rasa down😔💔

harini checkup, hb drop dari 11.5 turun 10 lpastu cerita dekat mak mentua dia marah sy sbb tak mkn ubat dia kasi. ubat hemopati, pdahal ubat tu bukannye ubat tambah darah. dia mrah sy sbb tak mkn, sy baru je baik covid. dapat covid pun sbb ikut dia balik kg dia. sedihnya rasa rindu mak sy kt rumah😔 sy ada beli delima gulsan tu ok ke klau sy mkn skli ubat iberet. tktau nk buat ap dah hari2 mkn jambu😔 suami sy mrah sy npe cite kt mak dia.. hmm😭 tk sangka dia nk mrah sy sedih rsenye

27 Balas

mcm ne la sis.. ape2 jd kt diri jgn laa citer slain dri husband sndri, saya mse first pregnant dulu mcm sis la, byk bciter kt mil.. saya dh la ada talasemia bru je tahuu masa pregnant ank first, mcm2 kena kondem bpenyakit la apa la.. sedih hati tuu Allah je tahu 😅 mmg mkin down and stress laa smpai tk nk mkn ape pon. sebab kecik hati.. pnyudah lahir anak sulung saya 1.98kg je.. terlampau stress masa tuu hb drop teruk smpai 7. now saya tgh pregnant ank ke 3.. apa jadi kt saya, apa ubat saya nk telan saya telan mls nk dga ckp org. saya byk dga nasihat dgn doc swasta. pndpt bab ubat apa alternatif apa rawatan semua.. skrg wlaupon hb saya maintain 8 je, saya tak nk stress sebab fikir enjoy je.. sebab fikri lepas bersalin semua back to normal.. jgn stress tauu ! mkn je apa2.. brokoli sis buat rebus2 dlm 15 minit meratah mcm snacking pon boleh, amalkn mkn nasi msti ada syur hijau and ulam..byk kn mkn kcg kuda, avocado . buah jambu buah naga semua tuu pnyebab jgk hb naik.. 😍 enjoy ok jgn stress..

2y ago

iye betul, bebel lebih ke nasihat boleh guna pakai seronok kita nak dengar .. ini bebel lebih kepada kondem bagi stress lagi ada laa.. 😅

salam sis, semoga sis sihat dan kuat, jgn sedih2 sis, saya demam cirit birit dri hb 12 lbih turun jadi 10 Dr dan nurse ckp tu normal klu x sihat, sis bnyk consume sayuran hijau, buah2an, daging, ikan ayam makan dgn sukatan yg sederhana tpi acap..ubat2 atau vitamin selain yg Dr bagi jgn main ambil sis...refer mereka sbb stiap tubuh manusia ni x sama penerimaan atas ubat2 ni..klu x preggy xpe nk try2 ni sbb ada bby dlm perut..sis jgn sedih2 mereka x faham keadaan skrg dan masa mereka dlu...masa mereka xde wabak covid ..xde ambil vaksin mcm kita...xde virus pelik2.. ape2 kite kena rujuk org yg arif dlm bidangnya.Happy2 ok saya klu nk ikutkn hati lgi sedih sis preggy kli ni gula kacau habis kne ambil insulin 4x sehari wlupn dh jaga permakanan..saya pun covid survival stage 3 sis..Dr bgi semangat puan kena redha sbb hidap dibatic di usia muda sbb saya tpaksa ambil steroid utk survive covid💪💪💪💪💪❤❤❤❤❤kite happy2 ye Allah ada Dia yg maha mengetahui yg terbaik utk kita

ada cerita patut jgn heboh heboh kan pada semua..jika org tanya jawab je alhamdulillah ok je sihat..tak perlu beri info details. HB nie sentiasa turun naik mcm bp...tak perlu risau, anak sulung saya dulu hb 7.5 normal delivery jugak. Anak kedua HB ok tp sgkt gdm diet still alhamdulillah normal delivery. U jz enjoy ur pregnancy journey by eating healthy meals daily. I took new obimin n i didnt change eventhough doc request to change cz i saw its suit me and hb is alright so siapa tanya i pun jwb yer i follow their method padahal i took what is gud fr me. Ada setengah org tak depend on vitamin but they took proper meal terus yg cukup nutrisi. Yg x blh take proper nutrisi jgn lepas vitamin sepanjang preggy. Delima is good n ur hb is on bordee line nothing to worry abt. Jz eat kerang, red meat, hati, bayam merah, jambu batu, makanan yg blh naikkan hb n minum susu also can consume kurma..aps yg bagus utk consume jz consume it dan jgn ikut org jer, try to consult with ur doctor also.

