HB rendah☹️

Hri ni cek up kt klinik.. Bulan lepas,berat 65kg.. Bulan ni turun jadi 62kg.. HB pun rendah,10.2 je... Macam mana nak tambah berat badan eh.. makan dah mula selera.. tp berat turun lagi... Nak nangis lah macam ni..😔 Boleh bagi tips,senarai makanan dan semangat utk saya tak..🥺

16 Balas

Sy pun awal buka buku dulu 10.3 je. Sy banyakkan makan sayur bayam merah, buah jambu batu, Kurma, makan ikan berkulit hitam contohnya ikan caru. makan buah-buahan, jus buah yg segar bukan kotak, hati ayam(jgn byk tak elok), daging dan sayuran hijau yang segar. Sy minum susu 2 atau 3 kali sehari. Makan on time. Makan 6X sehari sikit tapi kerap. Rehat perlu cukup. Air perlu cukup. Jangan minum minuman atau makanan yang berkafein. Macam milo, teh dan coklat. Sebab kalau ambil jugak, risiko HB makin low atau jantung laju. Dan jangan stress untuk perkembangan bayi dan kesihatan ibu. Ni nurse sy ajar. Lepastu, jangan pernah langsung skip ubat KK bagi. Makan ubat ikut cara yang betul inshaallah..sis pun mampu. Nak tahu makan ubat betul atau tak, najis warna hitam. Kalau minum susu, jarakkan sekuragnya 2 jam hingga 4 jam dgn pengambilan ubat. HB sy tiap kali checkup cantik. sentiasa 12 keatas. Sy doakan sis dipermudahkan urusan ya. Jangan down². Tak elok.

2y ago

thank you sis🥰

sy Hb spjg check up xpenah bawah 12...plg tinggi 13.9...sy amalkan mkn Bayam...jambu Batu...Kerang & Hati ayam je...kalau boleh avoid teros minuman berkafein...kalau teringin sgt pon just ambil hanya segelas sehari..jarakkan masa makan ubat kalau minum susu...makan iron tablet sebelom tido...ubat kk bagi tu jangan skip ya...insyaallah Hb akan cantik je 😊

Sy haritu cek up hb 11 je ... dua minggu slps nya alhamdulillah hb naik smpi 12.1 .... Sy banyakkan mkn syur ... Mlm sblom cek up, mkn bendi n bayam then avocado.. air jus Sunquick ais tanpa gula ... Sblom nak g cek up tuh Sy mnum iron tablet n vitamin... Alhamdulillah hb cntik dri 11 ke 12.1

try makan kentang goreng sis cicah sos keju,sedap 😋.. berat pun naik..hehe..tak pun,sis makan malam sebelum tdor. biasa makan malam ni berat senang naik. saya nak naikkan berat buat macam tu je lah. sbb hari tu berat turun,kena bebel je dgn nurse 😂

Sy sejak mengandung xboleh makan iron tablet. Bila makan sy jadi alahan teruk smpai xboleh nak buat apa apa rasa bdn penat makan apa semua muntah semula.. Bila sy stop sy amalkan makanan2 utk gantikan iron tblet tu.. alhamdulillah hb xpernah bawah 12

try makan ubat tambah darah sebelum tidur, awak minum dengan air buah, macam saya minum air bliss je, beli je senang, kurangkan kafein milo tau ! saya amalkan cara ni hb saya maintain 12 ke atas sampai bersalin , saya sblm ni anemia jugak .

Sepanjang pregnant 3x, mmg tune sama saje je..semua HB rendah. Walau makan dah jaga, vitamin tak skip, segala tips kita try, tetap tak mahu naik juga. Lowest 9.2. Tapi masuk week 37, HB akan paras normal 12

Kena banyak amik buah yang tinggi vitamin c, air kopi tea, milo coklat jgn minum langsung. Kena makan zat besi setiap pagi masa perut kosong. Lagi elok berbanding makan waktu malam

ikut badan kot awak .. rasanya baik berat xnaik dr berat naik me dadak mcm sy ahhaha... sy smp tahap naik 3.5kg dlm sebulan smpkan kena ulang alik klinik 5 kali huhuhu...

cara sy naikkan hb. vitamin yg kk bagi sy minum 2 jam lepas mkn mlm @ minum minuman manis & alhamdulilah hb sy naik

2y ago

tq sharing🥰 saya pun makan juga,iron tablet tu..sulam dgn air sunquick..tp tulah..berat turun lagi..makan pun dh banyak dahh..aiyoo