Tips minum Air Gula

I mommy semua, nak tanya ada tips tak untuk minum air gula? Saya esok first time kena minum air gula 😭

28 Balas

haritu , saya pun first time 😂 saya minta tips dari makcik2 saya yang pernah minum & yang baru bersalin . dorang pesan minum 1 atau 2 teguk je . tapi saya 3 kali teguk baru habis 😂 sebelum minum tu , tarik nafas dalam², hembus dalam² 😂 lepas hembus dalam² tu terus minum nonstop 😂 kalau minum lambat², akan menyebabkan rasa nak muntah 😂 manis dia ya Allah 😌 saya tak tau bila akan minum Kali ke dua sebab next appointment lambat lg . nurse akan sarankan puasa air sekali. tapi saya minum gak air kosong , pagi sebelum pergi tu, takut rasa lagi mual Lepas minum

2y ago

kencing manis terjadi apabila badan kita tidak dapat memproses gula berlebihan. Dalam keadaan normal gula akan dicerna menjadi glukosa. Maka apabila puan-puan minum air gula tu, sebenarnya nak ‘test’ insulin tu boleh berfungsi atau tidak. Jika insulin berfungsi dengan baik, selepas 2 jam minum air gula, paras gula dalam darah masih akan normal, sebaliknya jika insulin bermasalah, paras gula akan naik selepas minum air gula dan anda mungkin mempunyai kencing manis (diabetes) ketika hamil.

Sy 2x minum sis.. 1st time sejuk2 sikit, 2nd time suam2.. haha sy tgk tiktok, tips dia tutup hidung masa minum.. then sy tutup hidung minum 3,4 teguk.. lepas tu ambi nafas guna mulut,, lepas tu sambung minum lg sampai habis.. sy x minum sikit2 sbb lama mau puasa nnt 🤣 lepas siap boleh minum air putih, tp jgn smpai kenyang, minum sikit ja.. just utk hlg kan rasa air gula tu d tekak.. apa pun good luck mama!

saya masa mnum skli nafas je jgn stop2 nnti tu yg buat muntah lgstu mungkin sbb puasa tu yg mcm haus semacam je😆.lepas minum relax tarik nafas hmbus plhan2.sapu la minyak kt hidung,kepala n leher.pstu duduk diam2 jgn bnyk gerak nnti rasa nak muntah..28w Nnti kena mnum kali kdua hrap x sngkut la saya gdm😆..

Kalau minum air gula dekat KK, better minum time panas2. Sebab air gula dekat KK jenis takde perasa n memang likat sungguh. Minum seteguk2 jangan sekali gus. Bila rasa nak muntah, duduk tenang dulu. Jangan rushing nak habiskan. Dah habis, duduk lagi dalam beberapa minit. Baru keluar. Good luck mama!

2y ago

sy ank masuk 4 da...minum 1shot je....klo berhenti..alamat xminum ler da

Pergi awal2 pagi dapat air gula yang masih panas tu, minum sekali teguk jangan angkat cawan dari mulut selagi tak habis telan. Pejam mata je time teguk tu, laju2. Saya pun first time haritu, neves tapi ikut tips ni takde la rasa teruk sgt😅 sediakan minyak angin takut loya tekak

2y ago

Semalam saya buat yang awak cakap ni alhamdulilahhh dipermudahkan 🤍

Saya harini baru first time minum air gula. Boleh telan sampai habis. Lepas tunggu 2 jam ambik darah. Otw balik tu keluar habis segala yang minum tadi. Nasib baik sempat ambik darah dulu. Perit betul. Nak bagi boleh minum sampai habis tiap kali minum teguk 3 kali lepastu berenti.

2y ago

Alhamdulilahhh saya tak ada muntah semalam cuma pening sikit je la

saya baru minum last appointment! risau mula mula, tapi sedap je rupanya. saya memang sweet tooth, so suka benda manis manis hahaha. masa minum tu elok je sedap. nak survive dua jam tu uii seksa juga. hujung hujung tu rasa hhhh nak muntah. tapi saya berjaya lol. good luck awak!

2y ago

Samaa dengan saya nak tunggu dua jam tu Allah je tahu. Air gula saya berperisa so rasa dia okay sikit la 🤍

ikut atas sis brapa kali teguk..jgn brhenti lama masa minum,brhenti utk tarik nafas ja..habis minum terus bngun dri duduk..klau ada mnyk angin letak kat hidung dan leher...msa nk tnggu 2jam tu,better tido..jgn tngok fon..sya 3kali teguk

2y ago

kiranya xboleh balik ke?? lain kk lain cara kot...kk sya cuma xbgi mkn minum dan muntah ja🤣🤣...

ambil appointment palinggggg awal, masa tu insyaAllah dapat panas2.. kalau dapat yang dah sejuk macam kembang sikit tekak nak minum sebab pekat kan.. tarik nafas & positive kan diri tau.. jangan fikir apa2 especially pasal muntah..

2y ago

Alhamdulilahhh saya datang pukul 8 pagi so dapat minum yang panas panas tu.

kalau saya mengelakkan dari muntah, Minum berdiri tarik nafas dan tahan terus minum. Minum jangan slow2 minum one go terus jgn stop stop.. Alhamdulillah 2 kali minum tak muntah okay jerr hehehe.. Selamat mencuba yer sis😍

2y ago

Okayyy thank youu 🤍