My baby jaundice.

Now my baby 20 days , jaundice 217 , im so stressss. Stress kene ulang alik klinik , nak tgk baby kene amik darah ??? anyone ada experience baby jaundice ? What shud i do ???

82 Balas

Bby sy pun kuning tinggi semua 2++ ke atas last sy cek dpt la 105 hari ke 18 darah sy B+ bby pun B+ doc bg masa nk tgk klu x turun jgk buat prolog tp mmg xturun jgk kuning so kena buat prolog doc ckp klu x turun jgk kuning perlu buat pemindahan darah antara bapa atau anak2 yg lain pd bby.Semua petua sy dh try last turun sy bg mndi dgn agar2.Tu pun lps sy dh buat prolog.Alhamdulillah skang bby xde apa2 ok je.

Baby Saya baru lepas fasa pro long jaundice sebulan lamanyer....nanti nak cucuk sebulan buat bacaan kuning balik..hope semua ok... Bnyk gak Saya buat untuk turunkan kuning baby....ape sahaja org suggest Saya ikut...termasuk Mandi ngn sirap...nila...air herba...daun kucai...kalau mkn pulak kurma... anggur hitam...sengkuang cina... Tapi bila tanyer Mana yg turun kuning ank..tu Saya xleh jawab... semua Saya buat....

Baby saya dlu masa lahir jaundice only 2 days. Susu badan i xbanyak. Apa yg saya buat 1- ibunya minum susu kambing then breastfeed baby.. Try juga bagi susu badan wlpn tak banyak 2- topup guna susu formula utk bg baby minum banyak 3- selalu sapu lendir aloevera kat kepala sampai ke dahi bayi 5-6 kali sehari.. Hari first baby saya jaundice 9.6.. Esoknya 8.6 ..lusa baby saya punya jaundice turun 6.9..

Baby sy pn prnah prolonged jaundice.. Mmg stress.dgn perut sakit czer ulang alik klinik.bacaan tertinggi 300+ .tk prnah bawah 200..kena tahan wad shari dduk bwh lampu.. Then kna ambil sampel air kencing baby..baby pun tangan biru kiri kanan.. Last options nurse suggest campur ngn susu formula esoknye amik darah terus turun dari 216 ke 128..lepas tu kk kate dh ok just pantau xyah dh g kk amik drah..

Baby saya pon kuning tggi.. Tapi saya ikhtiarkan susukan dia dgn susu badan.. Plus susu formula.. Saya beli susu formula Karihome. Susu kambing untuk infant. And ada juga ikhtiar jemur bayi dekat luar dDi pkul 7-8pagi sahaja.. Ikhtiar jug Mandikan dgn air daun kucai.. Alhamdulillah.. Baby last check turun smpai bacaan 2.6 je.. Kalau baby menyusu banyak. In Syaa Allah boleh turun bacaan jaundice.

5y ago

Alhamdulillah.. 😍

Sis cuba cari daun belimbing buluh,,rebus lepas tu mandikan baby dengan air rebusan tu...InshaAllah boleh turunkan bacaan..Baby sy hari ke-4 kuning dia 198..ptg tu sy mandikan dgn air rebusan tu..esoknya cek turun sikit bacaan...Setiap hari sy mandikan pagi & ptg...Harini hari ke-12,,cek pagi td dh tinggal 71,, Alhamdulillah nurse kata dh x pyh ambik darah dh...

Baby kuning 40++hr..mcm2 try..amik darah kat kaki 2 kali smigu.. Ari ke 21 kena amik darah kat tgn 3btl +sample air kencing 1btl hantar lab..lps tu ada yg bg petua mandikan ngn serbuk teh timbang, n sy try kuning baby turun.. Ada jg bg petua guna lendir lidah buaya utk turunkan bacaan kuning baby, p x sempat try la.. Ms jumpa makcik tu baby dh x kuning.

Jgn stress sgt sis. Keep bf je cara tbaik. Klu prolonged mmg akn amk masa & kesabaran yg tinggi. Bby sy 49 hari baru smp bacaan 5.3 & dah xpayah follow up KK lg. Penat kne ulang alik tp enjoy jela smbl bdoa tiap kali pegi bacaan trun. Doctor advise xpayah mandi dgn teh cina la minum susu kambing la. Boleh cuba tp jgn mgharap sgt. Be strong sis ☺️

Kalau saya, bagi mandi air asam jawa dengan air rendaman daun nona. Dari 204 turun ke 168, nurse terkejut turun mendadak so dia suruh datang lain. Selain tu, saya bagi susu formula. Susu badan baby saya taknak, for those yg bagi susu badan pemakanan kena jaga. Haritu nurse cakap, tak boleh makan bawang putih, lada. Takut panas naik kuning dia.😅

5y ago

Tak campur sis, asing asing. Kalau air asam tu, sis ambik jer asam jawa then campur dengan air biasa tu, bagi baby mandi. Mandi tu jangan awal pagi sangat. Nanti takut sejuk dia selsema pulak. Kalau daun nona tu, you rendam dalam air semalaman, then you bagi mandi baby esok tu. Jangan awal pagi sangat. Heheh. In case, kalau tempat you ada lah daun nona tu 🙈

Kalau berat baby naik okay, maybe takde masalah. Macam anak saya prolonged jaundice (lebih 1 bulan) sebab minum susu badan (breast milk jaundice), doktor dah buat ujian darah dengan air kencing, and baby sihat takde masalah lain. Kalau kena breast milk jaundice boleh teruskan bagi susu badan macam biasa. Cuma lambat surut jela kuning dia.