stressnya Hb low😔

sy tktau nk buat mcm mana dah. sy dh amalkn jus delima mkn ubat iberet. bulan lps HB 10.8 kalini cek 10.5. down nk appointment kt KK 😔

14 Balas

masa buka buku hb low juga ke sis ? cara mkn ubat pun kena betul, jarakkan 2jam lepas mkn nasi, perut kosong time mkn ubat baru senang serap.. minum dgn air lemon/limau kasturi tanpa gula masa mkn ubat pun bagus.. pastu mkn makanan yg boleh naikkan hb 3x sehari mcm hati ayam,peria, brokoli, jambu batu..milo, kopi, teh kaffein elakkan

stres kn sbb dah usaha mcm² cenggitu juga..tp no wori sis nnti dekat bersalin sure naik..at moment just enjoy je..kat kk je beria check hb ni..pegi private relax je doc pon x kisah sgt..benda biasa hb low kalu preggy..sy aritu sama je 10 lebih..pastu nk bersalin 11.4 ☺️ asbab mkn pati delima kot..bole la try

sma lah kita...sy pun dri 11.1 - 10.8 -10.7 - skrng 10.5...ubat hari2 dh mkn..pasni sy nk mnum mnyak klapa dara....dh siap oder,tpi blum smpai...dulu sy prggy no 3 mnum minyak klpa dara d'aura tu hb cantik...brsalin pun senang..

2y ago

maaf nak tanya kalau yang ada ubat kk bagi untuk hb low ni , macam mana cara nak makan ubat tu dengan minyak kelapa dara ? ke makan dua2 atau tinggal satu ubat ..

sis sy bln lalu hb drop gak n nurse ckp dia tgok bln ini klu drop tukar ubat. .lpas tu kwn sy suggest mnum susu HL lpas 2jam mnum ubat iberet alhmdulillah check bru2 nie hb naik cantik dri 10 ke 12 sis cuba la inshallah

saya mula2 minum ubat zinkofer tapi hb drop 10.9 pastu saya minta misi tukarkan ubat kepada 4jenis ubat .. alhamdullillah semuanya okey naik balik , maybe ubat tak sesuai atau cara makan ubat salah kadang macam tulah ..

Saya consume iron folic dari nutrilite amway. Then masa makan make sure jgn dkt dgn calcium /susu mcm tu sbb akan ganggu hb utk naik.. dr advise jugak utk kalau boleh ambil iron tablet bersama jus oren

2y ago

Aah mmg makan tu je awak hehe, setakat ni Alhamdulillah dari first checkup hb 13 & tak sangkut apa apa lg kalau nk try , nak order dgn sai pun boleh hehe meh dm ig kita @thesyahs__

sy pun drop. dr 11.2 ke 10.2. doc tukar ke zincofer. lgi 2 minggu kena check lgi. bru beli pati delima. kcg2. mkn kurma. harap berhasil

Ada pantang makan minum x? Junk food, kafein, air gas. Klu tak, stop minum/makan semua tu. Amalkan iron rich diet.

2y ago

sy tak minum dah air brsusu. n start makan iberet dgn jus buah. atau air delima. tp tgok2 drop tu yg sedih tu

Sy pun hb low,lusa kena jmpa doc lg..hb drop dari 12 ke 10..harap2 ok lah masa jumpa nnti..

2y ago

Kan,tu yg risau,sy dah makan ubat 2biji sehari,minum jus jambu,harap hb ok lah,sbb sy x pning atau pucat tp hb low tu heran juga,mgkin sbb minum susu xda gap 2jam..

Minum je sunquick tanpa gula tu .. buat sejuk2 musim panas 🤭

2y ago

Sy mabuk awal pregnant tu sy asik mnum tu je .. tiba2 masa cek hb 12.3 ..