Syara, Malaysia

mommy newbie of 1 baby girl

About Syara

jahitan yg di gunting masa bersalin..
Berapa masa tempoh untuk sembuh pada luka jahitan yg di gunting? Skrg ni rasa sdikit pedih dn bngkak.. overall jahitan mmg cantik sbb doktor jahit.. tapi pedih lak
Saye pun.. Hari ni dh 38 hari.. Masih pedih2 kt tempat luka.. Jahit lak sampai sebelah lubang bontot.. Jahitan panjanh sgt.. Anak vacumm.. Sakit nye bisa je rase.. Dh buat air manjakani.. Sireh ape ba
..more
sy dua2 ank ambil masa 2mggu
Sy dulu luka jahit doc bg ubat kuning tu. Skrg kalo bersalin xde da. Kena jaga kebersihan n pemakanan paling cpt pon 2mgg br sembuh
Sis, rebus manjakani minum lepastu buat skali basuh dkt miss v tu. Kalau da 20hari++ berpantang, darah da kurang sis bertangas pulak ☺️
Mcm sy sis dlu 6bln bru hilng rse pdih tu,tp lain pula dngn kakak ipar sy jrng kmi bsalin 3mnggu mcm tu...die dlm 1 bln prtma dh ok sis,itu pengalaman sy lh stiap org tu lain2 kot
baby kalau ada kuning....
Baby kalau ada kuning, berapa kali kena buat dia buang air kecil dn besar? Normal kah baby yg ada kuning buang air kcil dn besar cuma 2 3 kali sehari??
Pastikan baby menyusu badan lbh dr 10 kali sehari dan kerap buang air besar
X ckup tu .. sya dlu dlam sejam boleh smpai 4-5 helai lampin kna tukar sbab kencing n berak dia ..
Baby baru lahir berak normal 8 kali ke atas. Setiap 4jam kena tukar pampers.
Anak saya berak tiap kali dia minum susu berak
Kena kerapkan menyusu dan sapu balm trub pada baby utk melawaskan pembuangan baby.. Lagi kerap lagi bagus utk turunkan kuning baby dgn cepat 😊 https://wa.me/60142659754
thumb image
confirm bukaan 1cm kemarin siang tapi...
Sy tau tiap orang lain2 pengalaman.. mgkin skrg (pagi jm 9.04am) pun masi 1cm sebab sakit contraction mcm main2.. serius! betul ka mau bersalin ni? ☹(sekali sakit btul2,nangis kw syara!hahahaha) pelik
..read
Bergantung juga puan, saya start bukaan 1cm ambil masa 4 hari baru bersalin. Macam2 dah buat, tawaf 1 mall, turun naik tangga. Last2 serah diri kat hospital dari 1cm terus 6 7 cm dalam masa 6 jam. Ken
..more
bukaan baru 1cm dn kontraksi mcm main2..alahai
Alkisahnya,, kemarin semalam tepat jam 4 sy pegi buang air kecil dn mndapati pantyliner ada wrna coklat yg x terang lgsng tapi cukup menarik perhatian sy. Sekali lihat lubang jamban sy pun cuba rasaka
..read
Sama cam sy...tp kluar drah skit je...sakit bila mngeras n kontraksi palsu...masa tu dh 38w n duk tgah c.up kt klinik...nurse suh blik prepare brg n suh g hospital trus sbb tnda2 nk bersalin dh ade..b
..more
Ni mesti dlm ni minggu jg bersalin
kongsi alasan dan pendapat mommies tentang.......
https://my.theasianparent.com/sindrom-kematian-bayi-mengejut Sy ada baca artikel ni, dan sy x dapat cari al
..read
Sis, kalau tido skali dgn baby, ada risiko besar baby akan dihimpit oleh ibu ayah, atau baby lemas dalam selimut tebal milik ibu ayah. Kalau di oversea, UK/US sis dan suami boleh dipenjarakan dan an
..more
ilmu baru la sy dpt!^^ psl sakit2 opk
Tadi tngok2 question n answered mommies smpai tembus ke banyak profile mommies.. haha.. itu rutin sy la.. from notification sndri sampai sendiri pergi mencari user d search then baca2.. mula2 dulu kel
..read
Ttc tu try to conceive(berusaha dptkan zuriat secara normal)
saja share. artikel lucu
https://my.theasianparent.com/lahirkan-bayi "Sweet Catch!" Dah tu doktor tu sambil tengah makan biskut cookie dia dengan sar
..read
VIP Member
😂😂
mimpi beranak,sambut sendiri
Sy mimpi sy terberanak dalam rumah d tandas.. 😱 tapi all is well tau 🤲alhamdulillah dpt mmpi beranak..😍 x tau kenapa tiba2 mimpi beranak.. paling x sangka, sy dapat rasa d hujung2 tu dia mau tekelu
..read
Semoga dipermudahkan sis. Tak lama lg 29hb. Apa2 pun nti update ye😊
VIP Member
Semoga dipermudahkan sis
https://my.theasianparent.com/nama-jepun
VIP Member
Wah, menarik juga nama nama dia
https://my.theasianparent.com/nama-dalam-bahasa-jepun
Sukanya nama ayumi 🥰