Anak hitam

Salam.. saya nak luahkan perasaan la.. saya ni orgnya putih la.. sll org kata gebu mcmtu.. husband mmg agak gelap juga.. so msa lahir anak saya putih.. lps kuning duk bwh lampu jadi gelap.. smpai da 6bulan ni.. smua org yg tgk anak saya akan mengata 'eh kenapa anak kau hitam?' almost everyone.. saya sedih sgtt.... Nak tny ad ke mommy2 yg alami mcm situasi sy? Boleh bg smngat & pencerahan tak.. adakah anak sy mmg akan gelap?

58 Balas

Byk betul luahan tentang warna kulit anak malam ni..puan jgn peduli lah..mulut orang mmg kite susah nak tutup.. setiap kali dgr ckp org, puan senyum & sebut je alhamdulillah yg penting sihat. Tak payah ambik hati sbb nnt diri sendiri yg stress.. anak2 sy pun berbeza warna kulit..abang melepak sampai org ckp dia anak cina..adik pulak gelap..dah lar perempuan 😂 tp kisah ape sy bila org ckp ttg anak2 sy..tp jgn guriskan hati anak2 sy cukup lah. Biarkan je puan mereka2 tu.. kalau yg mengata tu ada anak berbeza warna kulit..puan bandingkan aje supaya dia rasa ape puan rasa kalau nak lawan balik lah. Tp kalau yg mengata tu xde anak atau belum khwin..puan ckp je dah ada anak nnt tau lah atau ckp dkt depa jgn ckp org nnt kena kifarah..😂 tp kalau anak dia putih semua, puan ckp lah ala takpe yg penting sihat sambil senyum atau bgtau kelebihan yg ada pada anak puan mcm gemok ke comel ke dah pandai itu ini ke..sy buat mcm tu je pada yg mulut kepoci ni..supaya sy x stress 😂 tp kalau jenis puan x melawan, just ucap alhamdulillah semua atas izin allah. Allah yg ciptakan semua mahklukNya. Confirm senyap 😆

4y ago

Org yg xde common sense mmg mcm tu..blm kena dkt dia lg kan blh lar ckp mcm2..dah sis jgn stress2 tau..sy slalu terapkan dlm hati & fikiran yg anak aku hitam/gelap tp cantik..manis..berlesung pipit dagu berlekuk..aku pun x cantik mcm ni..dah besar mesti lawa ni..hari2 sy buat smpai skrg & bile org tegur benda tu dah jadi lali & x sakit hati..

hi sis.... sy mcm ni juga. ...sy kulit putih... suami agak gelap... baby lahir putih...lepas tu kuning tinggi.. tepaksa kena phototeraphy tu. jadi kulit dia sangat gelap, kering, mcm terbakar...ada la satu macik ni yg ckp.."dalam gambar nampak putih, tp bla tgk depan2 tak juga"...sabor jer la sy waktu tu... tapi diam ja... tak nak fikir macam2 waktu pantang. ...agak lama juga utk kembali pulih sis... mungkin ambil masa sampai baby 3 bulan... then slowly kulit cerah....tapi yg pelik... cerah tak sekata... muka tangan leher badan putih... tp kaki dia gelap.... but sy tak ambil peduli sgt sis... sy just anggap tu perubahan kulit baby... hitam, putih... sy dah tak kisah... janji baby sihat.. membesar tak ada masalah... org nak ckp apa pun psl anak kita, kita jgn ambil pedulj... tak kurang pun kasih kita pada anak dgn mulut org kan... stay positif sis... insyaAllah... lama2 akan berubah la warna kulit baby... dah byk anak buah saya mcm tu.... waktu baby gelap... dah masuk 1,2 tahun dah cerah... sabar yer sis...

