Bag hospital

Kenapa sya tgk ibu2 lain banyk bawak barang p hospital? ? apa yg ibu2 bwk ya? Sbb sya puny barang sikit je 1 bag baby tu pon saiz kecil n 1 bag sya mcm bag sekolah. Boleh ibu2 kongsi apa yg ibu2 bawak utk ke hospital? ?

16 Balas

Due bila sis?? Klu time pkp ni better bwk yg btul2 penting ja, sbb nnt sis yg kena angkut/alih brg2 sis tu sndri, suami xleh msuk dn klu dpt guard/nurse yg baik tu nasib la utk angkat/alih brg2 kita tu hehe. Mcm bju tu blh bwk spsg ja utk ibu dn bby msa discaj, sbb klu stay 2/3 hri pn sis/bby pkai bju hspital ja ( ni klu gov la). Sy nsihatkn bwk air byk2.

4y ago

Oooooo.. Kalau untuk kita pun memang all the time pakai baju hospital jugak ye?

Sy organize macam tu sis. Nak elakkan bawa brg berlebih ataupun kekurangan. Dulu masa bsalin nk bawa sikit takut stay beberapa hari pulak kat hosp. So bawa la bberapa spare. Tak nak susahkan husb nnti tecari cari and senang la kita masa kat hosp tu tinggal ambek je satu ziplock tu semua dah lengkap baju socks mitten muslin towel barut semua ada.

4y ago

size ziplock ikea ni yg mana ye ? nampak mudah boleh set kan day 1 day 2 onwords. besar pun ye.

Masa sy bersalin dulu, bnyk juga la brg yg dibawa sbb sy asingkan bag, brg baby satu beg, siap masukkan dlm plastic. Brg sy just bwk baju nk balik, stoking, tudung sarung, pad bnyk, panties bnyk or bole jugak disposable panties, sweater sbb sejuk. Pastu bakul isi mknn kalau lapar2, thermos, cawan, sudu.

Sy bawak 2 beg. 1 beg utk baby, 1 beg utk sy utk baju, pad, air, roti2 dll. Baju sy bawak sepasang je utk pakai masa balik sbb dekat sana pakai baju hospital. Baju baby stanby utk 3 hari(5 pasang/set), tapi guna 2 pasang je sbb bersalin pukul 10.13 mlm, esok tghari da bole balik.. 😅😅

Barang baby semestinya..jgn lupa bawak kita punya barang sekali bra panty pad..keperluan mandian kita..tharmos gelas sebiji sudu garfu..klu akak standby kan roti biskut dgn instant milo mana tahu kot2 lapo..last sekali bawak baju kita time nak balik.jgn plak balik pakai baju spital🤣

Kna bwa bnyk coz smua kprluan kena sendiri sediakn,drpda kprluan ibu dn bby.lg stu kna bwa prsediaan lebih mna tau dlm wad bkn stu dua hri..jdi kna bwa kelengkpn utk kprluan dlm 2,3 hri..itu hrus bgi yg tinggl jauh dri hsptl,lg2 tk de kndraan sendiri.😁😊

bawa yg perlu je. kalau takde komplikasi pada baby dan ibu doc pun suruh balik cepat2. hahaa. time sy lepas bersalin tiap jam nurse mai tanya baby dah kencing berak ke belum ,kalau boleh tengah malam delivery baby,pagi tu doc dah suruh keluar. haha

Saya pun bawak beg kecil je untuk isi barang baby. Dalam tu ada 3 pasang baju lengkap dengan sarung kaki tangan. Sehelai bedung, tuala, napkin. Baby oil dengan wet tissue.

Tu list ya yg kena bwak g hsptal.. Beg baby dgn mak asingkan je.. Extra pampers dlm 10pcs..

Sy mula2 pun bawa sikit,tp bila baby masuk NICU,kena tnggal lama dlm tu,skli discharge bawa balik 2 beg berisi baju2 dgn losyen bedak baby😁