Tips minum Air Gula

I mommy semua, nak tanya ada tips tak untuk minum air gula? Saya esok first time kena minum air gula 😭

28 Balas

haritu , saya pun first time 😂 saya minta tips dari makcik2 saya yang pernah minum & yang baru bersalin . dorang pesan minum 1 atau 2 teguk je . tapi saya 3 kali teguk baru habis 😂 sebelum minum tu , tarik nafas dalam², hembus dalam² 😂 lepas hembus dalam² tu terus minum nonstop 😂 kalau minum lambat², akan menyebabkan rasa nak muntah 😂 manis dia ya Allah 😌 saya tak tau bila akan minum Kali ke dua sebab next appointment lambat lg . nurse akan sarankan puasa air sekali. tapi saya minum gak air kosong , pagi sebelum pergi tu, takut rasa lagi mual Lepas minum

2y ago

kencing manis terjadi apabila badan kita tidak dapat memproses gula berlebihan. Dalam keadaan normal gula akan dicerna menjadi glukosa. Maka apabila puan-puan minum air gula tu, sebenarnya nak ‘test’ insulin tu boleh berfungsi atau tidak. Jika insulin berfungsi dengan baik, selepas 2 jam minum air gula, paras gula dalam darah masih akan normal, sebaliknya jika insulin bermasalah, paras gula akan naik selepas minum air gula dan anda mungkin mempunyai kencing manis (diabetes) ketika hamil.