Sedih anak di "skin shamming"

Sedih bila baby sy yg berumur 5 bulan d cakap hitam oleh keluarga suami..Saya dan suami berkulit sawo matang(tak terlalu hitam,tak terlalu putih) senang citer kulit ori melayu.. Tapi dulu2 masa kecik sy kulit gelap ,selalu d bahan hitam..masa meningkat remaja kulit sy makin cerah sbb dah pandai jaga kulit. Bila dah ada anak ni sy tak nak anak sy terima nasib yg sama sering d ejek berkulit gelap..masa pregnant sy hari2 minum air kelapa sbb org cakap buat kulit baby putih bersih.. Masa baby lahir kulit dia memang putih bersih ..tapi start 4,5 bulan ni kulit berubah menjadi gelap sikit.. Keluarga belah suami semua tegur kulit baby sy gelap ikut mak dia..sedih sy rasa..#firstmom #ingintahu #seriusnanya

1 Balas

sis, sy pun prnh kena mcm tu sbb ank sulung sy putih sgt². Org panggil dia snow white, adik dia pula gelap tapi sy ignore apa yg org nk ckap,atau apa2 yg org nk bezakan ank2 sy. Asalkan ank sy sihat. Mmg kita rasa sakit hti bila org ckap bukan2 psal ank kita. Tapi, abaikan sja. Sbb mulut org kita tak dpt ttup, mulut tempayan boleh lah 😂

12mo ago

Betul..susah nk tutup mulut org..tak tahu la org kita ni suka nilai org dari warna kulit anggap yg putih tu cantik,yg gelap itu hodoh..Sy ok je anak sy tak seputih mcm baby lain..tp ank sy comel dan sihat..Tapi betul2 sedih dgn keluarga MIL sy...asal ada kekurangan baby sy semua ckp dtg dari sy..yg baik2 semua dri genetik suami.Betul2 sedih sbb baby sy baru 5 bulan dah d banding2kan mcm ni..:((