Contributor

Syara, Malaysia

mommy newbie of 1 baby girl

About Syara

Posts(80)Replies(743)Photos(37)

Cerita saya #ceritasayapart2

Kawan syaa yg boleh nmpk πŸ‘» skrg 3 anak Kawan sy yg gaya ala2 diva trknal ,skrg 4 anak Kawan sy yg paling malu2 kucing, 1 anak Kawan sy yg hbat masak2, 1 anak mgkin ada suda tmbh anak Ramai lagi Tapi satu2nya yg prtma tdi.. Mcmna lah dia bole atasi tu suma.. Mksd sy sblm ni dia asyik meluah masalah psl deria sixth sense dia. But.... woww.. How could she kawal semua tu? Mesti byk susah pyh dia alami kn.. Yaa ada suami tapi pjj pula dia dgn somi. Nahh.. Yg masa tu sy blum terbuka minda psl hal wanita ni.. N masa tu yg sy blum terbuka minda, dorang suda jadi wanita dewasa.. terlebih dahulu.. Rasanya amazed dgn journey dorg.. Alhamdulillah sy skrg yg sdg alami benda yg dorang alami, sy mmberanikan diri meminta panduan dari dorang.. Happy sbnrnya sbb baru sy terdedah n syukur sempat sy dpt peluang berkongsi ilmu dgn dorang.. Dorang pun mula2 awkward tapi mesti dorang x sangka yg sy yg approach dorang dahulu. Demi ilmu semua ni sy x lokek bertnya.. Sbb bila sy tahu, baru sy sedar betapa bestnya menjadi ibu dan bestnya belajar psl mendidik anak menjaga baby menjaga kehamilan.. rasa mcm addicted pun ada.. Sy mengaku lepas sy tau semua ni, dari awal smpai skrg, awkward sy hilang.. sy x rasa pelik kalau mahu bertanya.. Mesti dorang terkejut kn haha.. sbb sy x lupa kn dorang gara2 dorang dah ada khidupan baru. Dulu tu sbb sy x terbuka minda. N masih blum cukup pngtahuan. Sgt2 mcm budak2. Rasa pelik semua ada. Jaga budak kecil pun sangat x reti. Boleh garu2 kepala sy.. takut dgn budak dan kdg x suka dgn budak. Kdg rasa diri sy ni sndiri adalah budak. Jadi x boleh ngam dgn budak2.. Kdg2 saja sy suka main dgn budak tu pun tgk budak tu hormat n baik dgn sy ka tidak. Kalau telampau berani, mmg sy buang muka and x gembira.. rasa mcm apa ni? Sempat blank otak. Hahaha.. Skrg ni, sy happy bila bcerita psl baby ka kehamilan and semua lah psl mencorakkan anak ni.. Kwn2 ku, kamu bertuah.. Tapi sy yg malang betul masa tu.. Kalau saya terus mcm katak d bawah tempurung, mmg situ2 saja lh yg sy tahu. Alhamdulillah.. Berkat nikah, terus dari 0 sampai tahu mcm2 ilmu rumahtangga n parents things.. Haha.. K la tu saja. Tq baca😊

Read more
Write a reply

Cerita saya (bukan pertanyaan)

Dulu masa masih remaja. Saat habis f5, ada saja kawan2 saya yg kahwin awal. Ada pula yg dngr2 dah kahwin. Terus tu ohh disahkan mengandung lepas beberapa bulan menikah. Yang sampai saya ni yg x sedar masa berlalu sbb dunia khidupn sy yg dikelilingi zaman remaja,, ehh sudah ada 1 anak atau 2 anak dah.. dan yg fact nya semua tu juga adalah kwn yg sy rapat btl2.. kdg2 bff betul dgn dorang ni.. Masa tu adalah masa tu.. Yg sudah sy berkahwin tahun llu n skrg ada anak 1 ni, genap 11 bulan hari ni.. X sangka baru terfikir psl dorang2 ni.. Dorang dah ada 2 3 anak.. dah agak lama alami terlebih dahulu zaman menjadi ibu 1st time ni.. Sy fikir lh. Kenapa lah sy xda dkt dgn dorang masa tu n xda utk dorang.. Apa2 pun patutnya tanya lah khbr. Mesti sedih sbb yg sy ni pun lbih kurg rapat dgn dorg. Tapi xda dkt dgn dorg bila dorang dlm kesunyian bila berjaga tengah mlm saat baby tidur. Skurang kurg nya sy ada jgk support best moment dorang masa tu. Tapi sy x salah kn diri sndri lah. Cuma sy just terfikir, betapa childishnya pemikiran sy dhulu. X pernah terfikir keadaan dorang. Disebabkan sy yg tk terfikir adult women things ni. Skrg baru sy sedar betapa pentingnya utk support mereka.. dorang betul2 on journey membentuk anak membesarkn dgn sihat. Sy pula betul2 asli kosong pasal budak2 atau baby ni. Sbb sy sbnrnya sblm jadi ibu dan masa zaman brcinta dulu, takda lah sikap mcm keibubapaan.. sgt sprti anak kecil. Kosong ilmu psl jaga budk. Apalagi tuk fikir perasaan sang ibu mngndung.. x reti pegang bby. Dan sangat takut budak. And sy rasa sy pun budak mcm dorang. Wkwk. Syukur lah sy skrg dah tahu mcmna prasaan para ibu mcm dorang ni. Memikirkan kembali, kwn2 sy tu yg sudah bergelar ibu sblm ni, x jangka pula yg dorang ni lebih berpengalaman. X terbayang gaya dorang yg seakan diri saya sekarang. Saya yg sedang kejar anak bgi makan, kejar anak dari melarikan diri, angkat anak jauh2 dari tmpt bhya.. itu semua. Dorang dah alami.. Part 2 lepas nii.. cek d post saya.. hehe #ceritasayapart1 #1stimemom

