HB turun, Berat kurang naik ?

Harini ada check up 17 weeks. Harini jugak ler kena minum air gula, harap result darah ok. Hari ni juga kena marah dengan misi sebab HB turun, berat kurang naik. Rasa makan dah banyak sebab selera dah ok. Tapi berat naik sikit je. Kawan2 ada cadangan tak nak naikkan HB dan berat badan

9 Balas

Kalau mcm sy ni lmbt naik hb jg dulu last2 kena cucuk venofer 3x ka 2x tu, tmbh zat besi (air dia hitam mcm kopi) masuk melalui tgn . Naik terus hb tapi sy dinasihatkan x boleh harap dari venofer tu, jadi sy kena suggest makan hati ayam,sayur bayam,sup ayam,buah bitroot dll.. sy makan semua tu and paling last sy makan jambu batu (lagi byk naik yeay) harap2 sis berjaya naikkan hb

sy pulak sebelum ni hb ok, bsp x ok,ade je merah...sekarang bsp x merah,hb pulak merah...haihh...doktor suh mkn iron 4 bjik sehari, naik la jugak sikit, xla kne bising...😊 nasihat nurse cm biase, bykkan makan bayam, pegaga,kerang,hati ayam...

Kurangkan mknan y bergoreng sis..mcm sy mmg ad gdm on diet..1 hri 6 kali mkn tapi ikut portion y btul..alhamdulillah hb maintain 14, bsp ta pernah merah..make sure dlm setiap hdgan tuh kena ad tga benda penting..syur kena syur hijau..

4y ago

Bykkn mknn berdarah cm ayam, dgg, syur bym, kentang, kekacang

Sy makan ubat iberet. Lps tu setiap kali lepas makan tengah hari sy ambil sebelah biji jambu batu. Lps tu dlm seminggu dlm 4 kali makan hati ayam.

Sis try ambil iberet or obimin ..minum dgn jus oren.ambil sblm masuk tdo..lps tu try ambil VCO (virgin coconut oil) sehari 4 bji..dan ..insya Allah...

Sis cuba ambik supplements obimin plus mkn mlm sblm tdo, berat sy naik dgn jayanya hb pn cntik skrg da 31w..

Cube amalkn pati delima gulsan ni sis.. 1 sudu before tidur setiap ari...

4y ago

Tq Puan Balqis 👍

Dr I ckp iberet lebih baik Dr obimin. Cuba tu ataupun sangobian.

Bykkn mknn berdarah cm ayam, dgg, syur bym, kntang n kekacang