Doakan kandungan sihat & selamat❤

Sy ada soalan buat mommies yg ada pengalaman ethopic. Apa symtom yang mommies rasa time pregnnt luar rahim tu?sakit tak? maaf sy sekadar nak tau Sy skrg prggy 5 weeks tapi belum dpt tau kat mana janin tu.risau ethopic,tapi sy tak ada rasa sakit apa .Doakan kandungan sy normal yaa. Ni preggy yg kedua selepas gugur tahun lepas?

21 Balas

Sy pernah ada pengalaman ectopic bulan may 2018. Period lambat 2 minggu. Tiba2 rasa sakit perut sangat2, ingatkan senggugut biasa tapi period still tak keluar. Hari ketiga sakit perut saya nekad pergi klinik sebab tak tahan. Seumur hidup tak pernah rasa sakit perut mcm tu buat apa pun tak kena berjalan and gerak sikit pun tak boleh. Kat klinik doktor check urine positif tapi tak jumpa kantung dlm rahim. Doktor kata tak ada apa maybe tak nampak lg janin and suruh bukak buku pink. Sy tak puas hati sy cakap sakit dia lain mcm 3 hari dah tak tidur. Then doctor kat meja sebelah suggest hantar klinik ibu dan anak utk masukkan camera ikut bawah. Ambulance hantar sy pergi klinik ibu dan anak and masukkan camera melalui vagina. Sah waktu tu sy kena ectopic and dorang urgent hantar sy ke hospital and masukkan sy dlm wad. Petang tu jugak sy kena buat pembedahan tebuk perut. Sblm pembedahan tu darah start keluar. Lepas sy sedar dr bius darah keluar lagi berketul2. 2 minggu still sakit sebelum pulih sepenuhnya. Sekarang dah dua tahun berlalu and sy masih belum pregnant. Try to conceive start bulan 12 tahun lepas, lepas 18 bulan case ectopic ni