Read more
Write a reply

Sedih dan menyesal sbb diri sendiri

Kalau lah sy sedar. Tapi manalah sedar sbb seolah olah itulah watak sy dlm pentas. Seorang pengecut dan ada fikiran nk jadi org paling baik n mampu tolong. Salah betul. Dsbbkan sikap watak sy tu, suami sy x boleh percayakan sy sudah. Dan sy sedih, sbb sy rasa kenapa lah bila diluar pentas baru dpt fikir baik buruk. Kenapa bila berlaku sesuatu cerita dlm pentas kehidupan sy , lepas tu sy juga yg menyebabkan masalah. Apa2 perkara yg tiba2 berlaku dlm cerita sy mesti sy yg bertindak mcm watak utama. Tapi x padan2 . Gara2 yg sepatutnya sy x mampu. Dah sepatutnya ada alur cerita. Tapi sy keluar dari landasan cerita sbnr yg mana sy cuba buat yg sy sbnrnya x mampu. Mmg salah sy. Sy tadi sbnrnya sy tulis pjg2 mcmna benda tu jadi tapi error,apps has been stop. (Mmg selalu mcm ni kan..) xpa lah ni kali sy buat pendek2. Xsnggup tulis sama sekali mcm dlm tulisan sy sblm ni. Ceritanya sy kena chat kwn lama sy. Dia mnta tolonng. Mula2 tu sy dah agak bila dia ckp sorry,urgent. Memerlukan. Dan dia pun ckp rm30. Sy apalagi.. ya.. sy pergi ss baki duit dlm bank. Ngam2 rm34. Dia ckp x apa. Tapi sy yg sepatutnya ikut jalur cerita jadi wtk sampingan, tiba2 pergi ckp "tapi tunggu. Sy cuba mnta bantuan bapa sy" dia ckp susah2 ja,okey. Sdgkn dlm hati sy "x berani. Mcmna ni" jadi sy tunggu dlm bbrapa minit sampai sejam dan sejam lebih utk pasang keberanian. Nmpk mcm komedi saja sy ni. Sempat tgk cerita d viu. X serius. Fikir2 mgkin dia tau sy xdpt tolong juga . Tgk la sy cuma ada rm34. Atau duit cash ya? Mcmna mw kirim? X berani lh. Mgkin dia x perlu dlm cash. Sambil tu sy masi tgk viu. Dtg balik chat dia, dia ckp macamana sudah? Sy terhenti aktiviti kjp. Jadi xsenang duduk. Apa nk ckp? Sy nmpk dia ckp kwn2 lain blum balas. Terdiam lagi sy. Maknanya sy hrpn dia skrg. Terdetik tu ja sy mcm jadi berani pergi ckp dgn kakak sy. Sy dtg saja , sy tnya dulu knpa rm30 sy nk tolak tpi dlm akaun sy tu ada rm34. Mmg xboleh tolak ka? Sy ada mau beli sesuatu. (Dan sy lupa. Kami kalau bercakap pasti akan ada tanya bertanya lagi. Jadi dia tanya apa brg sy nk beli. Gugup trus. Terus teringat susu airiz yg baru sy ckp dgn kwn lama psl tu sbb kwn sy jual susu tu) sy ckplah susu airiz. Dia tnya lagi apa tu sy ckp milk booster. Dia ckp lah psl postage, mgkin sbb tu. Sy ooh ohh.. dia teruskan ckp psl shopee.. ya Allah! Gara2 sy cuma oh ohh cerita kami jadi psl shopee dn postage dan wallet. Sy baru ckp psl online banking. Baru dia ohhh bukan wallet. Okey soalan demi soalan bermula lagi. Sy pun yg x ready terus tergesa2 cari psl susu airiz,kedai mana,brpa ringgit,brpa rnggit yg kwn sy jual pun sy cari.. sy mcm jadi bingung disitu. Cerita kami dah lain. Xdpt direct lak. Gara2 takut x dpt kena tolong,cerita lain yg keluar. Haih pengecutnya sy.. ada saja jadi. X pintar btl kn. Last2 dia ckp dia tolong beli kan. Sy jadi speechless dn aduuh..Sblm tu sy sudah bgi hint2 mnta tolong tmbh rm10 dlm akaun jadi sy beli. Tapi mcm dia pilih bantu beli kan. Pdhl lain lagi niat. Eshhh budunya sy. sy ckp xpyh lh xjadi. Dia ckp pula xpa,bagi link. Sy speechless lagi. Tgk muka kak sy yg masa tu x bole bincang lagi dah sbb dia ngam2 tngh dtg bulan. Sy bagi ja. Duh! Silap lagi sy disitu. Ni patut kalau xnak xpyh bagi tapi sy p bagi gara2 takkan dtg2 sana sudah berabis ckp psl itu ini susu airiz terus x jadi apa2. Masalahnya lagi knapa lah sy x