Anak hitam

Salam.. saya nak luahkan perasaan la.. saya ni orgnya putih la.. sll org kata gebu mcmtu.. husband mmg agak gelap juga.. so msa lahir anak saya putih.. lps kuning duk bwh lampu jadi gelap.. smpai da 6bulan ni.. smua org yg tgk anak saya akan mengata 'eh kenapa anak kau hitam?' almost everyone.. saya sedih sgtt.... Nak tny ad ke mommy2 yg alami mcm situasi sy? Boleh bg smngat & pencerahan tak.. adakah anak sy mmg akan gelap?

58 Balas

saya pun gelap dari adik beradik yg lain and selalu kena shaming dgn mak sendiri dan mak2 sedara jadi kesannya saya rasa sampai la sekarang. sampai hbis sekolah menengah saya start ambik supplement bukan2 sbb nak putihkan kulit 😥 skrg tgh pregnant anak perempuan juga tipulah kalau kata tak risau anak saya pun gelap mcm saya nanti . saya tak nak dia lalui apa yg saya dh rasa sbb mmg stress sgt asyik kena kutuk dgn family sendiri😭 lahai tah dgn baby pun diorang berani shaming nanti mmg saya akan mengamuk terus . kenapa manusia tak reti jaga hati org mcm diorang perfect sgt😭😭😭

don't worry. ikut pengalaman sy, anak yg pernah duduk bwh lampu mmg awal2nya kulit tu nampak gelap sikit. Nanti dah besar, kulit tu beransur cerah. Ada dua anak sy yang pernah duduk bwh lampu biru tu. Saya pun waktu kecil kulit gelap juga (ibu sy yg ckp). tapi bila dah anak dara, kulit jadi putih (kuning langsat). tak pakai produk pemutih pun. tapi, putih atau gelap x kisah la sbnarnya. yang penting kulit kita sihat, ttap nampak menawan. tak tahula kenapa org asia suka sangat kulit putih melepak ni. bagi saya asal kulit sihat, ttap menarik pada pandangan saya.

Kenapa ye kalau anak kulit gelap? Just nak tahu je.. kita tak boleh nk educate org lain tp kita boleh educate diri kita.. Gelap tak bererti tak cantik sis.. dh besar nanti berubahlah tu kulitnya.. budak2 kadang nk besar ada yg mkin putih.. anak sy duduk bawah lampu jugak mmg nmpak gelap sebulan dua.. lpas tu berubah color kulit nya.. Tp ibu jgn lag risaukan benda remeh mcm ni.. mulut org selagi hidup mmg mcm tu lah sis.. cakap je gelap gelap pun manis..

Mohon cili mulut org yg suka beza kn psl warna kulit anak dn bapak. 😑 sya thu susah nk ignore bila org ckp mcm tu wlpn kite cuba ignore. Ye la sape tk sakit hati kn 😤 jadi ntk melega kn hati yg sakit ni kite pun kene meluah kn perasaan. Tk pe sis nk meluah kn perasaan sis. Moga sis terus bangkit ya. Apa pun, kesihatan anak itu adalah rezeki dn nikmat yg tk dpt di gmbr kn sbrnya nya. Berbnding warna kulit 😬

4y ago

tu laa kdg2 nak luah je.. tp ad plak yg nak kecam ckp kita xterima anak la.. pmpuan perlu support pmpuan kan.. thanks sis ng smnagt kt saya

Lek sudah.. Ank sy pun lahir2 gelab jugak... Aleh2 lama2 ansur cerah.... Makin lama makin cerah. Ad je siap panggil anak sy budak itam walau nk gurau. Trasa mmg ada... Tp mls nk amik pusing. Wat bodo je sis.... Y kita harap kn bukan warnaya. Tp kesihatan ank. Ank sihat alhamdulillah. The most important... Harapan kita ank2 nnti besar jd ank y soleh solehah. Aaaagiituuu. Leklek je sis.

pekak kan telinga awk sis.. jgn dihina dan bezakan warna kulit ank kita dgn ank org lain.. itu tak menentukn ank kita ni tak sihat takde masa dpn.. ank saya lahir kulit gelap muka pon mcm boy tp bila dah besar sekarang alhamdulillah dia laa paling aktif cntik dan bijak .. yg penting redha dan ignore negative people and vibes ye 😁☺️

4y ago

thank youu sis bg smngat kt saya..

Tak nak anak anak kulit gelap, kawin dengan suami kulit putihlaa. Tak de orang nak kutuknya . Hatipun tak stress. ape ape pun terimalah keadaan dgn ikhlas. Mulut orang tak boleh tutup selalu melihat yg cantik aje. Dah besa nanti jangan byk aktiviti luar.. Bg minum susu kambing membantu mencerahkan kulit extra gebus lembut lg

Hitam lah hitam, si tampok manggis Sungguhpun hitam, ku pandang manis Ingat lagu ni slalu sis. Kata2 dan doa ibu tu yg menjadi nnt sis. Abaikan apa org ckp. Kalau sis ckp anak sis cantik/hensem hari2..nnt dh besar, dia akan cantik/hensem..doa ibu tu makbul..jgn risau psl doa org.. 😘😘😘

saya pulak mak saya kata saya gelap since lahir sampai la ke sekolah rendah umur 7-8 tahun mcm tu then tiba2 kulit sikit2 jdi makin cerah padahal tak makan apa pun and mak ayah saya mmg putih 😅 ikut org lah rasanya kdg2 time baby gelap nnti dah besar sikit msuk 2-3 tahun baru cerah pun ade.

Kalau lahir putih , inshaAllah nnti dia akn putih balik Biasalah anak kuning memang kena berjemur Nnti anak dh besar cerah la dia , duduk dlm rumah Makcik saya lahirkan anak gelap , memang nmpk gelap sbb ikut keturunan pkcik saya tapi makin besar 2tahun 3tahun makin cerah kulit dia