HB rendah☹️

Hri ni cek up kt klinik.. Bulan lepas,berat 65kg.. Bulan ni turun jadi 62kg.. HB pun rendah,10.2 je... Macam mana nak tambah berat badan eh.. makan dah mula selera.. tp berat turun lagi... Nak nangis lah macam ni..😔 Boleh bagi tips,senarai makanan dan semangat utk saya tak..🥺

16 Balas

Sy pun awal buka buku dulu 10.3 je. Sy banyakkan makan sayur bayam merah, buah jambu batu, Kurma, makan ikan berkulit hitam contohnya ikan caru. makan buah-buahan, jus buah yg segar bukan kotak, hati ayam(jgn byk tak elok), daging dan sayuran hijau yang segar. Sy minum susu 2 atau 3 kali sehari. Makan on time. Makan 6X sehari sikit tapi kerap. Rehat perlu cukup. Air perlu cukup. Jangan minum minuman atau makanan yang berkafein. Macam milo, teh dan coklat. Sebab kalau ambil jugak, risiko HB makin low atau jantung laju. Dan jangan stress untuk perkembangan bayi dan kesihatan ibu. Ni nurse sy ajar. Lepastu, jangan pernah langsung skip ubat KK bagi. Makan ubat ikut cara yang betul inshaallah..sis pun mampu. Nak tahu makan ubat betul atau tak, najis warna hitam. Kalau minum susu, jarakkan sekuragnya 2 jam hingga 4 jam dgn pengambilan ubat. HB sy tiap kali checkup cantik. sentiasa 12 keatas. Sy doakan sis dipermudahkan urusan ya. Jangan down². Tak elok.

2y ago

thank you sis🥰