tegas ja ckp xpyh xjadi. Tapi masa tu sy rasa nasi dah jadi bubur. Aduh.. sdgkan bila sy diluar pentas, sy bole fikir perkara tu bole xjadi wlpun dluar sgkaan. Yala mgkin kalau ckp xjadi dgn lbih tegas,baru dia ckp yala okey. Mcm tu. Sungguh hnya gara2 nk buat kakak sy anggap bgtulah ceritanya,snggup btul. Ya Allah! Mcm lepas ja siap semua tu , sy jadi memaki diri sendiri. Bodohnya sy..knapa lhhh.. tengok tu! Hmm.. susu airiz yg patut sy beli nnti sendri, dia pula yg beli kan. Ya Allah!! X betul sy ni.. Terus sy ckp dkt kakak sy, sy pegi lah dgn bapa sy mau tmbh duit dlm rm10 saja supaya bole tolak kalau mw beli ssuatu. Bila sy ckp bgtu dpn kkak sy, dlm hati sy harap dia tau itu sbnrnya sy perlu dari tadi. Tapi sy tgk mcm dia ingt mmg sy nk pergi tnya bapa. Ermm saja. Jadi sy pun befikir mgkin mmg xjadi. Terus tertembung dgn bapa sy dpn tangga. Bapa sy tnya mana baby. Sy ckp tidur. Terus kmi cerita2 masa tgh naik tangga. Dan bila bapa sy hmpir masuk bilik. Boleh pula sy dgn alasan lain. (Nampak btul kan sy x berani. Xda rupa boleh mmbantu langsung! Perasan jadi org mampu.) Sy ckp, pa boleh tolong tmbhkan rm10 kah dlm akaun maybank sy. Sy mau beli reload tapi ngam2 rm34 tapi xdpt tolak. Msti ada baki dlm rm10. Trus bapa sy ckp aik ba yalah. Skrg kw lagi tiada duit kan. Kesian. Tunggu lh. Dlm hati sy, ya Allah sy xda duit. Sedar diri skjp. Tapi semangat pula mau bantu bagi duit rm30 kwn sy. Sy jadi happy skjp. Belari anak pergi bilik dan guling2 atas katil sbb akhirnya boleh juga bantu kawan sy. Kesian lah tu anak dia baru berapa bulan. Akaun suami dia yg xdpt buka. Mgkin dlm akaun kwn sy lagi sedikit. Sbb sy fikir bila2 masa duit sy boleh brtmbh balik. Sy fikir2 yg kluarga sy lebih baik sbb ibubapa sy yg masih bekerja. Suami yg nnti bulan 12 baru keluar gaji. (Telampau positif kn).. sy fikir mcmna kalau masih xdpt tolak rm10, kn bgus bapa sy bgi rm20 ka. Jadi bila bapa sy dtg, dia bgi lah. Tunggu2, dtg notification. Rm50. Aduh! Bnyk btul ni. Sy ckp rm50 ni pa! Dia ckp iya,saja bagi bgtu sbb duit kw sikit sudah. Ya Allah sy masa tu happy tapi siapa sangka skrg ni sy rasa sedih dn menyesal. Lepas bagi transfer rm30 sy masih happy. Tgk2 chat sy dgn kawan sy psl sy bantu dia dgn usaha pengecut sy tu, sy pun delete sbb takut suami nmpk. Sbb sy sedar bila sy buat sesuatu d blkg dia, mmg dia akan kecewa marah geleng2 kpla xsuka. Tapi masa tu sy kengkonon cuba yakin dan rasa happy sbb dah dpt tolong. X apa lh, konon. Diam saja. (Mlm tu jg suami sy cek sbb ibu sy transfer duit dgn kami semuaa, klau sy tau sy tunggu sja..haihhh!) Kan padan muka. Nampak bila sy tengok sendiri dgn pndgn sy mcm sy yg berkuasa dlm mmbuat pilihan. Tapi yg sbnrnya bila ber suami isteri ni, sbnrnya suami yg lebih patut menyerlahkan kuasa dlm mmbuat pilihan wlpun dia rasa x mahu tapi sy mahu. Disebabkan sy masih ada prinsip d mana suami wajar tahu apa yg kita buat,tapi sy sudah buat satu kesilapan besar tu. Tak. Bukan satu kesilapan. Bukan satuu.. sebelum2 niii mcm yg saya ckp, kenapa bila diluar pentas sy baru boleh fikir baik buruk. Bila dlm pentas , dah mcm orang x pintar x boleh fikir langsung. Bodoh betul sy.. trep betul nk jadi orang yg mampu boleh tolong, hero lh sngt. Mungkin sbb sy rasa happy kalau sy dpt buat semua tu. Tapi sy x fikir keadaan semasa. Sebelum2 ni sy lagi byk buat kesilapan. Yg berkaitan yg x berkaitan yg lebih kurang yg langsung tidak. Tapi suami