Berapa minggu waktu anda dapat tahu?

Hi selamat tengah hari semua👋 Jom kita kongsikan moment-moment indah dalam hidup kita🥰 Berapa minggu ya usia kandungan mommies waktu mula-mula mommies dapat tahu pregnant dulu?🤰 Jom komen bawah😘

Berapa minggu waktu anda dapat tahu?
2030 Balas

👍🏻 laju tau wlpn sy xjangka pn yg sy preggo memandangkan period sy mmg btl2 xteratur. Bertahun2 TTC..setiap kli test bila period lambat, stiap kali tu kcw. 3..4bln period xdtg pn tetap jgk negative. 1bln lbh jgk guna app FLO utk track ovulation,tp sy xconfirm sgt pn yg akn cun sbb sdr yg period xteratur utk berthn2 (smpi perlu jumpa OBGYN setiap 4bln). Bla FLO bgtau menjelang ovulation day (26/08), sy atur la BD dgn husband..selang sehari smpi cun2 ovulation day tu. Lps tu stop & rht utk seketika sbb xnk tertekan sgt soal tu. 09/09 & 10/09 ML juga (sy sentiasa catat).. Period msih xdtg2. ****info: slama 3bln kblkgn tu..stiap kali nk period breast sakit2, rsa lbh keras..tp biasa jgk laa...yg sgt menghairankn ialh.. puting & areola tu jd hitam sgt2 mcm org preggo/sdh melahirkn tu. Bila dh period, kaler dia back to normal. 21/09 @ 5am bgn nk siapkn bekal ank p sklh, buka jk mata...sy tb2 rsa nk check kencing (upt). Bla kuar result..2lines but..garis kedua xjelas sgt. Sy ambik gambar send bg kakak sy..tny dia nmpk brp line..dia kata 1. Tp sy nmpk 2lines..cma 1 tu samar2..xterang. Esok hr nya sy test lg..mkin jelas. Mmg positif. So..sy jangka persenyawaan telur terjadi pd 09/09 or 10/09 tu sbb bila sy scan klinik 24/09 tu..xnmpk apa2..smpai2 doktor klinik sy refer sy p hosp bsr yg da byk pakar. Setiap selang 2mgu sy p EPAU. Pakar srh sy jaga mkn & rht... jgn bt kj yg pnt2..hrp baby btl2 jd. Struggle jgk doktor di klinik nk jangka usia kehamilan memandangkan diorg ikut 1st day of last period. Dh period sy mmg xteratur kan..

dapat tahu masa 5 weeks. pelik sebab period tak datang2 even senggugut seminggu lebih dah. masa tu baru 2 bulan kawin. plan asal nak pakai implanon cepat2 lepas nikah sebab banyak benda lagi nak capai, tapi tak jadi sebab klinik tak ambik appointment sebab pkp masa tu. sempat sekali je period sepanjang kawin ni, masa tu period lambat seminggu. husband excited beli pregnancy test, even bfore kawin dia setuju nak honeymoon dulu 2-3 tahun. unfortunately, result came negative and a day after test tu, sis period. masa tu hati terjentik why dia excited sangat. baru tahu rupanya dia nak anak. maybe dulu sis keras kepala so dia pon turutkan je. then lepas tu, sis tak makan pil perancang dah. few weeks later, selera makan jadi sensitif, period tak datang2, perut asyik rasa tak best, senggugut. buat pregnancy test and tadaaaa, dah masuk 6 bulan hari ni. masa tu husband nangis sebab happy sangat. first time rasa berguna dalam hidup ni. rezeki yang tak pernah sis sangka, penguat semangat sis even banyak dugaan datang sepanjang 6 bulan ni.😊

ikut kiraan first period tu 6 minggu dah la msa tu .. tp baby lambat lekat kot hehe .. msa tu check upt sbb dah 2 minggu lambat period .. n breast rasa sakit .. mngadu kat husband .. husband kata pregnant kot .. awalnya sya menidakkan tp makin sakit payudara, buat juga test .. 27/12 test results negative maybe dah tgh hari check msa tu .. 28/12 tu husband p keja pagi tu terus p bilik air test alhamdulillah happy tgok 2 line 🤭 ptg tu suprise kat suami, siap record masuk utube lg. . husband menangis 😂 xpercaya .. 29/12 tu mmg ada appointment dgn doc .. sbb last month tu demam panas 3 hari, kena infection pulak, xbuang air besar selama 5-6 hari mcmtu .. tgok2 byk najis sekat .. xsangka sbulan lps tu pregnant 🙈 mmg last year period tak teratur .. so klu lambat period tu mcm xkisah sgt la .. tp bila payudara sakit tu yg p buat test sndiri, tmbh pulak suami dok kata kot2 😆 xsabar nak tau .. malas nak tunggu doc .. p test sndiri ja

