sapa pnh jadi mcm sy?

pendekkn cerita... suami sy ni tanggung family dia.. tp bkn mak bapak dia je dia tgung.. skli abg2 dgn kak ipar dia semua... rumah tu.. suami yg kasi... tp mkin hari sy tguk... kak ipar sy tu... dia buat mak mentua dia mcm org gaji... dia biar je makan minum dia x berangkat... rumah x sapu.. sidai kain pun mak mentua yg buat...ada suami pun x mrh... hari tu sy ada tegur.. kak ipar sy dtg serang sy.. tumbuk sy.. masa tu sy tgh mengandung... suami sy terus mrh.. dia ckp kau duduk rumah ni.. kemas la.. kau duduk sja.. semua dh dberi.. tlg la kemas.. sama2 kemas... kak ipar sy boleh jwb " aku bnyk bnda lg nk pikir" suami syvterus jmpe mak ayah dia.. dia terus ckp " dri mak abah bela menantu x bgne, baik mak bela anak mak yg x kawin lg, ada jgk faedah" lepas tu suami sy buat keputusan halau mereka kluar.. biar mak bapak dia je yg tgl di situ.. bila suami sy halau.. mak mentua bapak mentua sy sedih.. dialog kak ipar sy " dlu si pian tu x mcm tu pun, tp sejak dh ada bini, dia dgr ckp bini dia je " persoalannya... slh sy ke? kita kasi dia duduk free.. brg semua kita bg.. soh kemas rumah.. dia ckp jgn sibuk..

17 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya dulu pun mcm tu,awal awal kawin dulu..masuk bilik dgn suami pun metua jeling semacam, ada anak 1 kami pindah rumah...mentua perempuan pula dgn adik dia ikut sekali sebab arwah bapa mentua kaki pukul...jadi suami iyakan saja mamanya ikut, dah la rumah kmi sewa ...kmi x minta apa pun dari mama dia,..terbeli sayur sikit ...sana sini mak mentua dan adik ipar mengata kononnya kami terlampau mengharap duit mereka...bila mak mentua keluar epf 70k, suami minta 10k utk buat rumah...sampai ke hujung dunia mak mentua mengata kami, tu yg 10k dia bagi kat suami tu ..kira pinjam saja dan mesti bayar balik...tpi yg 50 k tu dia bagi kat anak bungsu dia..bawa shopping...yg 10k lagi dia buat rumah ,oo ya masa hubby kerja kat oversea..dah la dia bagi family dia duit, duit bayar ccm kerita pun mentua curi curi guna sampai kerita hampir d tarik...suami suruh sy urus balik , Keluar epf kali kedua...asal jln suami juga yg hantar utk shopping beli barang...so suami ada lah juga ambik 2,3 barang mentua bayar sekali...tapi tu lah 3 kg mengata kami , bila suami buat rumah....mak nya pula buat rumah depan rumah kami juga tak sampai 10 langkah dari rumah kami...☹️☹️, apa saja barang rosak dlm rumah mereka, mak mentua panggil suami buat... Suami penat dari kerja pun mak dia x peduli padahal dlm rumah mak mentua tu ada anak lelaki dia juga...mak mentua bgi belanja anak saya utk sekolah tapi tersebar kmi pula yg kononnya meminta minta duit dari mereka...utk pengetahuan mak mentua sy kalau berdepan dgn kami muka nya kata kata nya nampak mcm malaikat...mencairkan bahasanya, tapi bila di belakang kami ...talam 2 muka ,

Baca lagi
3y ago

Mak mentua sye pun sme. Talam tebal. Depan anak dia layan sye elok je. Belakang hampeh. Laki sye nmpak mak dia mcm da habes baik la konon. Menyampah kan kdg2 😂

Samelah sis.. Mak saya pun kena benda same.. Tapi bezanye nie mak bapak sayalah.. Mak saya ada seorang je menantu perempuan.. Tapi tu pun tak guna.. Lagi2 die tgh mengandung.. Yg die tau basuh kaen baju die je.. Prgi balik keja.. Rumah mak saya 1 ape pun tak tengok.. Dapur tak jenguk..nak menolong mak saya.. Harammm... Takde ditolongnye.. Bila ade duit makan luar.. Takde duit.. Katenye terpakse makan kat uma.. Duit belanja umah mak saya.. Yg patut jadi tngungjwb laki die(adik lelaki saya) die suruhnye bagi rm50..kalau lebih rm100 je.. Katenye ade banyak benda nak bayr.. Nak simpan duit rumh.. Knon nk pindh.. Tapi tak pindah2.. Xckup dgn tu.. Die buat adik bradik saya brgduh.. Die pernah kate bila saya dtg tido or melawat mak saya.. Die kate saya menyakitkn hati die.. Padahal tu rumah mak saya.. Die dahlah menumpang.. Boleh ke mcm tu.. Laki die pun buta.. Bini mcm tu pun.. Boleh dibiarkannye lagi..