sy skrg sudah mcm dia set dalam minda dia yg sy ni penipu,pembohong,tidak jujur. Bukan sy xprnh cuba baiki sikap watak sy ni. Tapi sekali bila ada saja berlaku, mesti sy akan buat sesuatu yg sepatutnya hanya org yg berkemampuan boleh tolong dan tidak pengecut mcm sy. Sy mgkin jauh dlm sudut hati mahu buat sesuatu kebaikan. Sgt2 meronta dlm hati. Dan mesti sebab sesuatu keadaan.contoh mcm baby dn ibu yg memerlukan beli pampers dan susu. Tapi sy umpama xda rupa mcm tindakan. Minta tlong kakak lain dcakap. Terus lain kejadian. Minta tolong bapa, menjadi.. Tapi dngn lain alasan. Kenapa takut betul sy ckp hal sbnr. Sbb sy anggap sy pasti kena ckp sibuk jaga org lain. Diri sndri x jaga. Sedih. Sbb sy sedar diri juga sy ni sndri x perfect. Jaga anak pun bby 10 bulan x tembam mcm bby lain. Makan minum asyik2 ibubapa sy tolong urus. Suami sy yg kerap mengeluh dgn sy. Sy yg tngh on healing baiki sikap sy yg lain ,,makin bertambah keruh akibat watak pengecut penipu x serupa niat. Sbb tulah suami sy ckp sy penipu. Sy cuma akui, sy x berani. Sy pengecut. Xda confidence diri. Suami sy lebih kerap ckp sy penipu,pembohong,suka putar belit. Dia okey lah ckp sy mcm tu sbb dia semulajadi ada keberanian. Sedih sbb rasanya sy mcm putus asa sbb nmpk sgt mindset dia mengatakan isteri dia ni dah x boleh dipercayai.. Sy skrg sedar,patut sy stay jadi watak sampingan.. sy benci dgn diri sndri yg suka ambil peluang jadi org yg mmpu sdgkn sbnrnya x mmpu. Beli byk2 utk diri sndri dgn duit dlm bank mngurang. Lepas tu sudah sikit bgtu ,masih trep bole bantu kwn. Kwn2 semua.. korang jgn lh cuba2 rasa okey utk buat sesuatu kebaikan tapi d blkg suami. Lagi bagus biar suami tau kw nk buat kebaikan tapi dgn cara biar suami tolong sekali. Sebab bila kita sndiri2 dan xda byk duit tapi nk tolong jgk, kita akan lebih byk buat prkara x baik mcm minta duit bapa dgn alasan lain. Dan mnta tlong kakak smpai jadi perkara lain lepas tu dia yg beli brg yg bukan skrg kw nk beli. Mgkin kalau kita ckp suami, dorang akan peringankan. Walaupun kw dah tahu suami kw takkan tolong. Sbb dia dah tahu kw cuma ada sikit duit. Sdgkan kw nk btl. Tapi sbb sy nk sgt tolong spatutnya sy sabar sabar sabarrr dn jgn minta kalau boleh sabar.. lgpun kwn sy ckp x apa , nnti dia try tnya mom dia tapi maluu. Mcm tu.. hmm.. tebalik pula dgn sy, x malu mnta org tua.cissss.. #1stimemom rasanya sampai sini saja lh. Sy cerita ni mahu bagitau ,, mungkin majoriti isteri mcm sy ni lah .. suka buat benda d blkg suami yg suami x tahu. Ya Allah dosanya sy.. Xpatut sy nangis2 sbb geram suami ckp sy penipu pembohong suka putar belit. Patut sy ckp, x pa.. lain hari sy dah x mcm tu.. Tapi mana berani. Sbb konfiden diri sy sngtttt rendah.. Allahu.. moga2 Allah beri kekuatan utk kita jadi isteri yg solehah dan tidak ulangi kesilapan mcm sy ni.. aamiin. Kalau lh korang npk dpn mta,confirm tgk sy mcm komedi. Nk bantu tapi x serupa tindakan. Mcm mr bean pun ada. Mcm org x betul. Dah watak sy dlm pentas begini. "Sy harus keluar dari pentas ni n jadi asli diri sendiri mcm watak sampingan sblm2 ni. Padan muka sy berani2 mau jadi watak utama. X padan2 tolong org dngn identiti tidak sesuai untuk menolong mcm org2 yg mmpu. X kaya pun. Duit xda ada hati tolong lagak mcm lh kw ni kaya." -hatisayayangmengatadirisendiri Itu saja la. Sekian. Para isteri jgn belakangkan suami. Jgn mcm sy. #otwhealingmyself #betulkanygbiasa #biasakanygbetul

