Minum Air gula

Mommies ada tips tak nak minum air gula tanpa muntah? Kita nervous, esok kena minum air gulaa di KK. First time 🥹 #firstmom #pleasehelp #bantusharing

19 Balas

Pengalaman Saya masa pregnant anak Sulong. First time minum nurse bancuh gula kt dapur yang tanpa perisa tu. Memang loya gilerr. Padahal minum gelas kecik je tapi xsampai setengah jam muntah. Dah muntah Saya xbagitau nurse or Dr. Alhamdulillah result Saya OK dn xsangkut gdm. Kali kedua minum nurse bancuh yang packet perisa oren tu walaupun Saya stanby nk muntah n rasa loya jgk nk habiskan alhamdulillah berjaya habiskan dan result OK xde gdm.

No worries mommies hehe saya baru minum ahad lepas. Okay je rasa dia. Saya tengok nurse bancuh sendiri. Nurse bancuh air glucose dalam paket. 1 paket/person. jadi rasa dia takdalah macam air gula pasir tu pun 😂 lepastu take your time. Jangan paksa minum laju lajuu. Ikut kelajuan & kemampuan sendiri. All the best !!!

think positif sis..jgn lupa standby air masak.. 1st tu sy risau jgk,siap google apa semuaa sampai naik mabuk🤣..pastu p klinik pg2 sy org 1st minum air gula..eh xda bau..xda la manis macam gula at uma tu santai2 je 4,5 teguk juga la xleh 1shoot..haha pastu td misi kol ckp test ke2 suspek gdm..ko ghaase🤣

Kalau dapat yg sejuk boleh minum sekali teguk je tapi kalau dapat panas2 mcm saya terpaksa minum sikit2 sambil tiup sbb dtg awal pagi . Tapi awak bawa minyak angin sbb nnt lepas minum rasa pening sikit sbb manis sangat kan lagi2 lepas minum air gula tak boleh makan or minum selama 2 jam .

pengalaman mengandung sebelum ni air gula xde perasa, mmg rasa muak.. tp tahan je la.. abis minum terus bilas dgn air masak.. tp kali ni air gula kt kk ada perasa oren.. sedap.. dah la mmg tgh ngidam mende manis, rasa macam nak mintak tambah lagi 🤣🤣🫣

kene betulkan mindset je wak ckp n diri “aku boleh habiskan “ pastu seblum start baca bismillah dengan kalau saya minum sekali jalan terus sbb tknk benti ii tkot muntah 🤭 saya bru jugak settle minum smpai yg kedua smlm ! gudluck ok

Insya Allah takde pape sis. Air gula kat kk tu taklah manis leting/manis sangat2. Cuma standby minyak angin. Kepala jadi pening sikit sape yg xbiasa minum manis. Macam saya,kepala jadi pening sikit sbb xbiasa minum manis tapi xmuntah

Jgn risau sis.. Lepas minum air gula minta kat misi untuk kumur mulut,. Sy buat mcm tu supaya rasa manis hilang dlm mulut. Rasa manis tu yg rasa mcm nak muntah. Alhamdulillah sy berjaya atasi rasa nak muntah klu minum air gula.

sy xde tips,,tp sy ada nmpk sorg mummy ni mnum air gula..dia mnum perlahan2 seteguk air gula pastu dia mnum air putih..lepas mnum air putih dia mnum lg setguk air gula..sy ikut cara mummy tu..syukur alhamdulillah sy xmuntah

3mo ago

sama... nurse kat tempat saya pun xbagi minum air putih.. saya dah la loya nak muntah lepas minum air gula tu tapi tetap dia xbagi minum air putih

baru je mggu lalu mnum air gula.. sekali gus je minum.. tak manis sgt.. sejuk pula tu.. cuma result x tahu lagi 😅 ghisau plk nk tggu results nt.. msa 28week nt bru dpt result.. hopefully normal la..