Mohon bantu saya 😥 baru dapat call Dari kk result Gula 9++ Dan katanya tinggi dia nak 7++ ja.

Tak tahu nak control makan macam mana lagi, before check benda2 Manis tak sentuh pun coklat kek air Manis 😭 sekarang alahan pun mana ada Teringin manis2. Cuma suka makan buah, yogurt Dan minum sunquick Oren masam . Adakah tu kandungan Gula tinggi? Kandungan baru 10weeks 6hari. Down nya rasa 😞

12 Balas

Sis..utk org yg sihat, boleh amalkn buah2. Tapi kalau dh detect gula tinggi dlm darah.. Maka buah2 is not a good idea melainkan strawberries atau apa2 yg hujung namanya berries . amalkn air kosong, elakkan minum milo, elakkan 3in1, kuih muih, roti2 atau yg bertepung. Just mkn lauk2 biasa, lbhkan sayur2 hijau dan jaga portion nasi(jgn terlalu bnyk) .

2y ago

buah jambu ok, tinggi vitamin C tu dan ada zat besi . ambil separuh selepas makan utama. buah pun ada kuantitinya yg boleh makan. Dietitian kata, Utk GDM, makan buah selepas makan (2 kali makan shaja; lunch/ dinner/ breakfast )