tak faham la mentality org kita ni.. nak anak putih sedia ka.. 🤦🏻 tk kesah pun dia gelap ka putih ka aslkn sihat tubuh bdan pun alhamdulillah.. jgn mmbandingkan warna kulit tu.. Anak sy masa baby ikut muka ayah dia dgn warna kulit gelap sdikit..sy mmg kuliy cerah..sy rsa down sbb mak gn opah asyik ckp gelap ni, bila nk cerah..besaq nanti cerah kot.. smpai sy btul2 down😔sy rsa anak sy mcm tk comel sbb gelap😢sy jeles tgok anak org lain putih comel.. Lepastu sy tgok muka anak selalu, makin comel dimata sy.. muka pun nak tukar ke sy dah.. kulit tk cerah tkpe 😄 makin hari anak sy la jd pghibur hati❤️ Saya fhm situasi sis.. sabar ye.. tgok je muka anak, lama2 tk pduli apa org kata.. Sy jnis tk boleh pendam sis , kalau org bckp sy mmg akan lawan balik..sy tk suka jd lembik org boleh ckp mcm2 😊 jd mak2 kena hati sadoo.. hihi💪🏻

4y ago

thank youu sis sy pon skrg buat mcmtu tgk anak lama2... mmg comel dahh 😂😂 tp btul la org yg penah kene je fhm prsaan dia mcm mana kan.. org yg komen kecam seolah2 sy xbersyukur ni mgkin xkene kt dia

kenapa dgn kulit gelap? husband awk kulit gelap pun awk pilih dia jgak. so terima la gelap ke cerah, nak ikut mulut org smpai kiamat la awk tak bahagia.. mulut masyarakat melayu ni memang kurang diajar, ngutuk org tak ingat Tuhan. dr kecik sampai tua ganyok asyik kutuk org kulit gelap mcm hina sgt, mcm ahli neraka dibuatnya. org yg tak faham makna cantik ni, memang akan anggap putih tu cantik. ye lah dah ponder2 produk ajaib pun asyik racun pemikiran org melayu yg gelap tu buruk, putih tu cantik. sampai ke sudah itula yg ada dlm pemikiran kita. maap la bkn nak kecam ke apa, cuma geram bila kecik2 dah jadi mangsa body shaming.patut malu dgn Allah, dia dah cipta zuriat utk kita tapi kita pulak boleh terpengaruh dgn org sekeliling.kecik2 dah diukir dlm kepala yg hitam tu buruk,putih tu cantik. 🤦🤦🤦🤦🤦🤦 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

jangan peduli kan kata2 orang lain kulit bukan ukuran dalam mendapat kehidupan yang lebih baik tapi akhlak,maaf kerana anak sy hitam manis suami sy campuran India canada,dulu sy rasa sedih,bila diperkecilkan orang....tapi sekarang i Don't give a F**k lantaklah orang nak kata apa (sorry bahasa kasar) ..anak sy anak sy ,bukan standard nak putih melepak seperti saya untuk beras tu turun sendiri dalam baldi yang ada kat rumah ,dengan erti kata lain kita sendiri cari makan.sis jangan peduli dan terasa hati dengan kata2 manusia yg hanya mementingkan kecantikan yg tak kekal#.. bila orang dok mengata anak sy gelap (saya dengan tegas membela anak sy ,anak sy handsome kulit dengan warna kulit indah,anda patut bersyukur dengan diri anda dan keturunan anda) ..

4y ago

sama2 sis..Jalan Yg Allah berikan itu indah, Allah mengetahui segala sesuatu,Dan begitu juga kehadiran anak kita,Mereka hadir untuk menghibur,mereka dijadikan sedemikian kerana Itulah yg terbaik ,Dia maju kita belajar menerima,bersyukur dan menghargai.Bila kita mampu melakukkannya dengan positif,segala sesuatu yg positif dan baik akan terbit.

