Gaya makan anak toddler

Salam hai mummy semua, nak tanya berapa suap ye anak kita makan untuk consider dia makan banyak? Ank saya 1tahun 7bulan (berat11kg, tinggi 86cm). Kalau dlm 10 suap tu dah kira banyak ke? Then nak thu ada tak anak mummy mcam ank saya, klau balik kg atuk nenek dia mcm taknak mkn pom. Makannya sikit je berbanding masa duduk rmah sendri. Ke sebab dia tak duduk ats kerusi makan dia? Sbb kt rumah mmg ajar dia mkn kt kerusi mkn dia tp xbwak la bila balik kg. Sy risau sbb bila balik kg je makannya taknak, asyik nak main je. Maybe sbb kt rumah dia dgn sy je, bila blik kg ada rmai nak melayan dia. Lpastu mula lah atuk nenek duk ckp ank susah mkn la ape semua(sbg ibu sy agk terasa sbb mcm sy ni xajar ank mkn) tp sy hairan kt rumah dia mmg berselera. Klau mkn kat kg dlm 7 suap nenek dia ckp sikitnya makan. Ape nk buat ye klau situasi macam ni? Tq in advance kpd yg respon 😊😘 ##seriusnanya #ingintahu

5 Balas

wsalam ank kita sebaya, time mkn dgn sy, sy tak kira berapa suap dia mkn..sy keep bg smpai dia sndri yg tolak (usually nasi hmpir sesenduk + lauk) . tapi bukan la berterusan suap sbb ank sy xsuka duduk dkt kerusi mkn (dia suka escape dari kerusi mkn). jadi mmg ank duduk bawah dgn sy smbil suap mkn. bila balik kg, habit dia xsuka duduk mkn klu tok nenek dia suap. lebih suka bjalan, berlari jd mkn pun kurang...bila dgn sy mula la asyik nk minta mkn (perasan klu kita tgh mkn, dia nak juga)...so at last sy suap mkn juga pd anak. pd sy, klu ank mcm xmau mkn sgt bila saudara2 lain suap mkn..better kita yg suap. yelah anak kita, dia dh terbiasa dgn cara kita. dgn org lain dia xdpt nk adapt style yg sama. masakan pun mungkin berbeza.

Ni sbijik mcm ank sulung sy dahulu. Kalau sndiri dia nak je makan tp bila ada kwn² atau kazen mmg nak brmain je xnk makan. Adik dia (1y10m)pulak mmg kaki makan sbb mkn sndiri.tgk kita atau kakak dia makan mmg dia makan btul².xperlu kira brp suap pun.kalau dia nk mnyuap dh kira syukur.perut dia bukn bsr pun.7 suap dh kira byk tu. Puan backup je dgn susu dia dan snacking buah yg dia suka.fasa anak² nk makan ni berbeza² ikut umur..selagi dia nk makan ..ok je tu..

4mo ago

Kann, jumpa geng main mmg tak ingat nak makan, sepupu dah tidur, time ni la ngadu lapar. So kena ajak sepupu nya join makan baru makan. 😅

ikut demand anak. kita offer je, anak yang tentukan nak makan berapa banyak. ye, environment juga boleh mempengaruhi anak. anak saya pun sama balik kg memang payah nak makan. ibu boleh cuba buat menu yang senang dia pegang, macam finger food, cucur, lempeng, nugget ke.

Lebih kurang ank sy, kalau kat kg, jumpa sepupu ingat main je. Sepupu dh xde baru tau lapar. Keep offer je sis kalau sis rase dia mkn sikit. Abai kan je atok nenek ckp apa, bagitauu nnt bg lagi.

dikira banyak bila anak dah kenyang tp makan lg. dikira sikit bila anak stop mkn tp lapar lg