Baca lagi

Sy penah tp ms awl2 kawin la.x tahan wei serumah dgn mrtua n ada sorg adik ipar lelaki yg pemls,mnja trlebih n menganggur.umur dh 20 lbih tp masi brkepit dgn parents n mnyushkn suami yg dah ada tanggungan ank isteri(sy n ank).then sy x tahan sy lari balik umah parents sy.lama dlm setahun lbih sy tinggalkn suami sy n fmily dia.tp alhmdulillah berkat sbr n doa sy fmily dia x tinggal dgn kami suda.kalau dtg pun paling lama 3 weeks.kami lebih n sgt bhgia.ada privacy.duit pun bole simpan.dulu ms ada fmily hubby lngsung x dpt nk simpan sbb abis tanggung mkn minum diorg.hubby pun sedar 1st tggjwb priority dia ank istri dia...nk tolong fmily bole tp jgnla melebih2 smpai diri sndiri n ank isteri trabai.

Baca lagi

Eloknya dorg kena halau. Jd depan mata saya jugak, laki tu menantu. Mertua dh la ibu tunggal, duk menanggung dorg anak beranak. Yg anak nya si perempuan, nak bersalin kt hospital swasta, belanja rm7k, mak sndri trpaksa korbankan duit nak prgi haji, semata nak bg anak merasa brsalin kt hospital swasta. Kalau anak sendiri pun xkesian kt mak, apatah lg si menantu. Menantu dah kantoi main judi, si bini sibuk nak bekap laki nya jugak. Smpai sekarang mak nya bela lagi dorang 6 beranak. Kereta ada tp sbb liat nak bayar roadtax & insurans, trsadai kereta kt situ. Nak pergi mana2, lg rela menyewa dgn org. Beli moto pun bulan2 xnak bayar, guarantor jugak yg dikejar bank. Moga Allah bg petunjuk la untuk mereka sekeluarga.

Baca lagi

Ad mil fil baik, menantu plk ank hntu....ad menantu baik,mil fil plk bt prgai....haiih...xslh awk pun...sil tu mmg jenis xcermin diri sndiri...org tua sedih tu sbb xsuka ank menantu bgaduh...dorg jd xtenang xbhgia...bila dh umur meningkat org tua ni cuma nk tgok kbhgiaan ank2 tu je yg boleh bg ketenangan...tp berpada2 la kn kita nk buat baik....kalau sampai tgok org sushkan org tua ,awk n suami dh buat kputsan yg sgt btul..nti explain kt org tua bia dorg fhm....

Baca lagi

Kalau sy ditempat sis sy takkan suruh suami tanggung sekali org lain . Dorang masih sihat xde cacat cela boleh bekerja knp nk susahkan org lain . Sejenis suka ambil kesempatan pastu mula tunjuk belang pijak kepala xhormat org . Kalau nak tanggung mak bapak je sebab tu mang tanggungjawab sbg seorang anak . Kalau bab semua nak kena tanggung rasanya mang kesudah . Biar je org anggap kita apa asalkan kita tahu kita mcm mana ..

Baca lagi
VIP Member

Sama ja pgai mcm adk ipar sy dgn wife dy,bpak masuk hosptal pn tk p tgk sdg kn bpak tu yg sakit2 p amek ank dorg skolah,jga ank dorg,dh senang lupa jasa bpak tu,rumah pn bpak tu yg bt bg dorg duduk

🙋... Jnis yg xtau diuntung. Tpi yg sye ni mak sye tanggung ank dy n sil.. Ank da 2 pemalaa nyaaa xbole nk ckp. Terperuk dlm blik. Bile mak sye tgur, dy lawannya...

biar la mertua nak kata apa asalkan x mnderhaka & membela parasit yg boleh mndatangkan masalah lebih besar kemudian hari

sbb dh tlampau sng, shingga kepala org yg mnolong dipijak. biarkan dihalau. supaya mata otak tbuka. tu pun kalau insaf.