Read more
Write a reply

Pengalaman mengandung anak pertama, perihal ttg perut sy..

Perut sy masa prgnant first time tu, smpai masuk 2 bulan lebih masih lagi kecil.. tapi boleh nampak, perut tu mcm kluar muscles sikit2 . Yg ajaib nya, sblm pregnant perut sy sntiasa boyot dgn lemak2.. apabila sy disahkan mngandung, sy perasan lemak pada perut mcm kurg sikit.. hmpir slim perut tu . Dlm hati sy berkata, heyy,,pandai yerr wahai perut~ bakal mmboyot boleh pula nmpk slim perut.. ahahaha😏 lepas tu sy always look to this perut.. asyik2 perhati perubahan tu. Memang perut tu agak keras sikit muscles dia n agak terkeluar. Dia mcm start dari bawah pusat, bermula dgn muscles2 yg terbentuk terus termenonjol,kluar 4 pack ke 6 pack ntah haahha.. baru la dia mcm jadi membulat sikit bawah perut tu.. lama2 perut yg mmbulat d bwh pusat tu makin naik ke atas pusat sampailah jadi 🀰 besar mcm nii.. wowww kan? Semua pregnant women pun bgini.. sy masa 1st trimester agak payah nak rasa muntah2 bagai.. sblm prgnant yg masih mahu cuba2 mngndung suka sgt nk rasa loya smpai terbawa2 rasa loya tu sdgkn x pregnant. And then asal rasa x sedap bdn then fikiran tu nk sgt rasa tu semua, last2 rasa btl2 semua tu sdgkn x pregnant pun.. kan bahaya tau bila mnghrp sgt. Smpai buang2 duit nk scan lh nk cek lh lagi2 klinik swasta, oh God! πŸ€¦β€β™€οΈ sy nk jgk ckp x pyh lh hrp lebih tapi tetap mnusia pasti laluinya jgk.. kn mmg bgtu mnusia.. πŸ˜… tapi skli masa sblm disahkn mngndung ada jgk lh masa sblm miss period, sy mcm x selera mkn sbb sy teringinkn makan sesuatu sdgkn masa tu perut sgt2 rasa bekeroncong habissss.. rasa perut sgt2 kosong~ terus emosi mcm org tak puas hati sgt2.. semua pun tak kena.. rasa mcm nak marah sgt tapi x jugak sbb kenapa nak marah? Tapi... kalau boleh, sy nk marah! Hahaha.. nk marah org yg tengok sy lah, nk marah org yg tegur sy lah, nk membebel sbb panas lh, bebel sbb kena jalan kaki, bebel sbb kononnya bepday sy tak celebrate di rumah tapi kena celebrate masa pegi tgk orang kawen, terus murung saja sbb ada ja sy x suka.. mgkin rasa penat tu mcm 2x penat tapi sy tahankan saja.. sdgkan masa tu sy belum lagi masuk tarikh period sy yg bakal x sampai2.. lebih kurang 2 3 hari sblm period x dtg2.. mmg dah syak pun masa tu.. siap ckp sy ngandung kali ni.. eih ni mesti nk ngandung ni.. ni tanda mngandung lah nii.. mmg tanda mngandung mcm ni.. tapii, slps bbrapa hari berlalu lebih kurang 4 hari lepas tu, mcm dah boleh biasakan diri tapiiii.. saya totally dah lupa pasal tanda2 tu.. lalai kan? Hahah.. sy kira jugak lah period tu bila lahhh nk smpai , sehingga hari yg patut habis period tu masih x sampai.. sy tertanya tanya lah juga.. tapi mcm sy buat takda apa2 saja.. haihhh.. mcm x nak ambil tahu lah lebih kurang mcm tu.. tapi ehh.. kenapa ya? Masa sy patut ambil tahu tu juga la sy degil tak mahu tahu. Paling rasa berputus asa masa tu sbb dah balik2 asal cek negatif.. jadi sy pun minum air fibre buat lawas mmbuang air besar sbb doctor d klinik ckp, sy bukan mengandung..tapi sy ada masalah usus dlm perut.. bnyk najis tersumbat dkat situ jadii.. hahahaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ jadi,, πŸ˜‚πŸ˜… saya dinasihatkan supaya rajin bergerak dan jgn x gelek2 perut lgsung.. sbb najis semua tu lah sy sangkakan ada baby begerak dlm perut . πŸ€¦β€β™€οΈπŸ€¦β€β™€οΈπŸ€¦β€β™€οΈ paliiinggggg πŸ€¦β€β™€οΈπŸ€¦β€β™€οΈπŸ€¦β€β™€οΈπŸ€¦β€β™€οΈ tulah, jgn duk berharap jer smpai takut bt kerja sbb xnak keguguran..konon mcm tu.. tahu2 πŸ€¦β€β™€οΈπŸ˜‚hahahaha.. lawak kan sy.. sy smpai rasa malu dgn dktor tu dan cover malu dgn ikut bergelak tawa dgn doktor tu.. aduhh hahahπŸ€¦β€β™€οΈπŸ˜… jadinya sbb tulah degil sgt x nak cek.. jadi lebih kurang sy menunggu lah lagi hari2 akan dtg dgn fikiran yg "period tu nk dtg,dtg lh.. sbnrnya sy x kisah dah pun ko nak dtg atau x.. kalau x, ikut ko lah.. takyah lah berlakon mcm lah ko x dtg sbb sy mengandung.." bgtu lah kata hati sy dan sy dah lupa mcmna sy rasa semua simptom tanda mengandung tu.. Allah! πŸ€¦β€β™€οΈ sbb sy ingtkan gangguan hormon.. tahu2.. herm.. last2,, masa dah makan 3 hari lepas hari yg sepatutnya sy habis period,, husband suruh cek.. dia pula yg risau.. tapi syy tak nak and cakap sy x ngandung lah.. mana mungkin lah sy ngandung, mmg sy ni susah nk ngandung sbb tgk lah, sblm ni asal cek asyik2 negatif.. hahh mcm tu lah pemikiran sy yg muktamad! Agaknya mmg muktamad pun sbb betul2 sy decide dbgn takdir susah mengandung.. (org ckp kalau kw fikir mcm ni, perkara akan kebalikan, tapi kalau fikir mcm tu, perkara akan berlaku yg disebaliknya..fhm2lh ya hahah) jadi, sy pun masih lah berdegil.. tapi laki sy ckp, "tapi... sy tgk perut pun mcm.. hermm" sy pun dlm hati ckp "apa yg mcm,mmg xda apa2 pun kalau perhati perut ni.. xda yg pelik..period sy ja tu pelik" jadi,laki biarkan ja sy dgn pemahaman sy tu.. Esoknya malam2 tu ada gaduh2 sikitlah sy ngan suami. And besok dia, dua hari lepas tu sy nak selamatkan keadaan kami berdua.. sbb nk dia fikir yg sy fikirkan hubungan kami berdua, soooo..... sy pun pergi cek air kencing sy pakai upt yg lama dah dibeli oleh laki sy.. Ingatkan cek upt tu taklah harap sgt apa pun tapi sy fikirkan hbgn kami berdua, so test lah.. dgn hati sy yg asyik2 berkata , "mmg xda lah ni.. knapa lah cek.. xda pun jalur dua tu dah tau dah lah sblm cek.." but . Tapi . Akhirnya . Im Pregnant! 😍😍😍😍😍 ehhh.. jap.. masalahnya sy sdg ceritakan pglmn 1st trimester, kenapa asyik betul ni ceritakan sblm ngandung.. aihhhh! πŸ€¦β€β™€οΈπŸ˜‚ okok okok okokkk.. begini, jadi masa 1st pregnancy, sy xda alahan yg mual muntah loya . Sy masa dah tahu, sy just feel perut tu baru betul2 ada n agak timbul sbb muscles2 tu.. tapi perut still tiny ok.. lepas tu rasa x suka makan sesuatu yg dulu merupakan mkanan kegemaran tu lahhh yang sdg sy alami.. then, makan sesuatu makanan tu sgt2 pelahap mcm dah x nak kunyah dah.. then rasa penat tu luar biasa dari yg biasa.. lebih suka baring then x kuat nk bt kerja apa2.. lebih pemalas.. naluri tu sbnrnya dah ada tapi dari kita saja nak tepis atau ambil tahu.. then, rasa 1st trimester semuanya yg new moment bagi korang.. korang jadi lebih kerap menghayati sesuatu.. then ada saja benda pelik jadi mcm kucing suka duduk rapat2 dgn kau.. bab alahan belum tunjuk belang