Hb drop makan zincofer

Hai semua.. sy nak tanya Haritu waktu buka buku pink hb sy 11.9, nurse ada bagi zincofer untuk naikkan hb. Mmg sy makan hari2 tak skip. Sebiji sehari 2jam selepas makan.. sy biasa makan sebelum tidur.. Harini checkup kali kedua, hb drop jadi 10.7 je.. nurse tanya la makan ke tak ubat yg dia bagi.. jujur, mmg saya hari2 makan tapi hb still drop.. sy tanya la nurse boleh tukar ubat ke sbb mcm tak berkesan plk zincofer tu. Tapi nurse ckp bkn tak berkesan, mungkin cara sy makan tu salah katanya.. padahal sy dah ikut semua tips yg nurse bagi.. 😅 so harini dia tambah ubat lagi suruh makan 2biji sehari plk.. pagi dan malam. Soalan saya, 1. Mcm mana cara yg betul utk mkn zincofer tu? 2. Dan ada tak siapa2 kt sini yg hb naik cantik bila mkn 2biji sehari?

12 Balas

Awak cuba amal makan jambu batu. saya dari 1st trimester mmg amal makan buah²an especially jambu batu, sentiasa ada stock dlm peti. sy potong kecil² simpan dlm tupperware masuk dlm peti. saya dapat zincofer dari kk tapi tak boleh telan, mcm² side effect. sudahnya sy makan maltofer yg sy dpt dari klinik swasta. itu pun tak bergantung sgt kt maltofer sbb hujung² nk habiskan tu tetap rasa besi 😅 tapi ikhtiar je dgn makan buah², sayur hijau. Alhamdulillah so far HB maintain 14

1y ago

ooo.. mertua ada juga belikan susu hi goat semalam dia suruh amalkan minum.. sblm ni sy minum farm fresh yg kurma tu. ni mertua ckp try tukar susu kambing lak

Sya pun mcm ni jg.. dh 2 kali check up hb makin drop.. bru2 ni sya bgtahu nurse yg lps mkn zincofer muntah2.. nurse suggest tukar pd maltofer atau iberet tp kene beli kat farmasi luar.. sbb kk sya check up xsediakan.. mungkin boleh try.. sya cuba maltofer skrg.. tak muntah2 dh.. hb tak sure ok ke tak sbb bru je try tp rasa better la klu tak asik nak pengsan je..

untuk pastikan yang ubat zincofer tu betul ii berkesan ke tak untuk awak ,cuba check colour najis ...kalau najis bertukar colour hitam tu mean ubat tu memang dah berkesan ...kalau saya makan waktu malam sebelum tido dengan air oren sunquick ...pagi ii mesti buang air besar ....setakat ni hb okay alhamdulilah setiap kali checkup hb mesti naik ...cuba lah yee

1y ago

sy ubat tambah darah lain2 selain iberet folic 500g tu mmg xngam.. makan iberet ni pn hb atas pgar je 😂 susah nauu hb nak cun!! ubat tmbah darah kalau makan, mmg najis hitam arang n kencing kuning pekat sikit.. sy ambil sebjik shari sblm tdor.. minum dgn sunquick kosong..

sy mkn pil tu slps mkn mlm sis..x tggu pn lps 2 jam tu..selesai je mkn terus telan pil..lps telan pil terus tido..alhamdulillah hb sy ok dr awal smpai skrg x drop lg..stay dlm 11..kdg2 naik 12..sy mkn hati ayam dgn daging..x mkn kerap..mkn jarang2 insyaAllah naik hb

1y ago

insyaAllah smoga d prmudhkn urusan sis..Aminn

cuba telan ubt tu dgn oren Sunquick madrin.. jgn buh gula.. beli yg madrin.. buat kosong gtu je.. klu xjd jgk..bli kt farmasi new obimi.. tgk sndri insyaallah naik..sy hri tu gtu jgk.. tukar new obimi telan dgn Sunquick madrin 3 hri naik sllu dri 10 ke 12

1y ago

ohh yeke sis.. byk jgk beza tu.. ok nanti sy try telan dgn sunquick dulu tgk mcm mana

Sy pun mkn zincofer jgk. X skip lg setakat ni.. Esok sy checkup .. berdebar plk nk tgk bacaan Hb.. mula2 dpt ubat tu, sy telan dgn air masak.. xleh go la mual je lps tu. Skrg sy telan dgn air sunquick kosong ok dah.. tp sy still nk mintak tukar ubat jgk.

1y ago

Bacaan HB naik sikit dari first checkup.. mmg ok serapan nya.. nurse pun sarankan minum dgn juice.. so pilih juice vit c je..

Ubat tmbah darah apa jenis sekalipun, minum dgn air yg tggi dgn vitamin C utk high absorption dlm badan. Sy mkn perut kosong n telan ubat dgn air oren. Sblum pregnant ad history low hb sbb kerap derma darah smpai lupa nk tmbh darah.

1y ago

ok sis.. nanti sy cuba.. sblm ni telan dgn air masak je.. tq sis

Awak jangan minum minuman yg berususu at least 4 jam sebelum makan ubat. Caffein pun kena elakkan sebab ganggu penyerapan ubat. Lepas makan ubat, cuba makan buah tinggi vitamin C utk boost penyerapan ubat.

1y ago

alright sis.. nanti sy cuba.. tq sis 🥰🤗

nurse sy plk ckp wktu betul mkn ubat pd wktu pagi mse perut ksong , lepas 2 jam baru bekfes, mkn ubt dgn air sunquick tnpa gula, klau air masak tkot muntah, terbalik plk dgn nurse awk 😅😅

Saya makan obimin dan zincofer ada masa kadang drop. Tapi nurse pesan kena topup makan makanan yang berkhasiat seperti sayur bayam, jambu batu dll

1y ago

jambu batu sy mmg makan.. tp tak mkn hari2 la.. sis mkn setiap hari ke?