Air Gula

Assalamualaikum mommies. Boleh share tips minum air gula tak? Hihihi esok first time minum air gula. Nervous rasa. Pregnant baby first ?

14 Balas

Alhamdulillah. Sy pn first baby.. dpt thu prgnant 24 weeks sbb xde alahan ap2. Cme husband je kne.. skrg dah 28 weeks dah.. gi buat buku pink mmg kne bebel dgn nurse... Hr selesa br ni sy kne minum air gula.. nsib diorg bncuh yg perisa oren.. slalu swasta je ade.. skrg gov pn dah ade.. xde rse nk mnth pon.. sbb ade perisa.. mcm minom air oren time suam je.. lps minom jgn byk bjln atau main fone.. nnt pening.. ddk relaxs lps minom kne puasa 2 jam blik.. lpstu nurse akan pggil utk ambik drh.. yang penting kne puasa start pkol 10 mlm.. esok klu dahaga minom air masak je... Sbb klu puasa xde rse nk mnth.. sbb dahaga.. spare air mineral siap2.. xnk bg mnth..

sy br je minggu lepas minum air gula.25 weeks. sy beli perisa oren kt farmasi.bwk ke kk srh misi bancuh.misi bancuh suam2 .oklah blh telan sampai habis.lps tu sendawa rs mcm mkn ubat je 😅.sy pon jenis yg xsuka benda2 manis tp blh telan air gula sb kita haus puasa smlm kan.sy minum sikit2.jgn paksa kalu xleh telan sekaligus.in shaa Allah blh habiskan.😄

Jangan makan benda manis seminggu/ sehari sebelum kene buat ujian mgtt tu..Saya seminggu sebelum minum air gula dok craving benda manis mcm choc, kek, air teh o, kopi o tapi saya elakkan..hari kejadian..saya minum macam biasa..sbbnya craving bnde manis dan alhamdulillah..takde rasa loya

Waalaikumsalam.. Sya pon hrini kna mnum Air gula,minum je cpt² klw mnum sikit² mmg rsa nk munth xleh telan.. Spare Air kosong..petua yg sya amlkn sminggu lgi nk kna mnum Air gula,sya stop kejp minumn yg manis n amlkn Air barli Tnp gula. Insyaallah x lekt Gula👍

Kalau taknak buat di KK, boleh buat di klinik swasta..diaorg bancuh guna glucos perasa blackcurrent dgn air sejuk..mmg sng je telan..skali nafas.mungkin ada klinik gune perisa lain..so far 2 kali dh minum air gula, xde muntah.

4y ago

Bestnya ada perasa. KK kawasan saya hanya air swam + gula je.

Wa'alaikumussalam.. pengalaman saya 2 kali minum air gula ni, saya akan datang KK lbih awal.. lpas tu memg siap sedia air dalam botol, dan sebelum minum tu sya akan berfikir positif air tu sedap dan bershalawat.

walaikumsalam , sy minum air gula haritu , diorg bancuh kan oren pati yg pekat tu , minum suam panas , alhamdulillah . buleh telan smpai habis . heheh sekali nafas . 😊🤣

4y ago

Ipar suruh gak buat mcm tu nnti.. Risau x blh telan sbb dri dulu x suka manis²

memula nervous lepastu mindset jgn takut sngt, bila takut tu yg termuntah semua kang kena repeat lagi seksa. tp time minum fikir dahaga je sbb puasa dari malam kan haha

Minum air suam dlu sblum g klinik....sy 5 kali ulang minum air gula....y kali ke5, sy minum air suam sblum ke klinik...alahamdulillah x muntah, air pun x trasa manis sgat

4y ago

😱😱 Yakah takut nya sya. Sya nnti nie p mnum air gula skli harp keputsn nya ok. Kalau x mgulang lagi kan...

Ambik nafas dulu, lepas tu minum sekali gus habiskan. Jangan berhenti. Terus telan telan dan telan. Kalau dah berhenti, nak sambung balik mesti mcm dah tak lalu