betul2.. tapi perlahan lahan korang merasa perubahan tu berlaku..sampai lah masuk trimester kedua.. trimester kedua adalah moment korang kena terima semua yg berlaku.. trimester kedua adalah trimester terpanjang pernah korang rasa.. jadi korang mungkin akan mula nak rasa muntah, rasa lebih penat, lebih takut2 nak baring mcmana, posisi mana yg bagus, lebih berjaga jaga dan takut buat sembarangan.. mmg bgtu lah kan? Heheh.. sy pun mcm tu.. takut ada yg salah n silap.. paling xdpt blah, korang rehat kjp ja dah tertidur.. hahahah.. korang x rasa pun x sedar langsung, tup2 mcm tu.. aduhhπŸ˜…πŸ€¦β€β™€οΈ mula2 korang rasa takut2 nak turun naik tangga nak bt kerja, tapi lama2 rasa mcm okey ja pun.. siap naik kerusi buang habuk dkt atas siling tu.. kann? Hahah.. soal makan kdg berkira, alahan bertambah sedikit demi sedikit.. lepas tu ada saja kdg x kena dgn suami korang atau sesiapa.. mula2 tu korang mmg x sabar rasa gerakan baby.. tapi lama kelamaan, biarlah tu.. hahah.. last2, eh ada sesuatu kot dlm perut ni.. dia bergerak lah! Aduhh bestnya moment tu 😍😍😍😍😍😍 terus tu mula lah nak bagi baby dngr ni dngr tu.. surah2 atau lagu2 piano bagai.. kdg tu korang nynyi2 lah juga kan.. xpa lah sedap ke x sedap, janji baby dngr suara mama dia.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜πŸ˜ then, bila dah btul2 rasa gerakan dia yg kerap mencuit mama dia ni, kita pun start kira gerakan baby . Mcm sy start umur dia 7 bulan. Budak nii kdg x bgtau bila dia nak gerak n bila mama dia tidur, masa tu lah dia suka gerak2.. bila kita sibuk, baru nk gerak . Bila rasa perlu kira, tak berapa terasa gerakan tu.. adoiiii.. sampai nurse ingat sy x ikhlas bt kerja kira gerakan baby sy ni.. πŸ˜” nurse ckp dia tahu orang yg x ikhlas buat semua tu.. gara2 sy tanda last gerak pun jm 8 mlm. Almost tepat jm 8 and 7 lebih mlm.. hahah.. yg sbnrnya sy belum pandai kira masa tu . Tulah jadi mcm tu.. disebabkan bebelan dan sangkaan nurse tu, sy pun minta nasihat kazen suami yg pernah mngndung tu, jadi sy perlahan-lahan dapat kira gerakan baby dgn baik. Sy bykkan bertanya dan akhirnya kiraan sy jadi lebih baik dan takda salah2 dah.. dorang ckp, asal gerak sikit, kira.. walaupun rasa tu dia x tendang,tapi kira gerakan lah tu.. hehehe.. Sepanjang baby 7 bulan tu, sy cuma fikirkan kira kicks dia jer tu then apa patut sy makan utk kekalkan juga naikkan hb darah sy. Sbb sblm tu masa 1 trimester, hb darah sy sngt2 buruk. Masa mula2 buat buku pink, sy masi 12hb. Tapi lama kelamaan pergi 9hb n susah naik. Paling naik pun 10 lebih hb atau 11.. jadi sy makan sup ayam, bidal, sayur bayam, buah naga pun ada.. yg lain mcm pisang, yg biasa2 saja.. susah naik. Akhirnya sy kena tambah air zat besi warna dia hitam dan sy kena baring atas katil d klinik tu slama 1 jam lebih. Nurse ckp mgkin 2 jam, tapi cepat pula.. syukur, tiada pening,tiada sakit kepala,muntah2 tiada,kebas2 tiada,kulit jadi gatal pun tiada.. alhamdulillah sy ngam dngn cecair hitam tu . Dia masuk melalui jarum d tgn sy tu ja . Alhamdulillah.. selama dua hari tu sy jalani tambah cecair tu dlm bdn, hasilnya sy yg dulu kerap mengantuk jadi cergas,x kuat