Sy fhm mksd sis huhu..kita crta kt mil sbb anggap dia mcm mak kita, tapi rupanya di kondem di fitnah mcm2 pula 😅 Bila sy dh mengandung anak ke 3, sy dh x crta sgt bab2 pregnancy atau bersalin sy kt mil, jg dkt mak sy jgk 😂. Sbb nya diorg akan bandingkn dgn diorg dan org2 dulu2 bla3. Terutama dkt mil mmg sy x crta apa dh 😂 Tipu sunat lagi, bila ditya ada mslh ka kandungan skg, sy jwb je tak ada. Walau ada gdm dan perlu jga makan. Sbb dh puas terasa hati makan hati apa kita crta kt dia, boleh dia pusing utk kondem kita 😂 Apa pun sis kuat, sis boleh 💪🏻. Mmg waktu mengandung dan berpantang ibu akan mudah terasa hati banding biasa ❤️ Pasni apapa crta share kt husband shj, biar lah org lain hehe

Kuatkan semangat ye awak. Saya pun minum Gulsan tapi hanya bila sy xde makan buah. Semoga awak dan baby sihat. Awak ok je sebenarnya 11.5 tapi biasa lah dah jadi ibu², bacaan pandai drop. Normal lah tu. Jaga je kesihatan. Saya makan Obimin dr KK yg prescript kan sbb alah dgn iron tablet warna coklat tu. Mula² bacaan 12.3 lah agaknya. Lepas tu turun ke 11.6, 11.4 sebab apa ? Sbb masa pengambilan ubat yg x betul. 30 minit sblum mkn atau sejam/2 selepas makan. Lepas perbaiki masa makan ubat, bacaan sy jadi 12 balik. Alhamdulillah. Pengambilan ubat, awak tanya lah balik kat nurse atau doktor, mana tau sy salah. Tapi ada nurse tu, dia akan ckp.. ambik bila² je. Haha, ini jgn diikut. 😅

xperlu down pun.. saya hb pernah turun sampai 9.. apa2 ikhtiar dah buat, dr siap cucuk infron utk naikkan hb tapi xpernah naik sampai 11 pun.. dr cakap, beranak jelah.. bukan xbuat apa2.. pasal ubat hemo ke ape ke.. kalau boleh elakkan.. untuk anak kita.. kita xtau kandungan ubat tu selamat ke tak untuk baby.. saya pun xmakan buah jambu batu hari2, byk lagi buah yg boleh tambah darah, boleh rotate, lain org lain effect dia.. gulsan tu pun saya minum still xnaik.. masing2 atas badan masing2.. lagi satu apa2 hal, jgn cerita sgt dekat MIL ke apa.. nanti diorang kondem lagi buat kita down.. yg stres kita.. jaga kandungan baik2 ye 💞

2y ago

harap semuanya okay ye.. harini, makan sayur hijau, buah2, kerang, ikan bilis, kekacang.. jangan minum coklat, tea n coffee.. susu gap 2jam dgn makanan utama.. good luck ye..

boleh awak, makan iberet dgn jus delima/sunquick/gulsan... dia cptkan pyerapan iron dlm drh... makesure 2jam selepas mkn nsi/mnum susu baru mkn iberet ok? sy mkn bfore tdo mlm... jgn mnum kopi/teh/milo/coklat dekat² nak checkup tu, byk kan mnum air mineral, sbb sy drop jgk 9, lpstu jge pmknn naik 12.7, 3-4hari bturut bfore checkup sy mkn bayam hari², brokoli, mkn jambu batu selang buah naga putih, mkn dgg, kalau rse nk mnum manis horlicks elok sbb dia ade zatbesi... lg 1 masa cek hb tu, blh request tgn sblh, sbb kdg xsama... mcm sy ritu cek tgn knn 10, nurse xpuas hati dia cek kiri pulak eh 12... kdg blood circulation kita xbpe lancar pagi²...

sy mslh sy xprnh cite kt mk mrtua melainkan sy kene tahan kt hospital. brulah sy crte . tpi sy xprnh crte psl hb sbb sy mmg xmakan ubt. sy kalau makan tmbh drh auto sy mnth balik. drh sy 9.2 latest . last2 nurse kk bg zinkofer . prgi hospital dr pakar suggest xyh makan zinkofer sbb brbau😆😆. sporting gle dr chinese tu. sy pun ckp kt dy sy lg prefer iron tablet drpd zinkofer. dy pun ckp truskan makan iron tablet n folic asid xyh makan zinkofer .😄 sy pun ikt jela . ape2 nurse kk ckp psni sy buat xthu je sbb nurse kk ni over sgt.

2y ago

haha sy pun mkan ubat beli dkat farmasi je.. yg kk bagi semua takleh telan muntah balik..

xperlu down puan.. sye bru je cek hb td.. low...10.3.. kli kedua trun...plus berat xnaik pdahal dh 18w.. booking 63kg...skng 62.5kg.. ape yg pnting.. puan kne berfikiran positif.. mkn mkann yg sihat.. syur2n hijau.. klu puan rse down sngt.. puan hnye perlu fokus bby dlm kndungan.. jngn fikir org len...fikirkn bby.. mkn je ape² buah²n yg baik dn sesuai utk wanita hamil...mkn ulam2an...in shaa Allah akn ok

sis jgn down, saya pun awal² pregnant hb elok je 14.2 tp dh nk dkt due turun smpai 10.7 padahal saya dah mkn ubat and jambu batu smua tu. At last kena cucuk punggung 5 dose skrg hb okay skit naik ke 11. Tgh tunggu masa je nk bersalin, due 5/10 nanti. Semoga dipermudahkan urusan kita ya sis

2y ago

Aminn. InshaAllah. Terima kasih ya❤️ semoga doa berbalik kepada puan juga ya