Bayi Tidak Tidur Malam

Macam mana ye nk bg baby tidur mlm ? Dari pkul 2 pagi smpai pkul 8 pagi dia x nk tidur2 .. Dh brp kli menyusu , tukar pampers pn msih xnk tidur .. Asyik menangis je .. Baby 2minggu

24 Balas

mcm sy dlu lepas maghrb bwk ank baring dkt bilik smbil buka dan dgr ayat suci Al-Quran(ni sy amalkn stiap hari siang malam 24jam on dgr bacaan Al-Quran ) dlm ms yg sm pasang lmpu tp lampu yg samar2 tak berapa nk terang jd bby xkn tido dlm gelap..smbil tu nyusukan bby sampai bby tido.. ulang lakukan setiap hri..jd dia akn tahu oh waktu ni dah mlm waktu tido..kemudian dlm ms sm try set jam stiap berapa jam bgun utk susukan ank..mcm newborn stiap 1jam atau 2 jam wktu dia mnyusu.... bila dia gerak bnyi kita blh agak ms tu dia nk kita mmg ada dkt sblh dia sntiasa atau nk mnyusu..jgn tggu dia nngis lm br bg susu...jd bila dia tw rutin dia mcmne dia akan biasa dia akn tdo dgn lena smpai pg...jd kita pun xstress bila dia dh tw waktu bila dia mnyusu dan bila dia perlu tido..sbb kita dh ajar rutin harian tido dia.pukul berapa..kita sndri kena setkan ank tido pkul brp ms bby... mcm siang pun mcmtu juga..bila ank tido kita cpt2 tido sm dgn bby jd kita xkn rs penat dan xrs xckup rehat sbb dh dpt rehat secukupnya .mg dpmudah segala urusan puan di sana.. aamiin ...