Doakan kandungan sihat & selamat❤

Sy ada soalan buat mommies yg ada pengalaman ethopic. Apa symtom yang mommies rasa time pregnnt luar rahim tu?sakit tak? maaf sy sekadar nak tau Sy skrg prggy 5 weeks tapi belum dpt tau kat mana janin tu.risau ethopic,tapi sy tak ada rasa sakit apa .Doakan kandungan sy normal yaa. Ni preggy yg kedua selepas gugur tahun lepas?

21 Balas

Sy pernah ada pengalaman ectopic bulan may 2018. Period lambat 2 minggu. Tiba2 rasa sakit perut sangat2, ingatkan senggugut biasa tapi period still tak keluar. Hari ketiga sakit perut saya nekad pergi klinik sebab tak tahan. Seumur hidup tak pernah rasa sakit perut mcm tu buat apa pun tak kena berjalan and gerak sikit pun tak boleh. Kat klinik doktor check urine positif tapi tak jumpa kantung dlm rahim. Doktor kata tak ada apa maybe tak nampak lg janin and suruh bukak buku pink. Sy tak puas hati sy cakap sakit dia lain mcm 3 hari dah tak tidur. Then doctor kat meja sebelah suggest hantar klinik ibu dan anak utk masukkan camera ikut bawah. Ambulance hantar sy pergi klinik ibu dan anak and masukkan camera melalui vagina. Sah waktu tu sy kena ectopic and dorang urgent hantar sy ke hospital and masukkan sy dlm wad. Petang tu jugak sy kena buat pembedahan tebuk perut. Sblm pembedahan tu darah start keluar. Lepas sy sedar dr bius darah keluar lagi berketul2. 2 minggu still sakit sebelum pulih sepenuhnya. Sekarang dah dua tahun berlalu and sy masih belum pregnant. Try to conceive start bulan 12 tahun lepas, lepas 18 bulan case ectopic ni

saya 2018 etophic pregnancy tiub belah kiri kena buang . kalau i cerite die mcm nih . i lewat period 2 weeks . memang syak i pregnant , sebab i period regular . then , selepas 2 minggu i sakit perut sangat sangat sampai i nak bangun pun tak mampu , i menangis sepanjang 3 hari . and i tak pi scan lagi time tu , then dokter ckp awk positif awk pregnant , tapi tak nampak kantung , hari tuh jugak refer hospital sebab sakit tuh allah sahaja tahu , tga hari refer hospital petang terus operation , pukul 6 masuk bilit opertion sampai pukul 10 baru siap . kisah i etophic n tiub belah kiri kena buang. alhamdulillah sekarang i dah pregnant . kandungan sudah 14 weeks😊 . doakan ye ibu ibu supaya anak sofia ini sihat smpai lahir aamin

sama mcm saya. first pregnancy ggur lepas buat laparoscopy sebb cyst dah pecah dlm ovari tuh pon at first dr suspect ectopic jgk. sekrg, alhamdulillah dah 5bulan. first scan lepas buat upt tuh terus pegy scan sebb risau tkut jdy ape2. mase awal scan dktr tuh lagilah awal2 terus ckp pregnancy kali ni mcm tak berjaya jgk. sedihnya rase mcm tuh, tpy kuatkan semangat tggu dari minggu ke minggu utk progress kehamilan ni. alhamdulillah syukur sgt2 kali ni. Positif and sabar jeh dulu sis. insha Allah ade rezeki sis nnti.

Pengalaman sy ectopic pregnancy tahun lps spotting yg non stop, abdomen pain, bila scan tak nampak then terus refer pergi hospital.. Bila dkt hospital kena repeat ambil blood utk check beta hcg, kalau pregnant normal bacaan naik mendadak.. Kalau unknown location bacaan tak normal, dr situ dpt detect ectopic.. Kena operate removed fallopian tube belah kanan, nsb baik sy tak pecah lg.. Kalau pecah sgt bahaya kpd mommy.. Alhamdulillah after 8 months pregnant lg, skrg dah 28weeks..

Allahu..sama cm sy gugur bln 5 hri tu...skarang masih dlm wad..smalam baru operate buang kantung,janin x membesar dn ad skit anggur...sy pn x rasa sakit masa pregnant...cuma klua darah fresh tp tiada ketulan,n selang beberapa ad tompokan coklat...rupanya suspek ektopik atau anggur..alhamdulillah allah masih syg sy..anggur dlm perut x sempat membesar sepenuhnya..sy harap puan teruskan follow up dgn hospital...mnx pada allah beri yg terbaik utk puan dn zuriat..😊

5y ago

Insya allah...harap allah mudahkan urusan puan dan kandngan...

Saya tahun lepas hjung tahun penah gugur , cek upt positif tapi lepas 5weeks bleeding mcm period . Pergi kk scan perot dgn bawah sama jugak x nmpak , then refer hosp sebab tkt "imcomplete miscarriage" saya buat banyak kali test upt semunya positif . Ambil darah sebab die tkt kandungan luar rahim , kena warded 1mlm . Esok tu keluar kputusan x de pape "cuma doktor cakap mungkin kandungan x menjadi so die trun sekali dgn darah period .

sme mcm sy, pregnnt 5weeks, mse scan doc tk nmpk kntung atau ape2, doc ckp kmngkinan ectopic pregnancy, sy punya hormon hcg pon mmg tk kne dgn kndungan 5mnggu, hormon sy rendah, tp mse sy test upt guna clear blue, die tulis bru 1-2 weeks, hmm, insyallah tkde ape2, mngkin kndungan kita masih kecik lg, sbb tu tk nmpk 😢 ,doc ade ckp jugak, mngkin lmbt lekat, sbb tu tk nmpk, lg 2mnggu nnti sy nk pegi scan balik, smoga dipermudahkan

Sy pon dlu suspect ectopic mase 5 weeks.. xde sakit perut.. d next day sy gi private gynae sbb x puas hati.. they have better clearer machine and sy disuruh tahan kencing before scan for better view.. mmg nampak kantung dlm rahim.. lega rasenye.. x payah scan masuk vagina pon.. kalo awk rase risau.. gi la jumpe private gynae.. InsyaAllah mereka lg berpengalaman dari dr kat kk and klinik biase

Time sy memang sakit segugut yg amat. And then bleeding. Detec time 5 weeks. Alhamdulillah detec awal x pecah lg. Mula2 je sakit sgt. Lepas2 tuh masuk hospital apa x sakit sampai la operate. Walaupun x pecah tp tiub dah bengkak so buang tiub belah kiri sedangkn x punya ank lg. Ujian dr Allah tuk sy.

4y ago

Alhamdulillah ada rezeki tuk kt merasa jd ibu. Sy setaun lepas tuh lekat. Betul2 tarikh time kne ectopic. Itupun buat rawatan. 2 kali cycle. Kali kdua bru jln.

sy pena taun 2016,antara simptom ectopic yg sy alami: 1.bleeding or spotting(sminggu dlm 2@3x) 2.sakit bwa ari²(sila amik serius) 3.sakit ktika hndak bgun slpas dduk lastly,sakit perut yg xdpt dgmbrkn skala 1-10...mmg skala 10 tahap sakit perut sy emergency operate & kena buang sblh tiub falapio

4y ago

Tiub tu pecah sekali ke sis