Mohon bantu saya 😥 baru dapat call Dari kk result Gula 9++ Dan katanya tinggi dia nak 7++ ja.

Tak tahu nak control makan macam mana lagi, before check benda2 Manis tak sentuh pun coklat kek air Manis 😭 sekarang alahan pun mana ada Teringin manis2. Cuma suka makan buah, yogurt Dan minum sunquick Oren masam . Adakah tu kandungan Gula tinggi? Kandungan baru 10weeks 6hari. Down nya rasa 😞

12 Balas

Selain no sugar dlm diet, makanan ber-karbohidrat juga akan menjadi gula bila diproses dlm badan. So amalkan diet suku2 separuh, no sugar & less carbohidrat diet. sy pun mcm puan, down awal2 .mesti stress bila esoknya untuk BSP test. KK tempat saya check up jadualkan kami ibu2 yg ada GDM ni dgn kelas bersama pegawai sains pemakanan. kat kelas tu, kami diajar cara diet untuk GDM. kuatkan semangat tau. Sy ikut cara yg diajar tu, alhamdulillah result BSP setakat ni OK. syukur. badan pun slim w. pun hamil. 🥰 (ni sbb masa buka pink saya masih BMI yg normal ye, dan pernah turun sbb kurang selera makan masa tengah mabuk hamil, sekarang baru naik berat sikit2 dan masih dlm BMI. lain org lain pengalaman) kekadang cheat day juga, mana tahan tak mkn yg sedap2 ni kan 🤭 kena pandai control ok 👍👍👍 all the best 💐

2y ago

ikut klinik masing2. Kat kk sini, doc still treat saya GDM patient. Klu kantoi BSP test, setiap 2 minggu ke tiap2 minggu (x ingat) kena buat BSP. saya kantoi sekali. klu BSP test ok, setiap bulan buat bsp test. Sy minta self monitoring, so tak lah kena 4 kali cek darah di klinik. stress jika gi sorang, nk cari parking bagai. lagi2 masa mabuk hamil 🤭 better ada org hantar.. so, buat di rumah, ikut ketetapan yg dikenakan oleh klinik. kita wasap result bacaan gula dgn kk. 😊

Sis..utk org yg sihat, boleh amalkn buah2. Tapi kalau dh detect gula tinggi dlm darah.. Maka buah2 is not a good idea melainkan strawberries atau apa2 yg hujung namanya berries . amalkn air kosong, elakkan minum milo, elakkan 3in1, kuih muih, roti2 atau yg bertepung. Just mkn lauk2 biasa, lbhkan sayur2 hijau dan jaga portion nasi(jgn terlalu bnyk) .

2y ago

buah jambu ok, tinggi vitamin C tu dan ada zat besi . ambil separuh selepas makan utama. buah pun ada kuantitinya yg boleh makan. Dietitian kata, Utk GDM, makan buah selepas makan (2 kali makan shaja; lunch/ dinner/ breakfast )

Jangan down ya puan. Masih boleh dikawal. Kalau nak makan buah, cari buah yang rendah glycemic index macam epal, anggur, oren etc. Yogurt pun ambil yang plain je bukan berperisa. Elakkan minum air kordial, jus dalam botol tu semua. Kena banyakkan minum air kosong. Kalau boleh cuba berjalan 30 min setiap hari. Jalan je ambil angin pagi2 atau petang

2y ago

itu la sampai ke malam pening dok fikir benda ni, dengan mabuk pening2 tak habis lagi. rasa macam nak demam ja ha. ouh faham2 yogurt plain ya. saya pling suka yogurt buah. next time saya makan plain. nak Cuba exercise tapi dek mabuk ni buat rasa nak kena baring ja kalau Jalan rasa nak pusing2 ja, terima Kasih ya

sama mcm sy sis gula tinggi..kk sampi suruh dtg chckup every week..sb nk pantau bru 15w dh on ubt.dh abis control tp kdng tlepas gak..nk wat cm mne kte follow je la...bacaan gula kena 5.3 ke bwh klu atas dri tu trus tanda merah kat buku pink...air manis n buah2 mmg dh elakkn tp kdng nasi tlebih skit je gula dh tingi😥

2y ago

whoa penat nya nak kena control. sebab kita ni Jenis tak tercontrol kadang main langgar ja.

tukar nasi ke oat,roti gamdum penuh atau lempeng.sunquik kosong blh,buah epal hijau atau jambu batu.moga cepat turun yer if takde alahan try berpeluh.my mom amal ni cepat turun gula dia bila peknen jaga makan pon still mudah naik gula

Buah byk yg tinggi gula.. Dulu sy mkn mangga masak pun jadi 7.2...kne mrh trus😂susah bila ada gdm ni.. Xblh mkn ikot suka ati.. Dhla 2jam sblm cek bsp kne puasa.. Kdg2 mkn biskot jer sbb xnk bacaan gula tggi.. Perot berbunyi jer

2y ago

itu la rasa nak menangis nya tu 😭 hopefully tercontrol la gdm saya ni rasa nak nangis ja ha bila dapat tahu result sangkut . sebab buah pun kena pilih mana okay kalau tidak mmg gula naik.

sy sangkut gdm masa 28w, minum air gula kali ke 2..lepas 2 jam tu 8.3 bacaannya 😬kena buat bsp sebulan skali..gdm on dc 😊in sha Allah, control makan je mommy 😊

2y ago

Allahu itu la, Cuba juga tak nak stress , tapi sampai tak tahu beza mood ke laut ni sebab mabuk atau sebab tak boleh terima result Gula adudu , In Sha Allah terima Kasih kata2 semangat. Aamiin Aamiin Ya Mujib, mudah mudahan moga ada hikmah nya . saya Cuba enjoy

kekadang kan sis tu bawahan dri baby jugaa , time tk pregnant gula , darah okay je . tp time pregnant gula naik , darah naik

Air kordial biasanya tinggi gula puan. Mungkin juga blh kurangkan kuantiti nasi.

2y ago

roti wholemeal je yg saya tahu sesuai dgn gdm. 2 keping -sarapan. snek 1 keping. buat roti bakar wholemeal time loya, mmg selera.

mcm mna dorg dpt cek gula yea .? dri drh atau dh mnum air gula ??

2y ago

@mummy fayyadh, kat klinik sini, klu nak buat self monitoring , kita bawa alat kita ke klinik utk bg tairly bacaan.