Saya 4 minggu. Masa tu terdetik nak check upt sbb dah lewat period 7 hari. Check check double line pekat betul🤣 Tp masa tu usia perkahwinan baru 8 bulan. Tak merancang pun nak ade baby awal sbb saya ade mslh cyst🥲 Tapi masa dpt tahu pregnant tu saya lebih risau dari happy. Suami pun sama. Tp bila pegi klinik n doc cakap cyst boleh mgecut,mak mtua saya nurse KK. Dia ckp normal org ade cyst mengandung. Siap cerita anak dia dua org dia lahir kan tp dia ade fibroid. Anak dia skrg dah 8&7 tahun dua dua tu. (Mak mtua saya muda. Sbb pak mtua saya kawen baru slps bercerai) jd melalui pgalaman diaa saya dan suami kuat kan diri terima yg baby ni rzki kami yg tak terduga. Alhamdulillah skrg dah nak masuk 10 mggu. suami cukup syg baby diaa. Seronok jd ibu mgandung. Mcm queen🤣 ok terpanjang. K bye🥴🤣

tahu masa kandungan 4 minggu..ada tanda² mcm rasa xsihat, na demam, sakit² mcm period cramp tapi xperiod...masa tu bulan 4 tahun ni..siap saya satu family pergi zoo negara..saya siap tolak mak naik wheelchair masa kat sana, balik zoo negara saya mandi manda kat air terjun kemensah...mmg standby je pakai pad..sebb da lewat period dua hari...masa mandi² tu tekanan air mcm tekan kat bawah..rasa sakit mncucuk..dlm hati maybe darah period da keluar...xsedap hati pegi naik tukar baju..tapi xde darah...lusanya terdetik na cek upt...cek naik samar² sgt...pastu beli clear blue yg digital... sekali mmg pregnant..hapy nye Allah je yg tahu..nikah bulan 1 2021, sejak tu mesti test upt kalau lewat period..sebb husb n saya mmg nak baby cepat² ... Alhamdulillah now genap 29weeks 🥰🥰

Kahwin 13 mac 2020. Sgt menanti2kan 1st baby. 25 dis 2020, masa tu demam sakit2 bdn. G klinik amek ubt demam. Esoknye 26th dis kuar plak darah, lain mcm darah tu tak mcm period, tunjuk gmbr kt hubby, die kata jom g klinik cek. Die risau kan. Cek2 rupanya Alhamdulillah mengandung 1st baby kandungan 3 minggu. Syukur sgt2, ternanti2kan 1st baby. 30hb dis plak dpt tau +ve covid sbb jangkit dr ayh mertua. 29hb dpt result ayah terus buat swab test. 24th april 2021, saya keguguran my 1st baby. Sedih mmg sedih, sgt menantikan baby lelaki, instinct ibu kuat mengatakan anak lelaki, mmg betul anak lelaki. Alhamdulillah Allah bg rezeki anak syurga, skng tgh cuba utk dapatkan baby kedua.. Mohon doakan sy yer sahabat TAP. Tahniah buat ibu2 yang lain atas rezeki baby.. 😊❤️

last period 26/7 lepastu..30 hribulan tarikh ccuk vaksin dos 1..tapi was was sbb period tak datang dah sebulan..tinggal sehari je genap sebulan.. bulan tujuh kan ada 31...so lepastu kita pergi la vaksin bila pergi sana..dokter tanya la mengandung ke?lepastu kita bgtau dokter yang period da sebulan tak datang..dokter sruh check😊dekat klinik..tak jadila ccuk vaksin..bila balik singgah farmasi beli prengancy test terus naik double line..kita test tu malam😄bila keesokannya kita pegi klinik swasta check..n yes Alhamdullilah rupenye betul pregnant😘mase tu 5 minggu 5 hari..skrng Alhamdullilah da 21 minggu 6 hari doakan saya dan kandungan sihat ye mummy2 sume saya doakan anda juga amin2😊😊

6 minggu .. rezeki awl dpat baby.. curious x da period2 , jd beranikn beli alat penguji kehamilan kat watson, belek2 kat watson tngok mcm mna nak guna. Kitaorg PJJ ngn suami.. jdi xnak Bgtau suami dlu rasa curious tu. Skli test dpt double line.. terkedu terdiam.. sbb rezeki x disgka2. Bgtau dgn MIL. MIL excited. Lagi suka. Saya ni mcm kemurungan baru je kawin dlm usia 2 bln lbih. Perasaan time tu.. x puas lagi berdua dgn suami. Rupa2nya allah nak hadiah rezeki awal. Syukur alhamdulillah.. doakan kandungan saya sihat selamat dan dipermudahkn semasa bersalin nnti. Aamiin.

2y ago

Bersyukur je la…..Blum lgi awak rasa kemurungan belum dpt baby…..Tu baru btul2 kemurungan huhu

4w, syaa irregular priod before khwin 2 bulan period xdtg, nikah 3/7/2020, bulan 5 & 6 period xdtg, 8/7/2020 period. bulan 8 xperiod 17/8 dah cek upt sbb saja nak tahu.. nmpk faint line, then pg klinik kantung xde lgi, dr ckp mgkin pregnant awl lgi or nak period, mgu dpn tu pg klinik lgi ade kantung janin xde, ikut priod msa tu dah 6w, doc suru tgu lgi 2 mgu dtg smula, then msa7w tu ade bleeding risau so pg klinik dr cek ade janin n dah ade heartbeat..😭 rezeki xdi sgka sbb sya irregular period susa nk tahu wktu subur.. skrg baby dah 6m 🥰 Alhamdulillah

👍🏻 alhamdulillah..kandungan dah 6 minggu first period lewat 10 hari, suruh suami beli pregnancy test dan pagi esok tu check dan double line alhamdulillah, ahli keluarga semua gembira kak angkat saya tolong kirakan berapa minggu pregnant, dan alhamdulillah dia beritahu dah 6 minggu seminggu kemudian saya ke klinik swasta untuk check dan doktor sahkan saya pregnant 7 minggu, alhamdulillah alhamdulillah..sekarang nak masuk 11 minggu rezeki kami suami isteri, baru nikah 3 bulan 1 minggu alhamdulillah 🥺 mohon doakan saya dan baby ye mommy2 semua 🥰