Durian tak boleh makan ke ?

Hi selamat pagi semua🌈🌤 Siapa pernah dengar kata-kata ni ya?🤔 Macam mana dengan pendapat ibu-ibu semua tentang ni? 😐 Min dulu pon takut nak makan waktu mengandung walaupun🤤

Durian tak boleh makan ke ?
115 Balas

Bole je mkn .. tpi Dalam kuantiti yg sikit..kalau mcm saya 4 biji durian saya bedal je . pastu mak mertua plk beli durian bedal lagi😆. Time musim durian tgh banyak . Takdelah kerap saya mkn durian. Alhamdulillah Baby okey ..durian ni klau mkn bnyak badan kita Akan rse panas..tgh mengandung ni mmg asyik rse panas sbb tu klau mkn durian 2 atau 3 ulas je bole. Mungkin ikut badan masing2 ade org mengandung selera dia kurang ade org mengandung selera dia bertambah mcm saya ..2 jam sekali makan tekak ni ade je NK mkn ..rse lapar.. klau tahan nnti kepale pening plk . Ibu2 yg mengandung klau nak mkn durian jgn ikut mcm saya bedal durian tk ingat dunia tapi depends badan masing2 first cuba 2ulas atau 3 ulas cmtu ..nthen tgk keadaan diri mcm mne..kalau Okey.. alhamdulillah..

4y ago

Sama kita sis.Aku pun main bedal jee..smpai da tak boleh msuk bru bhenti makan durian.tpi lps da surut tu bedal lgi😂

Utk bdn dan kndungan sy, itu mitos. 4x mengandung, sy makan durian. Alhamdulillah xde mslh apa2. Sy x alergi dgn durian. Slps bersalin makan juga, alhamdulillah kenyang!!! Lps makan durian, air msk minum sikit2 tp kerap dan makan minum sprti biasa xde petua atau pantang larang. Live life happily ❤️ 2009, 2016, 2018, 2021.

adik sy masa 8bulan banyak dia mkn tapi alhamdulillah xade ape...sy plk mkn masa dah 9bulan ari ahad mkn 2 ulas musang king tpi time tu mmg dh rase sakit dah perot pun mngeras jer,ari isnin plk mkn lgi 2 ulas durian kg..esok tu air ketuban pecah tpi jln xbukak,masuk ubat xlame lepas tu sakit perot brsalin hahah

Saya fav durian.. Ngam msa prgnant 6 smpai 7 bulan hri tu musim durian.. Saya makan smpai lebih 20 ulas dlm satu2 masa tu.. Dlm sminggu 2 kali makan dgn kuantiti yg banyak.. Alhmdulillah xda apa juga 😂 bebal punya pasal.. Susah nak kawal klau bab durian ni.. Tpi pastikan bnyak minum air putih lepas makan tu

mkn bpada²..kwn baik sy kena emergency czer bby dlm perut bpusing nonstop.. lahir ank x ckup bln sbb mkn durian..bby mampu btahan 44 ari je kt hospital..skrg da jd ank syurga.Lau benda bkn dpn mata, sy pun akan ckp mitos.. tp blaku dpn mata.. doc pun bgtau sbb durian pns.

xberani makan sebab kak pupu saya makan, dia terus koma and keguguran. lepastu dia xjadi mcm biasa dah. bila dah xkoma, dia xboleh ckap, xleh jalan..terlantar je atas katil. 5 tahun keatas.. dia meninggal dunia 😭 terus xberani makan masa pregnant hari tu tssk

Sy plak durian lovers pastu ada dusun sdri.. skrg musim durian.penah sy mkn smp 3 bji.. esknya perut mengeras drp mlm smp pgi, sakit mcm nk period.. risau ingtkn nk terberanak dah.rupanya baby dlm perut pns.. lps drp tu mmg mkn 2 3 ulas je klu da terliur.

utk diru sy sendiri..tanpa tau sedang hamil..suami beli durian dia tau mmg favorite sy.Sy bedal berbiji2 tpi bkn pd waktu yg samalah..dalam sehari 2/3biji..mcm pagi..ptg.. mlm...lps 3/4ari dari tu baru tau hamil dlm 4-5weeks..Syukur takde apa2 jadi.

Ikut badan masing2 sebab tiap orang berbeza, macam saya makan je sekali makan penuh satu tupperware dalam 17 ulas juga lah masa mengandung.. alhamdulillah takde apa. Lagipun saya memang mainrembat je makan nenas apa semua..

3y ago

Stuju. Sy pun. Sbb kguguran bkn sbb buah@makanan. Tu sbb janin tu sndri atau faktor kesihatan lain.

Bdn ibu yg depend dia boleh ke x mkn byk or sikit,kesan pns pd bdn ibu yg kuat atau x. Klau si ibu ni mmg dari dulu x bole mkn durian atau x tahan mkn,,atau kena mkn sikit je.. Baby dlm prut yg bergantung dgn keadaan kesihtn si ibu ni..