mnjawap soalan puan adakah ank puan mmg akan gelap? klu ank puan akn gelap puan xbole terima ke? berlapang hatikah puan? org ckp apa xpnting puan. kta ibu ni tkt denga knn klua kiri sdh. yg pnting puan tu sbg ibu. suami puan pun agk gelap kan.. so xmustahil la kulit dia kekal gelap. genetik kn..nk ikot kaler ayah dia. jd lapang dada sje. ank kan..trima dia seadanya.. btw...baby ni wrna kulit dia akn brubah..bkn baby je..walhal mmbsr pun nti brubah. bkn sbb kne kuning pun ia brlku jg. org kta lbeh suka dipuji putih..dikata putih..sronok sguh la.. tp bla org kta gelap dah rse sang hati. kta kan melayu...klu putih cmne pon kulit melayu..klu gelap cmne pun kulit melayu jg..kejadian dr Allah.

sye ni org panggil kuning langsat ...tak laa putih ..nikah dngan anak org mamak kulit hitam manis ...anak putih mcm cina ...bukan nk puji ..dia mcm ni ...klau putih pon nanti dah pandai pijak tanah hilang dah putih tu lagi2 klau anak lelaki ...sis abaikan jee org nk cakap apa ...biarlaaa itu ank kita ..bukan dia bagi kita makan .. sama jee anak sye selalu org banding2kan gan ayah dia ..kadang tu dengar org mengata laki kita pon dah sakit hati ..rasa mcm nk cili2kan aja mulut dorang ...tapi kita terpaksa telan ..ini semua kuasa Allah ..klau dia mengata maknanye dia mempertikaikan kuasa Allah ...jadi sis klau org kata "eee kenapa anak kau hitam" ..sis jawab lee "ini kerja tuhan"... pasti tak dipertikaikan lagi 😊

Sy dlu pernah mcm ni jugak rasa stress bile org asyik ckap anak sy hitam.. Sbnyer bukannya sy kesah pon kulit anak warna apa janji dia sihat sempurna cukup da tp yg jadikan sy stress ni sbb org2 yg xhabis2 dok mengata anak kite.. Mase anak first sy lahir keluar2 mmg putih mcm cina sekali lama2 jadi gelap. Gelap betul 😂 sy xkesah pon dah anak kite mestila kite syg xkesah la dia mcm mana kan yg jadi geram tu bile ade org yg xreti nak jaga hati kite lagi2 kite dlm pantang..tp lama2 kulit anak sy jadi putih melepak ha terdiam semua yg mengata dlu.. Tp kalau pon kulit anak sis masih mcm tu xpela kite terima je la asalkan dia sihat sempurna ckup da..

4y ago

tu la mslhnya kita ni terima je anak kita.. yg jd geram mulut orgg tuu

biar la sis..hitam ke kelabu ke..anak kita jugak. asal sihat walafiat sempurna bijak bestari. org afrika, yg bangsa2 memang kulit gelap takkan nak termenung anak gelap sbb mmg dh genetic. ddk bwh lampu sbb kuning bukan faktor baby jd gelap. baby lahir2 putih tu sebab melanin (yg menyebabkan warna kulit) tak matang lagi, then kdg2 3 bulan ambil masa nak jadi warna kulit tetap. so xyah la nk sedih sbb warna kulit je. sebab gelap bukan kecacatan. imagine perasaan org yg lahir baby x sempurna macam mana bila kita dok mengeluh psl warna kulit #justsaying

Kwn sy ada pengalaman mcm sis.. Bby dia kuning tinggi n dduk bwh lmpu lama sgt smpai gelap.. Ramai kata ikut suami sbb suami dia gelap, dia cerah. Tp bila bby dh besar sikit dh makin putih bru ramai yg puji.. Allahu, warna kulit tu klau boleh letak tepi la, mmg ujian bila org luar dok tanya2 mcm tu sbb boleh kata sensitif lah jgk kn.. Tp apapun, rezeki anak tu yg plg berharga. Bkn sng nk dpt Zuriat. Cuba cekalkan hati, bg dia sepenuh kasih syg InsyaAllah kita mampu terima dia seadanya.. Fokus je pd tggjwb kita nk besar kn anak ya, sbb tu lg penting, tu yg akn disoal di akhirat kelak. Be strong sis 💪

4y ago

terima kasihh byk2 sis bg smngat kat saya....🥰🥰