Minum air gula

Saya pregnant 20 week. Esk kena minum air gula. First time so rsa takut. Ada ape2 tips tak bg senang minum air gula?

34 Balas

Yg bgusnye air gula ni bila nk minum ms wktu suam.. jika dh sejuk nti xleh nk telan terasa mnis sesgt nti... Lepas tu teknik minum tarik nafas dlm2 kmdian kena skali teguk minum jgn stop2 minum nti trmuntah... sbb pnh bc artikel ttg ni dlu dkt net... Alhamdulillah sy try amalkn sprt yg d ajar..xpnh munth minum air gula spnjng 2x kne amik air gula..lepas amik air gule akn rs mcm penin sy akn amik minyak angin aromaterapi letak dekat hidung bg rs mual n penin tu ilang seketika..jd xde kita akn ingt nk muntah or etc..kmdian smntra tggu 2 jam result.. klu rs blh lelap mata sis lelap la mata kejap duk dkt kusi luar kk tu rest tgk keindahan alam smulajadi dkt luar kk jika ada tmpt duduk..jika x duk je dlm kk or dlm kete sndri ke rest..ckup 2 jam msuk balik cucuk mik drh for 2nd time... Mg d pmudahkn segalanya..aamiin

4y ago

Sm2 😉

saya 2 kali minum, sebab berat. First awal preg dulu rasa ok jee. Kali kedua nak masuk 26week ni, Rasa nak termuntah tapi tahan je sebab taknak repeat punya pasal, Tahan punya tahan sampai lah kene panggil nama utk amek darah. Legaaa. dah settel cepat2 minum air mineral. Jangan ingat muntah je. Ingat benda lain kalau boleh tahan tahan.

tips dia datang awal supaya dapat minum air gula time suam² so takdela rasa likat sangat air gula tu ms dia suam lg... ms minum tu terus telan one shot jgn minum sikit² sekejap berenti..buat akan jd loya... bl dah abis minum terus cuci mulut..minum sikit air masak... sy bwk siap² air masak dr rumah

Alamak...sya pon kena minum air gula next appoiment.. Brdebar2 gak sbb 1st baby x pena minum air gula... Doktr ckp wajib then umur 30 ke atas da😖 risau gak mna taw x ngam dtekak... Pening lar plak... Jenis sya lgi x suka minum mkn yg manis2😅 law bole nak elakkn minum air gula😂

4y ago

Owh iya ka azie... Tq iya😅 even be4 prgnant pon sya pandai pening gak... Cuma x kerap bila cek dkat doctr... Ambik drah sgala... Drah merah kurg & garam dlm drah pon kurng pastu mkn ubat tmbah drah 4 vitmin tu cm vit org mngandung(be4 i got prgnnt lar)... Alhamdullilah ada ok sua... Tpi now hasil nya sya trprgnant plak🤣 sbb tu sya cm trauma skit law bab pening2 ni.. Rsa x selesa

baru petang tadi minum air gula. alhamdulillah okey. cuma rase kepekatan melekat dekat tekak. sebaik tak muntah. * minum terus telan. jangan dok simpan dalam mulut . nanti rase nak muntah. sebelum tu isi minyak angin dekat hidung. cara saya 🤭

Kalau sy, sy minum plahan2 seolah menikmati je sis 😅 sy tgk org lain bkn main minum one go 😂😂 mind set kena ubah..minum air gula tu tak de apa pun..result tu yg seram hm..good luck sis 😊

minum yg masih suam.. biar dlm cawan tu byk pn xpe sbb yg sikit tu da likat.. air gula x la seteruk yg d sangka.. ok je.. cuma 1st minum tu dye rasa tertangkap dlm perut.. mybe sbb perut kosong kn.. 😊

Layan je. Semua ni mindset. Kalau duk pikir muntah mmg akan muntah. Tips sy minum tarik nafas then bertenang. Minum mcm air biase sambil buat xtw je. tapi jgn stop. Sbb once stop dia akan rase loya² tekak.

Kalau sy minum pelahan2 pastu stop then sambung balik sbb manis sgt2 xdpt nk tahan dgn skali teguk bg saya baik minum pelahan2 & xmuntah sbb kalau sekali minum konfem sy muntah lps tu😂

saya takboleh minum sekali gus🤣 rase nak terbelahak 😂 saya minum sikit2 sambil bayang yang indah2😆 dan akhrnya habes jugk😁 yang penting kne bertenang jgn takot2 😆