My baby jaundice.

Now my baby 20 days , jaundice 217 , im so stressss. Stress kene ulang alik klinik , nak tgk baby kene amik darah ??? anyone ada experience baby jaundice ? What shud i do ???

82 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Mummy darah jenis ape ye ? Mcm sy darah O+, so ramai yg ckp mmg menyebabkan kuning baby lambat turun termasuk doktor.. Dan sy bnyak gune mcm2 petua.. kebanyakkan nye xbpe nak jadi.. tapi sbb kite ikhtiar kan...๐Ÿ˜ Baby say hari ke 23 bacaan 232 .. masih tinggi ๐Ÿ˜ช.. tp last saya ikhtiar sy cuba makan anggur hitam dan niat dlm hati.. alhamdulillah bcaan turun 190.. Tp susu ibu pon kene kerap jugak jgn sambil lewa .. Tapi.. igt tau mummy yg makan anggur bukan baby.. and kalau boleh jgn sesekali bg baby telan ape2 lagi sbb hati baby belum cukup kuat lg utk proses ape2 makanan kecuali susu ibu.. ๐Ÿ˜˜ Owh ye , kalau boleh mummy tolong stop makan jamu2 , halia , lada hitam , kunyit2 & jauh kan baby dr bnde2 yg bwarna kuning mcm pakaian ke bende ke .. xkesah lh janji yg kuning.. ,๐Ÿ˜‰

Baca lagi
Post reply image

Hi. Kedua-dua ank sy juga ada jaundice lps lahir, hampir sebulan baru ok. Saya ada ikut petua mandikan bayi tapi tak turun. Minum susu kambing juga tak turun. Ada seorang doktor yang merawat bayi saya suruh jemur bayi awal-awal pagi semasa matahari baru terbit, ada buat juga turun sedikit. Akhirnya saya tak buat apa-apa, hanya susukan bayi kenyang-kenyang, lebih banyak baby kencing dan buang air besar lagi baik. Sampai satu tahap sy juga penat ulang alik ke klinik awal pagi, ramai org lagi, saya pergi waktu petang. Tapi bacaan tak bnyk beza turunnya waktu petang, so lebih baik cek waktu pagi walaupun ramai org. Puan bersabar saja, yg penting anak puan akan sihat. Kesian tgk baby nangis kn ambil darah, tabahkan hati, fikir utk kebaikan baby puan

Baca lagi

Saya anak discharge jaundice pada hari dia cucuk tuk 2 bulan pada bacaan 125. Sbb dh diagnose prolonged jaundice. Anak sya 1st admit 330 smpai laa nk cucuk 1 bulan. Bacaan nyawa2 ikan utk lepas cucuk, 196.8. Saya cuba mcm2 cara tp plg berkesan pada saya ialah byk minum/minum sunkist n bagi susu ibu byk. Tmbh skit susu formula kalo ada kes berat bdn turun (jadi kat sya). Bagi lebih dr biasa. Pastikan anak berak byk dan kerap (bukan jenis terkincit) lebih dr 5x shari. Sunkist tu masam buat baby nk berak cpt. Leh cuba petua lain tp nasihat sy jgn amalkan terlalu lama sbb organ baby x kuat. Kalo pas buat petua tu then result x trun. Jgn teruskan. Jaga makan. Jgn makan bnd2 y panas.

Baca lagi
4y ago

Berak skit2 mcm dia kentut/bersin/batuk terkuar berak. Anak saya kdg2 cmtu. Tu x kira berak tuk kuar kuning. Mesti berak betul2. Ada biji2 kuning y byk. Cair tp x berlendir byk. Lendir byk ada mksd lain. Kdg2 sbb kahak atau hingus. Slalu terjadi pada bayi y selsema n batuk kerap

Hi sis. Baby sy pun dulu kena jaundice smpi 318. Now she is 3 months. Sy bg dia fully breastfeed,tp baby kalau kena jaundice, dia suka tdur. Dia ada menyusu tapi kita tak tau cukup ke tak. So what i do, i pump n bg dia susu botol. Stiap 1 jam setengah to 2 hours sy akan bgunkan dia bg susu.sy estimate kena minum 60ml consider enough for her. Hari2 mandi air kelapa. Serius sgt membantu. My advice, bg minuman atau mknan lain boleh effect usus baby, coz usus baby still young n hnya dpat trima susu sja. Jaundice is normal, tapi penyakit usus lgi bhya. This is what my doc said.๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜ŠDont worry sis. Kalau takda susu badan baru go for susu formula.