ngantuk.. sy x rasa penat mcm selalu.. sy jadi aktif dari biasa.. baby dlm perut pun sihat walafiat saja.. syukurrr.. jadi darah hb pun sentiasa 10 lebih atau 11 lebih hb.. paling tinggi pernah dpt wlpun x makan zincofer, 13 hb πŸ‘πŸ‘ terbaik! Masa scan time dia masi kecil tu, dia tendang2 sampai lurus badan tu.. aktif betul.. bila scan untuk pertama kali dia dah besar dlm perut tu, iaitu 7 bulan tu juga.. kami nampak muka dia menghadap betul2 depan scan tu, hahaha.. mirip betul dgn suami sy.. πŸ˜‚ dagu pun cantik, tajam jer.. doctor cek jantina pula sblm tu mmpi dpt tahu my baby is girl konon.. sblm tu asyik sangka baby boy.. siap panggil dgn nama manly gitu. Tahu2,, baby girl pula doctor ckp! πŸ˜‚ tapi sy masa tu masih anggap, mungkin bukan juga.. jadi masih menunggu keputusan yg benar.. sy pun start ubah sangkaan sy dari ingtkan baby boy kepada baby girl. 😊 panggilan pun dari llki kpd pmpuan.. hahaha.. πŸ€¦β€β™€οΈπŸ˜‚ akhirnya masuk 8 bulan lebih, bermula lah sakit situ sakit sini, dah mula biasa dgn hidup sbgai pregnant woman.. berjalan dgn penuh beban tapi ianya manis skali utk diingat sbb kita asyik dngn baby kita ja.. jadi jalan pun mcm penguin..perubahan bdn pun ada berubah2 dah sikit.. breast pun ada ja pregnant women yg start kluar air susu ada pula yg just sedikit cecair mcm peluh sikit, iaitu colostrum kita.. ada yg belum lagi.. mcm sy tu, belum lagi.. tapi pernah sy cuba2 keluarkan sdgkan sy ada juga baca kalau boleh jgn kalau tgh pregnant nnti takut mendorong rahim utk mengecut.. mmg btul masa sy cuba2, sy rasa rahim sy agak denyut2 sikit, agak sakit tapi x sngt.. jadi sy berenti bila dah mula takut.. then, ada juga lah sy dpt nmpk sedikit cecair tu keluar dari breast. Still, sy rasa sakit. Tapi sy tahan sbb sy cuba terima rasa tu, mungkin mcm lebih kurang sakit pertama kali menyusu agaknya.. (tapi mmg pun kanπŸ˜…) mana2 yg sy nak sngt lalui time pregnant tu sy asyik terbawa bawa dgn mmpi.. mcm mmpi menyusu lah, mmpi beranak lah, mmpi dukung baby lah, mmpi jaga baby pun ada, mmpi perut dah kecil pun ada,mmpi my parents nk dukung our baby pun ada.. mcm2.. smpai mmpi x baik pun ada.. but akhirnya semua itu hanyalah mmpi.. huhu.. Segala perit penat masa mengandung cuma kita yg merasa dan miliki pengalaman tu.. paling sy xdpt lupa masa sy tgh tunggu brapa minggu utk beranak, sy pergi menyidai kain tapi dgn perut yg besar hampir 9 bulan tu lah, sy enjoy btul moment tu.. hehe.. Sampai lah sy beranak.. sy xdpt lupakan peristiwa semua tu.. alhamdulillah..

Read more
Write a reply
Write a reply

istri mana lah yg x pernah lalui ... dan..

https://my.theasianparent.com/cerita-suami-isteri Biasanya perempuan akan sangka diam tanda senyap dan boleh jadi ia bermksud tak mahu berbincang, tak mahu mendengar.. Tapi silap kalau istri asyik mengeluh dan mendesak.. bagi suami masa berfikir dan menenangkan fikiran, itu yg terbaik.. Tak dapat tunggu, kita yg kena bersabar.. fikir2 lah apa soalan yg boleh pancing suami utk bercakap n bagi respon.. perlu kesabaran.. dan teruskan kekalkan keharmonian dalam rumah tangga.. heheh.. ???β™₯️

Read more
VIP Member
Write a reply