun dah stress sbb X cukup tido....selepas genap 1 year Tu, cara tido dah berubah....skg X kacau dah...I pun X tau knp jadi begitu...terpaksa la kena sabar sbb anak kecik Kan....

memang camtu sis.. anak sy pun 1bulan 20hari.. bukan stakat tak boleh tidi tpi nangis skali.. nangis tu kerap. tpi alhamdulillah skang btambah ok. memang kena sabar sikit sis. memang sblum ni kadang rasa stress sgt lagi2 bila suami dah p keja.. cube tenangkn baby n perut baby kena slalu cek. risau kembung

Layan kan aje sis . Baby sy pon gituu. Nty siket2 tuka . Skjb berjaga siang skjb berjaga mlm . Kdg2 tetibe elok . Ngk dorg komen2 nty lepas hri in sha Allah . Bby dh paham . Hahahaha . Skrg pon sy tgh mngalami mnde ni . Kdg kite bru nak tido la dia bgn celik mataa hahahahahahaha chill sjee

ada cek kembung perut? ada bedung? ada try ayun dia? mgkn sis blh baca tntg baby high demand dan baby colic. anak sulung saya baby high demand dlu. mmg asal bangun ja, ngs. tdr ja dia diam. saya bedung dan ayun dia. kalau bangun, terpaksa ayun2 sendiri guna tgk spya dia tenang.