Pack bag hospital Goverment

Hi ibu, ada yang dah pack bag hospital ke? Apa yang ibu2 bawak? Walaupun ni anak kedua, dah banyak kali keluar masuk barang dlm bag sebab rasa terlampau bnyk n ada yg tak perlu. Dulu anak first ibu & anak pakai Bju hospital je. Tapi anak kne tahan scn Sbb kuning hanya pampers & tisu je sister nak. Ada ke ibu yang pack mcm saya. Barang2 mama: Set baju balik (bra/stokin) Pad & panties pakai buang Tuala & toileteries (minyak urut skli) Makanan sikit N document3 yg diperlukan Barang baby : 1 set baju include mitten/booties/topi( discharged) Pampers Wet tissue Bedung Napkin 1 set baju (extra) barang sama mcm atas Bag pampers & wet tissue (extra) Toileteries & minyak2 baby ( tapi salu baby xmandi kt hospital, balik baru mandikan)

3 Balas

Saya masa bersalin bulan lepas bawa keperluan ibu untuk dalam wad : - cawan / sudu / air mineral / milo 3in1 / milo @ susu kotak - toiletries / tuala - baju discharge / bra / stoking - tudung sarung / panties underwear ( 1 pack besar ) - minyak NR Keperluan anak : - labour room - discharge - pampers ( extra ) baby kena kerap tukar pampers untuk nurse check kencing & berak - bedung ( extra ) incase takmau baby sejuk atau alas kepala baby . - wet tissues - tisu biasa Minyak telon tak perlu dibawa , nurse memang tak bagi guna . Barut pun sama sebab tali pusat baby belum luruh . Standby untuk day 1 , 2 . Tapi saya tinggal dlm kereta . Kalau nak baru minta suami amikkan . Saya jenis simple , tak suka bawa banyak barang . Just benda penting yang nak ada dlm wad .

2y ago

Baby newborn sensitive kulit mereka . Dalam 2-3 minggu sesuai guna . Kdg doktor akan tanya kalau checkup , kalau jawab guna kena la bebel 😅 . Kalau jawab tak guna , cuba la sis tanya kenapa takboleh , jawapan doktor kulit baby sensitive .

saya pack ,tapi tak complete lagi sbb confuse lagi. kira mandian baby takyah bawa ye?, mcm minyak telon apa semua tuh?, barut takyah juga kan?, lepas tuh baju ibu anak mmg pakai hospital je kan?, so bawa baju baby pun sehelai je ke?, maaf tau tanya.

2y ago

okay baik, so takyah bawa byk sgt la barang. tuh duk confuse , nak pack apa je. kang bawa banyak, tak guna pula. btw bedung n napkin awak bawa berapa yaa?,

sy ank first jam 8.30pg nurse bg mandi.. ank ke2 nurse xbg mandi.. tp klo nk ikutkan kena bg mandi la.. mandian bby xpyah bwa sis,minyak telon baju dlm 3 lai, sarung kaki tgn bby, topi,pempes, wet tissu,napkin

2y ago

tuh yg confuse, sbb baca org share mcm tuh. tambah takda pgalaman lagi. lepas tuh asa yg czer kata duk 3hari , ada yg 5hari.