Cuaca panas

Sy pregnant dlm 32 minggu dan skrg Sy batuk selesema sebab cuaca yg panas. Boleh ke Sy nk mkn ubat. Mak mertua tak bg Sy mkn ubat sbb Sy pregnant. Mslh lg 1 Sy ada ank kecik dlm umur 2 tahun kesian takut berjangkit dgn dia nanti. Dah 3 hari tak baik2 selesema

7 Balas

Macm saya hri raya hri tu, raya prtama ke dua okey, raya ke3 jdi tak larat, lemah n selsema trus suami bawak klinik, klinik buat surat refer hspital, ttus drip air sebtol sis, bru okey, bru rasa bdn kuat sikit, doc kata kurang air, selsema doc tak bagi ubat, saya tak bersin2 cuma hidung rajin btul trsumbat, seminggu jgk nk baik, tanpa ubat, cuma amalkan minuman suam dgn hirisan lemon jee. tu ja la, Alhmdullilah okey dah, cuma kdg berkhak pun ada skit2 lagi.

awal tahun saya demam batuk dan selsema, saya terus pergi emergency hospital and inform susah nk nafas. Then diorg akan check semua la. lagipun saya suka kalau pergi hospital akan jumpa doctor pakar. masuk air dan diorg bagi mkn ubat yg sesuai. lagipun kalau dh 21 minggu keatas pregnant mmg auto kena check dkt emergency dewan bersalin.

sy pun x dpt ubat 😆 just sy bykkan minum air suam air panas2, mlm2 sy sapu dada leher dgn myk panas n belit kan dgn shawl ke kain ke sb xnk bg sejuk nt batuk, then x mkn benda berminyak, benda gatal2 kropok cmtu, byk mkn buah oren. Alhamdulillah okay

xmakan ubat mcm mana nak baik.. sy pun baru sihat dari demam.. pergi klinik doc bagi ubat yg sesuai utk ibu pregnant. takde effect apa2 pun.. dh mkn ubat batuk doc bg baru lega sikit tekak

sblum nie sy batuk teruk..sy pernah tnya doktor, boleh jer klu dah batuk teruk dan x tahan..tp doktor bg ubat slesma jer.. sy minum ubat batuk 1x 1hari..

Lebih baik pergi klinik jumpa doktor, bgtau tgh pregnant juga.. Doktor akan bagi ubat yg ssuai utk ibu mengandung.

batuk selseme pegi klinik amek ubat. xboleh mkn sebarangan ubt