Minum Air Gula

Sya nak tnya, apa tips sblum minum air gula spya result ok, sya memang jnis yg x suka manis2, kluarga pun xda sjarah kncing manis tp stll risau coz ada kwn x suka manis2 fmly dia pun xda sjrah kncing manis but bla minum air gula sangkut... Risau.. #firstpregnent #25w

18 Balas

sebelum ari nak minum air gula..saya amal kan 4 hari minum air barli suam dlu..dn seperti minum air kosong byk...elakan minum manis...ari tu minum air gula...alhmdulilah result tak sangkut...walaupun my family ad kencing manis..tp kena jaga2 le..sbb saya pon first trismter aritu buat..mana taw kot akan ad lg buat time 3rd trismter...doa2 banyak semoga tak sangkut..amin3x..

Minum sikit²... Mcm minum air sirap... Urmmm sedap nya... Sbb time mcm tu kn kne puasa... So mcm sy mmg puasa betul... So dia lapar campur haus... Sy minum mmg btul² perut kosong. . Lepas minum sy kumur²... Dh abis minum, jgn mkn, jgn minum pape... Dok diam² jgn mkn selagi x dpt result

Xda tips, minum je macam biasa.. If kita mmg bkn jenis mkn manis inn shaallah result okay. Make sure pg klinik pg2 ambik no kalau lewat lagi lmbt dpt result. Lepas 2 jam baru ambil darah balik, yg penting lps minum air gula jgn g mna2 stay jer kat klinik. Takut result x cantik kalau g mna2

Sebelum beberapa ari mnum air gula tu ..kawal gula dan nasi...insyallah..kalau bole sebelum esok mnum air gula..jangan mnum manis sis...jngan bnyak makan nasi..kawal...so..puasa malam tu..kawal semua ..kalau pagi mnum air biasa je...sebab 2 kali tu nurse cek dara pukul 8 dan 11

Xperlu tips. Kalau dh mmg x mkn manis, x perlu risau. Sy mnum gula 2x, beberapa jam sebelum puasa tu, mnum air kosong bg flush buang air. Esok pg test, konfem x naik. Kecing manis bukan penyakit keturunan. Dia ada sb pemakanan kita yg x terkawal☺️.

Sbenarnya pd diri kite sendiri..kadang2 sejarah keluarga xde kencing manis tp sampai ke kite waktu mengandung ada pulak kencing manis ..gdm nie byk peringkat nye ..ada yg control diet sendiri..dibekalkan ubat dan insulin ( cucuk sendiri )...

Awk dh kne stop mkn seawal jam 8pm..kalau mnom air kosong tu blh lg sampai pukul 10pm.kalau blh dlm minggu awk nk minum air gula tu kurangkan la minum/mkn manis..sy pon xpasti tips ni berguna or x.tapi sy xsangkut.

4y ago

Ohh..kalau ok xpela mcmtu.

Kalau saya, saya suka g awal2 sbb nak minum air gula tu suam2. Kalau dah sejuk, loya tekak. Pastu saya jenis minum sekali teguk je. Benti pun sikit2 je sbb takut slow2 nanti muntah pulak. Kalau saya lah. 😅

4y ago

Sy pun minum cepat2 sbb kalo sikit2 takut termuntah...nasib baik haritu dpt air gula suam..pas da minum badan berpeluh2 😆

Sm lah sy mmg x suka mns2 ni.tkena pulak minum air gula..tips nya minum plahan2 je klau laju2 t tmuntah kena minum smula.misi bg tarikh lain.itu yg minum plhn2 je

Sama saya jenis x suka manis tbe2 anak no 3 boleh sangkut & kna gdm on diet pelik betul 😅 bila nurse ckp sangkut mmg terkejut nak buat cm ne nak kena Kan 😥