Baca lagi

Hari ni dah hari ke 49. Tadi baru balik dari hospital lagi sebab prolonged jaundice . Still tak de result untuk darah dan air kencing sebab kan hospital selayang system down . Tapi alhamdulillah kulit baby nampak dah fully bersih dari kuning , last masa hari ke 14 check tu pun bacaan dia 215 . Ibu kena relax , bertenang , tak mau stress , enjoy je susu kan baby tengok baby membesar. Semoga ujian ni buat ibu kuat , baby kuat . Tak pe lah awal ni bersusah sikit ulang alik hospital untuk baby . Saya pun husband sampai dah habis annual leave sebab ulang alik hospital sebab anak kuning .

Baca lagi
4y ago

Kuatkan diri untuk anak . Bila masuk hospital kanak kanak tu perhati , ada banyak lagi parents yang anak dia ada masalah lagi berat dari kita . Insyaallah Allah mudahkan kita , sihatkan baby .

yes betul setuju dgn komen2 lain mummy kene bersabar , baby kene feed susu every 2 hours , bagi dia berak dia kecing , pakai susu formula pon boleh , mcm sy 2 2 sy bagi breastfeed bagi n formul pon bagi , kene bertabah tgk anak kene amek darah , my baby pon kene prolonged jaudice 15 hari je after that alhamdulliah , some more sy mandikan dgn air herba cina , bgi rasa air anggut hitam , every 2 hours kejotkan dia borak2 dgn baby sbb sifat baby yg kene jaudice ni mmg kuat tidur ๐Ÿ˜Šbe strong mumy

Baca lagi

yg penting kena keep feeding the baby every 2 hours. baby kena kerap berak and kencing utk kurangkan jaundice. kalau fully breastfeed, posibility baby mmg jarang berak. what i did was bagi susu formula. lepas tu dia kerap berak and jaundice pun turun. mmg kat kk/gov hosp akan berhabisan advise to keep breastfeed je. tp bila i refer my GP doctor, dia kata its okay. i bagi susu formula siang and breastfeed at night. alhamdulillah..dlm seminggu jaundice dia turun.

Baca lagi

My baby 25 days jaundis dh takda lgi.. Sya pun stress juga dlu. Pospartum depression dikatakan. Maklumlah bru bergelar ibu. Sy berikan setitis air anggur hijau sbb mak mertua kata anggur hijau dapat turunkan jaundis baby. Pergi check, ambil drah, kuning dh trun. Now my son already 9 months old. Yg pnting, jangan stress dan berikan baby susu yg sckupnya. To all new moms out there, remember that you can handle this. ๐Ÿ˜Š

Baca lagi

kene kerap bgi susu..kalau tido kjut kn baby bgun..sy cube mndi dgn air daun kucai..tpi trun xbyak..doktr nak ambik darah baby..suami xbgi..sbb nak cube trun kn ag bacaan tpi kne tnda tgan surat..sy cube letak kan alovera daun lidah buaya tu..letak kt tisu kmudian tepek kt dahi baby..susu kambing segar sy mnum..xbrani bgi kt baby..pas tu mndi kn dgn air daun pokok dukung anak..alhamdulillah trun trus..dh xyah g klinik ag..

Baca lagi

Hi sis , klu ank ada kuning bnyk bgi mandi air kelapa atau pun mandi dgn daun belimbing buluh dn mak pun kena bnyk mkn oren sunkist dn anggur hitam ank pun blh mkn anggur hitam klu kuning tpi cuma air anggur saja cuma 1 sudu dn mk kena kerap bgi susu ank ... ini pengalaman sy dgn ank sy, sy bgi semua bnda dkt atas ni alhmdulillah prgi klinik kuning dh kurang ... Semoga bermanfaat utk mk dn ank ....๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

Baca lagi